');
26
Apr
porez
RAS Srbija

Kako izračunati troškove za podstanarski život?

facebook messenger viber
Veliki broj ljudi u Srbiji će se u određenom periodu u životu suočiti sa trenutkom kada će morati da uplovi u podstanarske vode.

Bilo da se radi o brucošima koji će u nekom od univerzitetskih gradova po prvi put, samostalno ili sa cimerima, živeti van roditeljskog doma, ili su pitanju oni koji će zbog zaposlenja promenti prebivalište, što je inače otvaranjem predstavništava stranih kompanija i povećanjem ponude bolje plaćenih poslova u više različitih gradova Srbije postalo sve češći slučaj, preko mladih bračih parova koji radije biraju iznajmljivanje stanova naspram života u zajednici ili im je prostor u roditeljskim domovima ograničen, pa im ta opcija i nije na raspolaganju, pa do onih koji jednostavno žele da se osamostale ili obezbede sebi zadovoljavajući nivo privatnosti, svi će se naći pred istim pitanjem – koliko će sve to da ih košta?
Troškovi podstanarskog života su daleko veći od iznosa koji se izdvaja za mesečni najam i prilikom planiranja i priprema za njega neophodno je sve ih uzeti u obzir, kako se ne biste našli u situaciji da precenite svoje mogućnosti i kako bi bili sigurni da to nije preveliki zalogaj i da će vam, nakon što namirite sve neizbežne troškove, preostati deo mesečnog budžeta dovoljan za ono što za vas predstavlja pristojan život.

Troškovi iznajmljivanja stana
Ukoliko nemate redovne i jednake mesečne prihode, morate imati u vidu da će kirija stizati na naplatu svakog meseca bez izuzetka i bez obzira na to što ste imali nešto lošiji mesec ili je naišao loš period za vaš posao ili vam trenutno ne ide. Jednostavno rečeno, kada iznajmljujete, kirija je trošak na koji uvek morate da računate.
Pored toga, još pre nego što se uselite, osim prve stanarine, većina stanodavaca će zahtevati od vas depozit, koji je uglavnom u visini mesečnog najma, mada u pojedinim slučajevima može biti i veći, posebno ako je u pitanju sveže renoviran, bolje opremljen ili nešto luksuzniji stan. Svrha depozita je da zaštiti stanodavca od oštećenja koja mogu nastati tokom vašeg boravka u stanu ili obezbedi mogućnost namirivanja neplaćenih računa koje nesavesni stanari  mogu ostaviti za sobom nakon neplaniranog i nenajavljenog iseljavanja.
U situacijama u kojima ne dođe do pomenutih problema depozit se vraća stanarima prilikom iseljenja ili po dogovoru može biti upotrebljen kao nadoknada za poslednju kiriju ili za poslednju turu računa. Depozit će, kao što je pomenuto, najverovatnije predstavljati neizbežni trošak, nešto na šta ćete morati da računate i što će uvećati inicijalni iznos za ulazak u podstanarski život.

Komunalije
Kao što će vas stanodavac posećivati jednom mesečno, ukoliko se ne dogovorite za drugačiji način plaćanja, da vi njemu odnosite novac ili da kiriju uplaćujete na račun, tako će vas jednako redovno posećivati i poštar.
U njegovoj torbi će se za vas naći računi za infostan, struju i fiksni telefon, računi koje ćete takođe morati da uračunate u troškove podstanarskog života. Iznosi na nekim od ovih računa mogu varirati u zavisnosti od veličine stana , kao i od lokacije na kojoj se on nalazi.
Visina računa za infostan zavisi od toga da li je u pitanju centralno grejanje i vezuje se za kvadraturu stana, mada postoji više osnova po kojima vlasnici stanova mogu ostvariti pravo na njegovo umanjenje, pa je to jedna od prvih stvari koje bi trebalo da ustanovite prilikom raspitivanja o određenom stanu. Drugi vidovi grejanja poput TA peći, norveških radijatora ili kalorifera će svakako uticati na smanjenje iznosa na računu za Infostan, ali u tom slučaju morate biti spremni na drastično povećanje računa za struju tokom hladnijih preioda.
Iako veoma poželjan detalj u stanu, klima uređaj takođe nepovoljno utiče na vaš račun za struju, pa i njega treba imati u vidu tokom računanja troškova koji se tiču letnjih meseci.
Postoji mogućnost da u određenim slučajevima komunalije budu uključene u stanarinu, mada je to aranžman koji se ređe sreće i uglavnom se radi o stanovima koji se nalaze u okviru porodičnih kuća ili većim stanovima koji su podeljeni na dve stambene jedinice, kod kojih se jedna izdaje, dok stanodavac živi u drugoj.

