');
01
Dec
kuća i ključ
Promo

KOLIKO NOVCA je potrebno za KUPOVINU kuće u srcu Šumadije?

facebook messenger viber

U vremenu kada se u najvećoj meri govori o prodaji stanova, budući da se zgrade grade i nižu jedna do druge neprestano, nevezano o kojem je gradu reč, prodaja kuća takođe beleži rast tražnje kada su nekretnine u pitanju.

Svakako, činjenica je to da se danas, posebno kada se nađu na atraktivnim lokacijama, a naročito u većim gradovima, kuće prodaju određenim investitorima koji se bave izgradnjom stambenih jedinica, budući da je to onda prodaja koja se daleko više isplati od one koja podrazumeva standardnu prodaju. Ali, i pored toga, gradovi poseduju bogatu ponudu kuća koje su na prodaju i koje su spremne za useljenje, a ne rušenje kako bi se na njihovom mestu nešto novo sagradilo. Zbog toga danas i govorimo o tome, kako funkcioniše prodaja kuća kada je u pitanju Kragujevac, kao centar šumadijskog regiona, kako ga nazivaju, gradom koji se nalazi u srcu Šumadije.

RAS Srbija prodaja kuca


Šumadija je vrlo prijatna i lepa za život, bilo koji njen kraj, jer se radi o delu Srbije koji je generalno vrlo bogat prirodom, brojnim lepotama, tu je i činjenica da uvek ima gde da se ode i šta da se vidi i poseti, a ono što je dobro, jeste to što se nalazi u sredini, pa je nekako sve na sličnoj i prilično maloj udaljenosti. Posebno se sve ovo odnosi na Kragujevac, kao grad koji se nalazi u centralnom delu Srbije. Zato ćemo u ovom tekstu sagledati zašto je Kragujevac privlačan i dobar izbor za život. 

Pogledajte bogatu ponudu kuća na prodaju u Kragujevcu:
PRODAJA KUĆA KRAGUJEVAC


Prednosti Kragujevca za život

Kragujevac poseduje brojne vrline koje ga čine vrlo primamljivim gradom za život. Prvo i osnovno, što je većini koji tamo žive ili žele da žive bitno, jeste činjenica da gde god da se pođe, do nekog većeg srpskog grada, ali i manjih, nije potrebno mnogo vremena kako bi se stiglo. Uz sve to, tu je i auto-put, kao nešto što svaki grad čini primamljivijim za život, jer je funkcionisanje u ogromnoj meri pojednostavljeno i olakšano. Svega 120 km od glavnog grada i uz auto-put, Kragujevac čini oko sat i po vremena udaljenim od mesta gde su najvažnija dešavanja, kao i koncentracija političkog, kulturnog, uopšte celokupnog života države. 

Pored toga, Kragujevac odlikuje postojanje tekstilne, automobilske industrije, brojnih građevinskih preduzeća, a jedna od stvari koja je tek počela da daje na značaju ovom gradu jeste blizina aerodromu „Morava“ koji će u budućnosti, kako se očekuje i čemu se svi nadaju, imati sve veći broj letova i povezanosti sa drugim državama.

privatna arhiva dvorište


Tu, svakako, nije kraj. Kao i za sve veće gradove u našoj državi, ono što ih čini privlačnim i popularnim, jeste postojanje Univerziteta. Kragujevac je univerzitetski centar u okviru kojeg postoje brojni fakulteti i u koji dolaze studenti iz različitih krajeva Šumadije, ali i drugih delova Srbije, od juga do severa, kao i od istoka do zapada. 

Postojanje Univerziteta, činjenica da je grad dovoljno veliki, a opet i dovoljno mali da jedna obaveza ne oduzme ceo dan dok se dođe s jednog kraja grada na drugi, te činjenica da je prilično pristupačan sa finansijske strane, stvari su koje jedna pored druge čine da bude „meta“ mlađoj populaciji. Shodno tome, cena prodaje stanova, na primer, sve više raste, a velika je i potražnja za kućama koje su na prodaju. 

