01
Oct

Sve popularnija kupovina stanova u Mirijevu

Mirijevo je dobro poznato beogradsko naselje na svega 5 kilometara udaljenosti od centra prestonice, koje je veoma bogato stambenim prostorima.

Kao veliko naselje naše prestonice, sastoji se iz dva dela: Novo Mirijevo i Staro Mirijevo. Novo Mirijevo se u savremenom dobu označava i kao podela na tri dodatna dela. 

Izbor da Mirijevo bude mesto na kome se kupuje stan jeste odluka koja se mora zasnivati na detaljnom raspitivanju, upućivanju i čitanju o svim znamenitostima i karakteristikama ovog dela prestonice koje se nalazi u opštini Zvezdara. 

U nastavku teksta predstavićemo ključne informacije koje je neophodno poznavati ukoliko se donosi odluka za kupovinu stambene nekretnine baš u ovom kraju Beograda. 

Pogledajte ponudu stanova u Mirijevu:
PRODAJA STANOVA MIRIJEVO


Zanimljivosti o Mirijevu kroz bogatu istoriju

Istorija Mirijeva ispisuje se veliki broj vekova. Zanimljivo je da je druga po redu škola u Srbiji upravo bila u Mirijevu. Činjenica da je Mirijevo nekada davno bilo selo, a ne prigradsko naselje prestonice sve do 70-ih godina, obično izazove reakciju iznenađenja mnogim osobama. Već 1971. godine postaje mesna zajednica, a u svojoj istoriji promenio je gotovo 10 naziva. 

Neki od starih naziva su: Mirine, Milievo, Miliero, Mirova i drugi. Ono što je zanimljivo, jeste da danas postoje još dva naselja sa istim imenom i to u Žabarima i u Braničevskom okrugu. 

mirijevo


Posmatrano severoistočno, može se videti Orlovsko naselje Davne 1976. godine prema podacima, naseljen je prvi stanovnik naselja Mirijevo. U samom prigradskom mestu postoji više predstavništava srpske istorije, umetnosti, kulture i savremenog života. Tu je crkva Svetog proroka Ilije i dve škole: VII beogradska gimnazija i Osnovna škola „Despot Stefan“. U Orlovskom naselju smešten je čuveni spomenik Biblije Zare, boginje iz starih vremena. Još jedna osnovna škola nalazi se u novom delu – Mirijevo III, „Pavle Savić“, a u četvrtom delu naselja čuvena pijaca. 


Mirijevo danas

Naselje Mirijevo ispisalo je mnogo dugačku istoriju od nastanka do današnjih vremena. 

Dugačak put razvoja kreće se od sela, preko mesne zajednice, pa sve do naselja u kojem je veoma popularna gradnja i kupovina stanova nedaleko od prestonice.

Za Mirijevo je bila karakteristična uglavnom izgradnja porodičnih kuća, da bi se kasnije proširilo na veće stambene prostore. U poslednjih 20 godina u Mirijevu se grade čitavi kompleksi zgrada, sa stanovima namenjenim prodaji ili izdavanju. I danas je taj trend veoma zastupljen, pa gotovo nekoliko puta godišnje može se primetiti da se „iznedrila“ neka nova stambena zgrada. 

Mirijevo krasi veliki broj višespratnica, najčešće građenih u privatnom vlasništvu. Čuveni predeli za gradnju u ovom prigradskom naselju jesu: „Mirijevski cvet“ u okolini VII beogradske gimnazije, zatim „Šoferski raj“ koji se nalazi na istočnoj strani, nedaleko od Mirijeva IV. 

mirijevo


Mirijevo danas ima sve što treba da se nalazi u jednom potpuno odvojenom gradu. Iako je dobro povezan linijskim prevozima i saobraćajnicom sa oko 5 kilometara udaljenim centrom Beograda, u Mirijevu postoje sve potrebne javne službe, centri obrazovanja, kulture i slično. Tu je više vrtića, odnosno zabavišta za decu, kao i osnovnih škola. 

Dom zdravlja je otvoren pre više od 10 godina. Veliki broj trgovinskih radnji – marketa, butika, benzinskih pumpi, specijalizovanih radnji i ulica odličnih za šetnju, šoping i uživanje, čini da Mirijevo zaista predstavlja traženu lokaciju za kupovinu stana. Dodatnu pogodnost za izbor nekretnine baš u ovom naselju čini i to da je razvijena mreža gasa. 

U Mirijevu se danas nalaze i specijalizovani centri, kao na primer za reciklažu, a postoji i pošta za izvršavanje svih PTT usluga. Tu su i tržni centri za fenomenalan šoping. Dostupna je i biblioteka, muzička škola, sportski tereni i mnogo toga drugog. U naselju se nalazi i nekoliko banaka na različitim lokacijama. Sve što je potrebno za život, postoji u Mirijevu. 


Lokacijski aspekti koji karakterišu Mirijevo

Naselje Mirijevo smešteno je između juga Mirijevskog potoka i ka severu prema banatskoj ravni i Dunavu. Okružen je brdima i drugim naseljima.

 Tu je pre svega naselje Zvezdara na zapadnom, Mali Mokri Lug na južnom i Ćalije na severnom delu. Brda koja okružuju Mirijevo su: Zvezdara, Zeleno brdo i Stojčino brdo. U blizini su i Lešće i Orlovica. Sa oko 40.000 stanovnika prema popisu, ima sve karakteristike koje ima jedan grad. Dosta je naseljen, pa je i gradnja stambenih prostora vrlo zastupljena. Deo koji je pogodan za urbanističke planove i izgradnju jeste na jugoistoku naselja, pored Bajdina. 