Dodatni troškovi za iznajmljeni stan
Pored komunalija u troškove savremenog života neizbežno ulaze i pretplata za kablovsku televiziju i internet, koji iako na prvi pogled ne predstavljaju prevelik izdatak dodatno uvećavaju ukupan zbir svih već pomenutih troškova. Pre useljenja proverite sa stanodavcima kod kog provajdera imaju potpisan ugovor i koliko su fleksibilni po pitanju promene brzine interneta ili kanala na koje su pretplaćeni. Nešto ređi slučaj je da u stanu nema interneta i kablovske, ali vam je na raspolaganju opcija da ugovor zaključite na svoje ime, što je svakako bolja opcija jer sami birate paket usluga, mada trošak koji treba uračunati i dalje ostaje a morate imati u vidu da vam, ukoliko iz bilo kog razloga budete morali da se iselite iz stana ugovorna obaveza i dalje ostaje, čak i ako niste u mogućnosti da koristite uslugu koju plaćate.
Iznajmljivanjem stana neretko preuzimate i obaveze koje se tiču održavanja zgrade, pa je potrebno ustanoviti o kom se iznosu radi. Sigurno je  da ćete se prijatnije osećati pri izlasku u hodnik koji je jednom nedeljno posetila čistačica, da vam znači što je interfon ispravan i što znate da će pregorela sijalica biti brzo zamenjena, kao  i da će kvar na liftu biti blagovremeno otklonjen, ali sve to dolazi uz određenu cenu, koju ćete takođe dodati fiksnom mesečnom izdatku.

Izdaci na koje često zaboravljamo
Pored svih nabrojanih stavki koje povrh kirije ulaze troškove podstanarskog života, dešava se da previdimo neke, možda i ne tako očigledne, koji se ipak mogu negativno odraziti na stanje na računu ili svotu u novčaniku na kraju meseca.
Ukoliko se zbog nešto manje stanarine ili nižih dodatnih troškova odlučite za stan na obodima udaljenih prigradskih opština, morate računati na to da će vam troškovi prevoza, kojim god da se sredstvom služite, značajno porasti.
Isto tako, iako je u gradovima u Srbiji gentrifikacija prisutna nešto ređe i blažim oblicima, morate imati u vidu da će korišćenje različitih sadržaja i usluga u kojima ste navikli da uživate koštati više unutar centralnog gradskog jezgra ili delova elitnih naselja. Može se desiti da ono što uštedite na nešto manjoj stanarini izgubite uz doplatu, bilo da se radi o članarini za teretanu ili usluzi u frizerskom salonu. Isto tako vas, ako ste se odlučili za nešto atraktivniji kraj i kiriju na granicama vaših mogućnosti, mogu neprijatno iznenaditi cena šoljice kafe u lokalnom kafiću ili finih peciva u obližnjoj pekari, tako i ponuda i cene proizvoda u okolnim radnjama, pa će se ili troškovi života nepanirano povećati ili možete ostati uskraćeni za stvari koje su vam inače pričinjavale zadovoljstvo.
Takođe, ne treba gubiti iz vida da će izdaci koji ste i ranije imali, poput računa za mobilni, rate za kreditnu karticu ili kredit za auto i dalje biti tu i ulaziti u vaše mesečne troškove.