');
19
Jul
Zdroj archív

Novi Sad - grad koji nudi svoju oazu mira

facebook messenger viber
Živeti u velikom gradu, a opet, imati svoju oazu mira, biti na pedeset koraka od epicentra svih dešavanja, ali zaštićen od vrve i buke u spoju sa prirodom, na samo nekoliko metara od plaže, posla, fakulteta, nije samo san. Naime, kupovinom nekretnine u Novom Sadu, sve ovo je lako dostupno, samo je potrebno da donesete tu odluku.

Grad koji već godinama beleži ekspanziju kako u broju stanovnika, tako i u gradnji stanova, podjednako je interesantan i onima koji od doma žele nešto više od terase sa pogledom na Petrovaradinsku tvrđavu i Dunav, odnosno, razmišljaju o kupovini kuće u Novom Sadu. Razlog leži u tome što je kroz građevinsku tranziciju, pored urbanizacije, grad zadržao i svoj autentični arhitektonski duh, te na samo par minuta lagane šetnje, iz Zmaj Jovine, ulazite u ušuškane ulice obrasle zelenilom, bilo da se nalazite na Podbari, Starom Gradu ili Rotkvariji, četvrtima koje važe za centralna naselja.

Za kompletnu ponudu posetite
Prodaja nekretnina Novi Sad

Povezanosti grada sa aerodromom "Nikola Tesla" u Surčinu, do koga se preko autoputa E'75, stiže za nešto manje od sat vremena, te i sam autoput, sa koga se lako i brzo stiže do granica sa zemljama Evropske unije ali i blizina Fruške Gore, te i Beograda, drže Novi Sad na visokoj poziciji, kada se radi o potencijalnom mestu življenja.

Ipak, lokalno gledano, ta odluka daleko više donosi, jer drugi po veličini grad u Srbiji, ne zaostaje za Beogradom ni u jednom segmentu, čak, kada se radi o održavanju zdravih životnih navika, poput pešačenja i vožnje bicikla i prednjači. 

Prednost življenja u "Srpskoj Atini", ogleda se i u više povoljnosti, kako za mlade bračne parove, tako i za one sa decom koja se spremaju za upis u školu ili fakultet, jer se Novosadski univerzitet na želji studenata kako iz Srbije, tako i regiona, veoma visoko kotira. Takođe, u poslednjih par godina primetno je jačanje IT sektora, te je grad pogodan i za sve one koji su se odlučili za ovaj životni poziv.

U zavisnosti od toga da li ste se odlučili za neko od centralnih gradskih naselja, ili pak za život na periferiji, kupovina kuće u Novom Sadu, garantuje vam mir, tišinu i prirodnu oazu, jer Novosađani unutar dvorišta, ali i ispred samih kuća, neguju tradiciju gajenja cveća i ostalog rastinja koje delotvorno utiče na kvalitet življenja. Bilo da ste ljubitelj moderne arhitekture ili starih vojvođanskih kuća sa ajnfort kapijama, sigurno je da ćete u glavnom gradu Vojvodine pronaći "svoju kućicu, svoju slobodicu" skrivenu iza gustih grana drveća i ružićnjaka.

Budući da su dvorišta većinom velika, pored cveća, letnje kuhinje, bašte, moguće je i postavljanje bazena, što se pokazalo kao još jedan od parametara kojima se kupci nekretnina vode, budući da su leta iz godine u godinu sve toplija. 

U zavisnosti od kvadrature, stanja kuće, ali i lokacije unutar Novog Sada, cene su šarenolike i priližne. Prema analizi oglasa  u kategoriji prodaja kuća na sajtu Nekretnine.rs za kuću od 135m2 u samom centru grada, u Jevrejskoj ulici, kvadrat iznosi nešto više od 1480 evra. Podbara, kao j centralno gradsko naselje, veoma je zanimljiljivo kupcima kuća u Novom Sadu kao lokacija, ponajviše zbog mirnog komšiluka, prirode koja je okružuje, ali i blizine žile kucavice grada, Zmaj Jovine ulice, do koje je potrebno svega nekoliko koraka. 

Promo novi sad

U ovom delu Novog Sada, za kupovinu kuće od oko 220m2, potrebno je izdvojiti nešto preko 1000 evra po metru kvadratnom. 

Ako vam se više dopada da živite na periferiji, za kuću od 210 m2 u Veterniku, kvadrat iznosi 637 evra, dok je za kvadrat kuće na Telepu, potrebno izdvojiti negde oko 1000 evra.

Slična situacija kada se radi o ceni kvadrata, vlada i u naselju Klisa, gde je za kuću, primera radi, od 338m2, potrebno izdvojiti između 588 i 1600 evra, u zavisnosti od starosti, opremljenosti, kvaliteta gradnje kao i lokacije kuće.

Što se tiče cena kuću u Novom Sadu, u naselju Salajka, i tu cene variraju, te se kvadrat kreće od 650 evra, a ide sve do 1428 evra, takođe u zavisnosti od starosti objekta, te i površine i sadržaja u sklopu dvorišta.

U Petrovaradinu, naselju na zelenim obroncima Fruške gore i Sremskih Karlovaca, gde je za kuću u neposrednoj blizini Petrovaradinske tvrđave, potrebno izdvojiti od 650 evra do 1350 evra  po kvadratnom metru. Cena zavisi od toga u kakvom je stanju kuća, da li je stara ili nova gradnja kao i koji nivo opremljenosti kuća poseduje. Ovaj deo grada, posebno je zanimljiv umetnicima svih branši, zahvaljujući autentičnoj arhitekturi i velikim brojem ateljea na samoj tvrđavi. 

Slična situacija je i sa cenama u naselju Sremskoj Kamenici, gde je za dvospratnu kuću sa potkrovljem, vrtom i garažama, potrebno izdvojiti 1428 evra po kvadratnom metru.