Brojne prednosti ovog grada mogu se još navoditi, kao brojni istorijski spomenici i lokaliteti, blizina brojnim značajnim mestima, park Šumarice i Šumaričko jezero koje postoji kao savršena oaza odmora u samoj blizini grada, te činjenica da je grad vrlo živ, a opet shodno navikama i željama, nudi opciju da živite u njemu mirno i lagano, ali i užurbano i poletno, što je za mlade posebno važno. Bitna činjenica je i to da Kragujevac ima oko 30 linija javnog gradskog prevoza, tako da su periferna naselja, te okolna gradska sela, vrlo dobro povezana sa samim centrom grada, pa i to dodatno utiče na dobro organizovan život u celom gradu, bez obzira na to gde živite ili gde biste voleli da kupite kuću, na primer. 

RAS Srbija kragujevac


Ono što se razlikuje u tom pogledu, jesu same cene, koje u najvećoj meri zavise od lokacije, pa onda od placa koji ide uz kuću, a naravno, onda i od drugih faktora koji mogu da utiču na cenu.


Prodaja kuća u Kragujevcu – ponuda

Po pitanju prodaje kuća Kragujevac je jedan od gradova sa možda najraznovrsnijom, ali i najvećom ponudom shodno broju stanovnika i samoj veličini grada. Ponuda je raznovrsna u svakom smislu, kuća ima na svim lokacijama, od centra grada, preko periferije, do udaljenijih sela. U okviru te ponude se nalaze kako neke sasvim nove, tako i vrlo stare kuće, pa često i one koje su samo izgrađene i koje zahtevaju sva ostala, dodatna ulaganja. Tu su i kuće sa manje ili više ari placa, kuće u blizini određenih traženih lokacija... A uz sve to, ponuda cena je prilično raznolika. Svakako, najveće razlike tiču se same lokacije na kojoj se nekretnina nalazi.

RAS Srbija prodaja kuca


Cene prema lokacijama

Ukoliko bismo uzeli neki prosek cene po kvadratu, kada je u pitanju prodaja kuća, Kragujevac je definitivno najteže obuhvatiti računanjem, a da ta cena ima smisla. Prosek bi bio između 600 i 700 evra po m2, ali činjenica je da cene idu od 400 pa preko 1100 evra po kvadratu. 

Očekivano, centar grada je najskuplji. Kada je u pitanju sam centar grada, cene su uglavnom oko 1100 evra po metru kvadratnom, a ukoliko se malo udaljite, ponuda pada između 900 i 1000 evra. Samim tim se dobija računica da je u centralnom delu većina ponude između 900 i 1100 eura po metru kvadratnom. 

Shuterstock (garden-831995_1280-compressed) namestaj


U ostatku grada, u najvećoj meri, cene se kreću između 600 i 800 evra po m2. 

Neke od lokacija gde se cene kreću oko 800 evra, manje ili više u odnosu na stanje kuće i veličinu placa, jesu lokacije u okolini i blizini Šumaričkog jezera. Erdoglija, Vinogradi, Dragobraća, Zvezda, naselja su u kojima se prosečna cena po m2 kreće oko 600 evra. Kada su kuće novije, luksuznije građene, onda cena ide i do 700, dok se za starije kuće cene mogu i spustiti ispod proseka. 

Pojedina naselja, kao što su Male pčelice, Stanovo, Bresnica, Pivara, nude kuće čija cena varira između 350 i 500 evra po m2. 

Posebnu kategoriju čine nedovršene ili samo izgrađene kuće, koje se takođe često mogu pronaći u okviru ponude prodaje, gde se, u nekim daljim, prigradskim selima, cene kreću oko 250 evra po m2. Svakako, cena ovih kuća, iako su kvadrature često vrlo velike, niska je zbog potrebnih daljih, prilično velikih ulaganja, ali i same lokacije.

Činjenica je da zbog svih faktora, koje smo već naveli, kao i brojnih drugih koji redovno utiču na cenu, kuće u Kragujevcu se mogu kupiti već za oko 30 000 evra, a raspon ide sve do nekih 250 000 evra koliko koštaju nešto veće kuće koje se nalaze u blizini centra grada ili u samom centru.