31
Mar

Udobnost pod kosim krovom

Treba izbegavati suvišne pregrade i zidove pod kosinama jer guše prostor

Stanovanje pod kosim krovnim površinama često je nezahvalno jer se suočavate sa dosta problema i prepreka kojih u klasičnom stanovanju nema. Zato se dešava da vrlo lako odustanete od svojih planova za stan u potkrovlju i tražite jednostavnija rešenja. Međutim, sve ovo može da bude i mnogo lagodnije ukoliko sagledate ceo problem malo drugačije. Potkrovlja imaju određene elemente koji su nepromenljivi, a to su drvene grede i krovni nosači pokriveni odgovarajućim krovnim pokrivačem. Uvek je kosina sa različitim nagibom, tako da prostor ima veoma izražen volumen u najvišem delu i može da bude veoma nizak
silaskom prema krajevima.  Sve su ovo prednosti koje mogu da se iskoristite na pravilan način, formirajući veoma inspirativan i neobičan ambijent. U stanovima u potkrovlju veoma je važno pustiti prostor da teče bez ograničenja, što znači da ne treba postavljati suvišne pregrade i zidove kojima se ograničava enterijer. Bitno je pravilno odrediti organizaciju  prostora, shodno samim visinama i prema tome definisati njegovu namenu po segmentima. Veoma dobre rezultate daju galerije u takvim stanovima, gde se postojeći prostor deli po visini na dva dela koja su vizuelno i dalje povezana. Obično se na takvim galerijama formiraju spavaće sobe i radni prostori zbog svojih lepih vizura i veće intimnosti. Sve je mnogo lepše ukoliko ste u mogućnosti da otvorite veće staklene površine i povežete se sa okolinom. U donjem delu stambene jedinice uglavnom je dnevni boravak i kuhinja sa trpezarijom. Prostori su komotni, bez viška nameštaja i detalja i savršeno elegantni.

ELEGANTNO
Predlog rešenja sa dnevnim boravkom u kome dominira crna kožna sofa i crni pregradni panel sa televizorom je veoma efektan. Uz belo ofarbane krovne grede i svetli pod elipsasti kamin se odlično uklopio i dao notu ekskluzive celom ambijentu. Parket rustičnog izgleda  postavljen u vidu brodskog poda još više naglašava dominaciju prave linije u prostoru. Kontrast crnog i belog dao je zadivljujuće rezultate.

MAŠTOVITO
Belo bojene krovne grede se takođe izvanredno uklapajui sa bež keramičkim podom na galeriji, koja je u funkciji spavaće sobe. Lagana ograda od tankih čeličnih profila odvaja je od ostalog vazdušnog prostora. Kombinovanje bele i prirodne boje drveta dalo je odlične rezultate i pokazalo da nema granica u igri i mašti prilikom dizajniranja vašeg krova.

MINIMALIZAM
Svakako i da crvenkasto bajcovane grede spavaće sobe na galeriji, uz belo bojeni zid, deluju više nego dekorativno. Lagana metalna ograda samo minimalistički daje zaštitnu funkciju i omogućava da likovnost kosine krova dolazi do izražaja.

RASKOŠ KUHINJE
U navedenim primerima akcenat je dat na krov i grede. Možete da postignete izvanredna rešenja upravo ostavljajući drvene nosače vidnim. Najizraženiji način njihovog naglašavanja je na primeru kuhinje pod kosinom krova koja je zastakljena. U ovom slučaju rešenje zahteva i prilagođavanje u smislu projektovanja i definisanja staklenih otvora.