');
24
Dec
ideja za stan
Pixabay

10 ODLIČNIH ideja kako da iskoristite sobu viška? 

facebook messenger viber

Ukoliko ste od onih srećnika koji imaju dom sa sobom viška, pretpostavljamo da je soba ili u fazi planiranja (tj. ne znate šta bi ona mogla da postane, pa je trenutno soba za sve one stvari koje ne znate gde ćete) ili se koristi kao soba za goste (koji ipak ne dolaze toliko često koliko ste to mislili). Umesto da vaša soba viška čeka da vam ti gosti napokon dođu kako bi bila u upotrebi i umesto da je zatrpana stvarima koje ne koristite, evo par ideja koje vas mogu inspirisati da konačno pretvorite tu sobu u prostor koji će zaista biti koristan vama i vašim ostalim ukućanima. 

Postoji toliko mnogo mogućnosti. U nastavku predstavljamo neke od njih. 


Izdavanje sobe kao odličan način da zaradite

Sobu koju ne koristite možete uvek da izdate. Toliko je studenata i zaposlenih kojima je potrebno samo mesto da prespavaju pa su sobe za izdavanje uvek dostra tražene. Ukoliko ste u penziji, a soba vam je prazna jer su vam deca se deca odselila i krenula svojim putem, onda je izdavanje sobe odličan način da vam ta soba ne bude prazna, a da opet ne morate da živite sami.

Ukoliko ipak imate mali stan, a želite tu jednu sobu viška kako biste je iskoristili za neke vaše potrebe, pogledajte bogatu ponudu oglasa za prodaju i izdavanje stanova:
DVOSOBNI STANOVI
TROSOBNI STANOVI
ČETVOROSOBNI STANOVI



Izdavanje sobe viška je odličan način i za mlađe ljude da dodatno zarade. Sobe se obično izdaju na duži period zato pre toga dobro razmislite da li želite da je izdate ili iskoristite za nešto drugo. 

Pixabay soba

Izvor: pixabay.com

 

Napravite kućni joga studio ili teretanu

Joga studio je dobra ideja za dodatnu sobu u kući, posebno ako volite da provodite vreme vežbajući, a nemate vremena da idete u teretanu ili da odete na treninge joge.

RAS Srbija trening

Ako se odlučite za studio za jogu i meditaciju, najvažnije je da soba bude potpuno očišćena od svega, da se u njoj nalazi samo ono najminimalnije, a kada je u pitanju teretana, potrebno vam je da opremu prilagodite veličini prostorije o kojoj je reč.

Pročitajte i savete kako da napravite teretanu u stanu:
Kako SA MALO NOVCA da napravite TERETANU u stanu? (VIDEO)


Pretvorite sobu u muzičku sobu ili studio za snimanje

Da li vam je sviranje instrumenta nešto više od prostog hobija ili volite da eksperimentišete sa ritmovima? Možda želite da pokrenete svoj podkast? Bilo šta od navedenog može da bude odličan razlog da višak sobu pretvorite u muzički studio ili sobu za snimanje. I što je najbolje od svega, ne treba vam preveliki prostor. Za početak možete postaviti vaš instrument i opremu koja vam je potrebna za projekat, a zatim, vremenom, možete da ulažete više novca u projekat i da uradite i zvučnu izolaciju zidova kako biste mogli potpuno da se opustite dok svirate ili snimate, a da nikom ne smetate.

Pixabay gitara

Izvor: pixabay.com


Radni kutak

Ukoliko radite od kuće i/ili imate decu, zaista vredi da razmislite da dodatnu sobu pretvorite u radni kutak. Ovde vam takođe nije naročito bitno kolika je soba u pitanju. Bilo bi dobro da je solidno osvetljena, ali i to se može rešiti kvalitetnom rasvetom. Nabavite udobnu stolicu za rad, dodajte police na zid radi bolje organizacije i napravite sebi radi kutak gde ćete zaista moći da se posvetite poslu bez da vas iko ometa. Dok su deca manja radni kutak će vam poslužiti da imate mesto gde ćete moći da se posvetite poslu bez ometanja, a kada deca porastu, ona takođe mogu da pozajme vaš radni kutak za svoje školske i druge aktivnosti. Možete da dodate i još neki radni sto pa da radite/učite zajedno. 

Shuterstock (rad od kuce) rad od kuce


Soba kao umetnički studio

Rezervna soba može postati mesto gde ćete postaviti svoj umetnički studio. Taj studio može da postane vaše mirno i inspirativno mesto gde možete da budete kreativni i zaštićeni od svih smetnji koje bi tu kreativnost mogle da sputaju. 