Udaljenost od bitnih lokacija u Beogradu 

Mirijevo je na „dobrom mestu“, što se tiče udaljenosti od svih bitnih lokacija i mesta u Beogradu i okolini. To je razlog zbog kojeg je interesovanje za kupovinu stana u ovom delu prestonice na veoma visokom nivou. 

Beograd


Od centra Beograda, za vožnju automobilom je potrebno oko 20 minuta, a gledano u kilometrima, ima ih oko 12. Prikazaćemo i druge bitne razdaljine, u odnosu na vožnju automobilom. Novi Beograd je od Mirijeva udaljen oko 19 kilometara i potrebno je nešto manje od 30 minuta vožnje do ovog dela grada. Zemun je na nešto malo većoj udaljenosti od 22 kilometra, okvirno isto minuta vožnje kao i od Novog Beograda, u zavisnosti od saobraćaja. Do Stare Pazove izračunata udaljenost je oko 54 kilometra. Karaburma je udaljena svega 6 kilometara, Zeleni Venac 13 kilometara, Aerodrom „Nikola Tesla“ 29 kilometara, Slavija 11 kilometara, a Ada Ciganlija 15 kilometara. Za Mirijevo je karakteristična izvanredno razvijena saobraćajna mreža, prometne ulice, bulevar i odlična povezanost sa ostatkom grada. 


Linijski prevozi koji vode do Mirijeva

Saobraćajna infrastruktura u naselju Mirijevo veoma je razvijena – kako u pogledu dostupnosti za vožnju i parkiranje sopstvenog automobila, tako i u pogledu linijskih prevoza. Ovo je veoma važna karakteristika za kupce stanova u ovom naselju, kada biraju između više lokacija. Mirijevo može biti odabrano za nekretninu upravo zbog dobre povezanosti sa ostatkom grada, čestim autobuskim linijama i odlično raspoređenim stanicama.

Linije javnog saobraćaja koje pokrivaju Mirijevo su brojne, i ima ih ukupno 10, od kojih su 2 linije minibus prevoza. Na primer, tu je linija 74 koja spaja Mirijevo III i Bežanijsku Kosu, kao i 27 koja saobraća do Trga Republike, dok 27E putuje na Novi Beograd. Linijski prevoz 20 ide do Malog Mokrog luga, a 46 do Savskog Trga. Ako se putnici opredele za relaciju ka Dorćolu, tu je dostupan autobus 79. Linija 25P saobraća do Kumodraža, a ADA4 naravno do popularne lokacije – Ade Ciganlije. Minibus linije kreću se jedna do Novog Beograda – E6 i druga do Belih Voda, to je oznaka E4. Na ovaj način Mirijevo je potpuno pokriveno linijskim saobraćajem, i svaki od navedenih ima određenu tačku polaska iz nekog od delova naselja.

krnjaca


Cene stanova u naselju Mirijevo

Mirijevo je naselje u kom se često biraju stanovi, što zbog odličnih lokacijskih aspekata, to i zbog dostupnosti svih segmenata bitnih za svakodnevni život. Da bi se odabrala nekretnina koja je „po meri“ kupca, važno je predočiti sve dobre strane lokacije, ali uključiti i cenu kao bitan faktor izbora i kupovine. Mirijevo važi za mesto u kome se često mogu videti temelji novih stambenih objekata i zgrada, koji isto tako budu u relativno kratkom roku prodati. Cena stanova zavise od više faktora: tačne lokacije, da li je u pitanju stara ili nova gradnja, zatim dostupnog parking mesta, sprata na kom se nalazi, da li se plaća u gotovini ili na kredit i mnogo toga drugog. 

Generalno, cene se kreću u rasponu od 850 do 1.500 evra po jednom kvadratu. Ukoliko kupac želi da ima sopstveno garažno mesto, to može da košta fiksno do 2.000 evra, ili da se plaća mesečna naknada koja nije ispod 50 evra. 

Ukoliko se ove cene uporede sa na primer Crvenim Krstom i Lionom gde su cene oko 2000 evra, zaista je znatno niža i isplativija varijanta. Trend je veoma rastući u pogledu tražnje za stanovima u Mirijevu, kao i broju kupljenih stanova u poslednjih 15 godina. Prema istraženim podacima, podjednako su tražene garsonjere i jednosobni stanovi, kao i nekretnine znatno veće kvadrature. Najtraženiji su niži spratovi bez prizemlja, uz veliku preferiranost terase. 

gradiliste


Trend gradnje na Mirijevu

Mirijevo važi za naselje u kome je gradnja stanova i više nego aktivna. Kako je na periferiji prestonice, omogućava investitorima privlačenje velikog broja kupaca, upravo zbog niže cene po kvadratnom metru. Mnogo je novoizgrađenih stambenih zgrada, kao i onih koji su i dalje u procesu gradnje. Stan se može kupiti po sistemu „ključ u ruke“ i direkntom useljenju, tokom ili pre same izgradnje. Uglavnom je trend da se prodaju stanovi koji su uknjiženi, i pre same kupovine obezbeđena su sva neophodna dokumenta za kupca. Sve to određuje i varijacije u ceni koju nude vlasnici stambenih zgrada. 

Koliko god da je velika tražnja za stanovima, izuzetno je visoka i ponuda. Mirijevo daje veliki broj prednosti za povoljnu gradnju, a pruža uslove za život koje daje i neka druga, a znatno skuplja lokacija u Beogradu. Investitori se uglavnom povezuju sa agencijama za nekretnine, isto kao i kupci. Dovođenje u vezu prodavca i kupca rezultira određenom naknadom u vidu procenta od vrednosti, a mogu ih angažovati i vlasnici stanova i kupci.