24
May

Porez na nekretnine - koje novine nas čekaju ove godine?

2021. godina donela je sa sobom mnoge promene, od načina na koji poslujemo, do ritma kojim živimo. Donela je mnoštvo kompromisa i navikavanja na novonalstalo stanje. Jedina stvar koja se u njoj, nije promenila je ta da su, kao i svake druge godine, svim poreskim obaveznicima stigla rešenja o porezu na imovinu, i da tu, kao i svih prethodnih godina, kompromisa nema.

Tokom proleća ona su se našla u većini poštanskih sandučića širom Srbije, i do dva meseca ranije nego što je to bila praksa u  godinama iza nas, kada se dešavalo da nas država na svoje obaveze prema njoj podseti tek tokom juna. Termin u kom su rešenja pristizala nije bio jedino iznenađenje vezano za njih, pa je pored najčešće, sasvim očekivane reakcije – otkud već sada porez, sledila i ona sa treptanjem, preračunavanjem u sebi i preslišavanjem - šta se to promenilo u odnosu na prošlu godinu?

Ono u šta su se prvi uverili oni koji imaju otvorene naloge na portalu eUprave, a potom i oni kojima je rešenje dostavio poštar, jeste da su iznosi koji se od njih potražuju nešto veći u odnosu na prethodnu godinu. Smatra se da je do obe novine je došlo pod uticajem pandemije Korona virusa jer se tržište nekretnina u Srbiji ponašalo kao da je imuno ili možda vakcinisano, pa cene kvadrata ne samo da nisu padale, nego su, kako su se održali stalno interesovanje i potražnja za kupovinom, porasli i samim tim doveli do povećanja ukupnog iznosa koji je potrebno izdvojiti na ime poreza.

To je bio slučaj u većini lokalnih samouprava širom države, dok kao olakšavajuća okolnost ili utešna vest zvuči to da se radi o procentu povećanja koji je jednocifren. Kako je rok za plaćanje dela za prvi kvartal istekao 17. februara, i kako je prvi iznos za sve koji su ga savesno uplatili prema prethodnoj godini rešenjem uvećan, veliki broj građana se našao u nezavidnoj situaciji da su morali u zakonski predviđenom roku  od 15 dana da plate razliku kako bi izbegli opciju plaćanja zatezne kamate po danu kašnjenja i koja na godišnjem nivou iznosi 9 procenata.

Onima koji još uvek nisu uplatili prvu ratu nad glavom visi mogućnost da pored kamate država od njih zatraži da plate i kaznu u iznosu od 50 hiljada dinara, pri čemu taj iznos može da naraste i do 150 hiljada dinara za one koji su izbegavali plaćanja rata i za prethodne kvartale.

porez

Porez na nekretnine uvećan u gradovima širom Srbije
Postoji mali broj lokalnih samouprava u Srbiji koji se odlučio na to da ne pribegava meri povećanja poreza na nekretnine, kao što su Irig, Aleksinac, Vlasotince i Jagodina. U ostatku države to nije bio slučaj, pa je situacija blago varirala u zavisnosti od toga o kom se gradu radi. Procenat uvećanja je, kako je već navedeno, bio jednocifen, a na njega su najviše uticali rast cene kvadrata, atraktivnost lokacije i starost objekta.

Beograd
Uvećanje naknade za porez će u Beogradu najviše primetiti vlasnici nekretnina u ekstra zonama i za njih se ono kreće i do preko 6 odsto, mada je moguće dobiti umanjenje za jedan procenat ukoliko se radi o starijim objektima. Podsećamo da je Beograd podeljen na 14 zona, a među njima se nalaze i one u okviru kojih neće doći do povećanja iznosa na rešenjima. Slično je i sa privatnim kućama po različitim zonama, kod kojih je došlo do zanemarljivih ili čak nikakvih poskupljenja, dok postoje i one poput kuća u 4. zoni čiji će vlasnici u 2021. čak platiti manji porez nego u 2020.

Novi Sad
Situacija u Novom Sadu je nešto drugačija, iako je i tamo takođe prisutan rast cene kvadrata, povećanje, povećanje poreza na nekretnine se razlikuje među zonama, jer je tržišna cena kvadrata nekretina porasla za 4.9 procenata u  trećoj zoni, 3.8 procenata u drugoj, dok se za prvu zonu beleži rast od 3.5 procenata. U istoj ovoj zoni će, kada se radi o novoizgrađenim stanovima, najviši iznos povećanja, na godišnjem nivou, iznositi 373 dinara. Primera radi, ako ste vlasnik stana u zgradi staroj deset godina i ako površina vaše nekretnine iznosi 50 metara kvadratnih, onda ćete, umesto prošlogodišnjih 9308 dinara, ove godine morati da izdvojite 10 038 dinara.

Kragujevac
Za Kragujevac je karakteristično da je poreska stopa uvećana sa 0,3 na 0.4 procenta, kada se radi o fizičkim licima, pa to posebno utiče na uvećanje ukupne sume koju će njegovi građani morati da izdvoje za porez. Njima će porez na nekretnine inače biti uvećan za oko 6 odsto, pri čemu će ta broj biti nešto manji, za koji procenat za one čije se nekretnine nalazi u trećoj i četvrtoj zoni. Za kuću od 100 ili stan od 60 kvadrata porez će od 750 dinara, koliko je bilo potrebno izdvojiti za 2020. godinu, porasti na čak 1900.

Niš
Nišlije delimično mogu da odahnu, jer se u njihovom gradu ne beleži povećanje cene kvadratnog metra ni u jednoj od 11 zona na koje je grad podeljen. Kažemo delimično, jer iako nije bilo značajnijh povećanja cena, neće svi biti pošteđeni povećanja izdataka za porez. Naime, vlasnici garaža u zonama 1 i 2, a posebno oni u zoni 3, za koje će porez biti uvećan i do 50 odsto.

Trstenik, Novi Pazar i Ćuprija
U Trsteniku i Novom Pazaru je povećanje poreza na nekretnine do 2 procenta, dok će Leskovčani morati da izdvoje za oko pola procenta manje. Žitelji Ćuprije će plaćati porez uvećan za manje od 3 odsto ukoliko se njihovi objekti nalaze u prvoj zoni, dok će vlasnici kuća plaćati nešto manji porez u odnosu na prošlogodišnji, a procenti za garažne prostorije i poslovne objekte neće biti menjani.

Šta još donosi nov zakon?Osnovicu za porez na imovinu, kada se radi o nepokretnosti, može biti umanjena na osnovu amortizacije i to prema stopi od 1 odsto za godinu dana, pri čemu ukupno umanjenje ne  može prelaziti procenat početne sume. Na osnovu izmena koje su unete u zakon o imovini, a koje su na snagu stupile od januara tekuće godine, garažni prostor i garaža postaju predmet oporezivanja. Spisak onoga što će biti oporezivano od ove godine uključuje i pomoćne objekte koji nisu zgrade po sebi, cisterne, rezervoare, bazene i bunare. U njega ulaze i nadstrešnice površine preko deset metara kvadratnih, kotlarnica, podrum, kao i šupa za smeštaj ogreva.