Za studio bi takođe najbolje bilo da imate sobu sa puno svetlosti, ali, čak i u slučaju da nije tako, pored štafelaja, boja i ostalog slikarskog alata, verujemo da vam je potrebno samo malo parče prostora gde ćete moći da se osamite i da se prepustite vašem hobiju. 


Počastite se walk in ormarom u svojoj sobi

Ukoliko pratite makar i jednog influensera koji se bavi enterijerom ili modom, sigurno često imate priliku da se divite njihovim walk in ormarima - a ukoliko imate sobu viška i već dugo priželjkujete sobu-ormar, zašto ne biste odmah iskoristili tu vašu tu sobu baš za tu namenu? 

Takođe, ukoliko ranije niste imali prilike da zaželite ovakvu takozvanu sobu-ormar, a smatrate da je ormar koji imate u svojoj spavaćoj sobi nedovoljno prostran, ako vam je odeća uvek svuda po sobi ili jednostavno želite da vam spavaća soba bude rasterećenija, walk in ormar može biti odlično rešenje za vas. 

Pixabay soba za stvari

Izvor: pixabay.com

Možete ići sa uradi sam varijantom, možete angažovati stolara koji će u potpunosti iskoristiti prostor ili možete da iskoristite neka od polugotovih rešenja iz raznih kataloga. Sve što vam je potrebno jeste puno polica i šipki za odlaganje odeće, a ogromno ogledalo i tabure koji će vam poslužiti za pakovanje stvari i presvlaćenje takođe nije na odmet. 


Soba za igre i druge aktivnosti

Veće rezervne sobe mogu se pretvoriti u sobu za aktivnosti i društvene igre. Veliki sto je odličan za društvene igre, tako da ne morate da koristite kuhinjski sto za tu namenu. Ne zaboravite da postavite dodatne police kako biste na jednom mestu izložili sve svoje igre.

Ako više volite nešto drugačije aktivnosti, možete da stavite i sto za ping pong ili sto za stoni fudbal. Samo je bitno da prethodno dobro premerite prostor kako biste bili sigurni da imate dovoljno prostora da se neometano krećete oko stola.

Shuterstock (igra) igranje deca


Napravite ličnu biblioteku od sobe

Ljubiteljima knjiga će se apsolutno svideti ova ideja: u rezervnoj sobi možete da postavite police za knjige od poda do plafona. Pored toga, sve što vam je potrebno jeste udoban nameštaj za sedenje gde možete da se sklupčate uz knjigu u potpuno privatnom i  mirnom okruženju. 

Ove police možete da lako napravite i u uradi sam varijanti ili možete da napravite drvene police po meri ukoliko ciljate neki specifičan izgled. Ne zaboravite i da je važno da  osvetljenje u sobi mora biti kvalitetno.

Shuterstock (biblioteka-compressed) biblioteka


Napravite višenamensku sobu 

Naravno, ta jedna soba viška ne mora imati samo jednu namenu. Ako je njena glavna funkcija da bude radna soba, to ne mora da znači da u njoj mora da bude samo oprema za rad. Sofa na razvlačenje ili krevet koji će vam poslužiti da predahnete, a koji će takođe biti odlični i za goste mogu da budu deo radne sobe. Isto se radna soba i/ili gostinska soba može iskombinovati sa bibliotekom. 


Koristite rezervnu sobu za vešeraj

Dodatna soba može se koristiti i kao vešeraj. Ovo bi mogla da bude idealna prilika da objedinite u jednoj sobi opremu i dodatke za pranje i sušenje veša, ali možete i da dodate kompletnu opremu za čišćenje kuće tako da sve bude na jednom mestu. Kao odlična pomoć može vam biti i velika polica od zida do zida, kao i dodatna sušila za kačenje veša. Takođe, u toj sobi možete obavljati i peglanje stvari.

Pixabay vesernica

Izvor: pixabay.com


Bitno je da se soba iskoristi, bez obzira na namenu

Dakle, rezervna soba ne mora da bude izgubljeni prostor, napunjen kutijama ili soba koja se nikada ne koristi. Postoji toliko mnogo načina da prostor prenamenite i da ga pretvorite u nešto lepo i što je još važnije, da vam taj prostor bude koristan. Opcija je bezbroj. 

Razmislite o svojim potrebama, kao i o potrebama vaših ukućana, i osmislite da li taj prostor možete da pretvorite u radni prostor, sobu za svoj hobi, bilo da se radi o jogi, teretani ili o umetnosti ili možda možete da zaradite i da taj prostor date u najam. Na vama je da odlučite!

Pročitajte i ostale korisne tekstove:
Praktične ideje za SAVRŠENU prazničnu dekoraciju stana
Kako NAJBOLJE pripremiti dom ZA ZIMU?
7 načina da podignete VREDNOST svog doma