13
Sep
Zvezdara
Ognjen Radosevic

Zvezdara - od zelene oaze Beograda, preko kulture do boemskog kraja grada

facebook messenger viber
Smeštena između zelenih pluća Beograda koja po njoj nose ime i Bulevara kralja Aleksandra, Zvezdara je jedna od onih beogradskih opština u koje kada se doselite, ne kupujete samo kuću ili stan, već postajete deo kulture i istorije ovog dela grada, zbog čega su nekretnine na Zvezdari uvek u vrhu interesovanja.

Na prostoru od 3.165 ha, smešteno je 17 naselja, odnosno, mesnih zajednica koja zajedno čine opštinu Zvezdara, sa čak 4, 1 hektarom pod šumom, koja je mnogim Beograđanima pravi melem u vrelim letnjim danima. Ako na to dodamo široke bulevare, odličnu povezanost sa centrom Beograda, kako mrežom puteva, tako i linijama GSP Beograda, koji duž ove opštine saobraća autobusima, trolejbusima, tramvajima i eko vozilima, onda je jasno zašto su kuće i stanovi na Zvezdari u samom vrhu želja onih koji gledaju da kupe nekretninu u Beogradu.

NA teriitoriji opštine Zvezdara postoji 14 osnovnih škola, oko 30 vrtića i predškolskih ustanova, te i 9 srednjih škola, poput Građevinske tehničke, Medicinske škole Zvezdara, Šeste i Dvanaeste beogradske gimnazije, Zubotehničke škole, Geodetsko tehničke škole, Farmaceutsko-fizioterapeutske škola, Građevinske škole i „Tehnoart Beograd” škole za mašinstvo i umetničke zanate. TTakođe, tu se nalaze i visoka škola strukovnih studija - Beogradska akademija poslovnih i umetnihčkih strukovnih studija, kao i Beogradska politehnička akademija, koje su svake godine izbor sve većeg broja studenata.

Bilo da se odlučite za Bulbuder, Mirijevo, Mali mokri lug, Veliki mokri lug, Vukov spomenik, Bulevar kralja Aleksandra, Severni bulevar, "Đeram", Slavujev venac, okolinu Cvetkove pijace, ili deo oko Novog groblja ili Gradske bolnice na Zvezdari, te i bilo da tražite stan ili kuću na Zvezdari, sigurno je da ćete na ovoj Beogradskoj opštini pronaći vaš dom iz snova. Ono što posebno treba napomenuti, jeste bogat istorijski i kulturni sadržaj koji ova beogradska opština nudi.

Naime, upravo se na Zvezdari nalazi Astronomska opservatorija Beograd, na kojoj je predavao, te i bio direktor, čuveni srpski naučnik Milutin Milanković. Takođe, na ovoj opštini se nalazi nekoliko eminentnih srednjih škola i fakulteta, te i nadaleko čuveno pozorište "Zvezdara teatar". Zvezdara je takođe poznata i kod gradskih boema i ljubitelja dobre i ukusne hrane, te se skriveni pod krošnjama Zvezdarske šume, nalaze neki od najpoznatijih beogradskih kultnih kafana, ali I sportski centar “Olimp” koji je spas velikog broja Beograđana tokom leta.

Zbog svega toga navedenog, a nešto smo sigurno zaboravili da spomenemo, Zvezdara je jednako popularna kod svih slojeva društva, te stan na Zvezdari traže i studenti i bračni parovi sa decom. Prema sajtu Nekretnine.rs, najniža cena kvadrata na površini čitave opštine iznosi nešto više od 1.320 evra po kvadratnom metru dok gornja iznosi 3.350 evra po kvadratu.

Među najtraženijim stanovima na tržištu, nalaze se nekretnine u neposrednoj blizini Vukovog spomenika i u Bulevaru kralja Aleksandra. Ovaj deo Beograda, predstavlja svojevrsni gradski ponos, što zbog metro stanice "Vukov spomenik" što zbog spomenika ocu srpskog jezika, Vuku Stefanoviću Karadžiću, ali i brojnim državnim fakultetima, za koje se uvek traži mesto više. Ako na sve to dodamo i blizinu možda i najomiljenije gradske pijace "Kalenić", te i to da je centar grada na samo nekoliko minuta, onda i ne čudi zašto je ovo jedan od omiljenijih delova grada. Što se tiče cene kvadrata na ovom potezu, u zavisnosti od spratnosti, starosti i naravno, opremljenosti samog stana, prema sajtu Nekretnine.rs cene idu od 1.500 evra, koliko je potrebno izdvojiti za najeftiniji, pa sve do 3.350 evra po kvadratnom metru.

Kada se radi o nekretninama u Severnom bulevaru, ulici koja spaja miran i tih deo Beograda, ispod Zvezdarske šume i Bogosloviju, gde je jednim delom bulevar "naslonjen" na Novo groblje, najniža cena kvadrata iznosi 1.400 evra po kvadratnom metru i ide sve do 3.050 evra po kvadratnom metru.

Tradicionalno, već decenijama unazad, potezi oko Đerama i Cvetkove pijace, uz Bulbuder i Slavujev venac, veoma visoko se kotiraju na lestivici onih koji traže da kupe stan ili kuću na Zvezdari. Upravo ovaj deo Zvezdare, smatra se kao autohtoni duh ove opštine, a u njemu su, sem pored spomenutih pijaca, smeštene još uvek radnje malih privrednika, po kojima je ovaj deo grada nekada bio poznat. Što se tiče cene kvadrata na ovim lokacijama, u zavisnosti od starosti, tipa gradnje, spratnosti i opremljenosti, ali i od arhitekture, ona se kreće od 1.200 evra koliko je potrebno najmanje izdvojiti, pa sve do 3.200 evra, koliko iznosi cena najskupljeg kvadrata prema sajtu Nekretnine.rs. Što se tiče cene kuća, najniža cena iznosi 1.000 evra, dok gornja cena iznosi 1.900 evra, koliko je potrebno da izdvojite po kvadratu.

RAS foto M Josida Zvezdara, Bulevar kralja Aleksandra

Mali i Veliki mokri lug, doživeli su pravu ekspanziju gradnje poslednjih nekoliko decenija, ali je kraj sačuvao autentični duh, te ga danas nazivaju i "malo Dedinje" zbog velikog broja lepih i raskošno uređenih vila. Ono zbog čega su ova dva naselja posebno atraktivna za život, jeste odlična povezanost sa gradom, ali i sa samim autoputom E'75. do samog centra grada, nalazite se za samo dvadesetak minuta, dok je do Autokomande, potrebno do desetak minuta. Ovaj kraj posebno odgovara porodičnim ljudima, koji gledaju da u sklopu kuće, imaju i dvorište, ali i razvijenu mrežu puteva do posla, vrtića ili škole. Prema sajtu Nekretnine.rs, donja cena kvadratnog metra ide od 1.200 evra dok je gornja cena 2.200 evra po kvadratnom metru. Što se ponude kuća tiče, situacija je malo drugačija. Naime, donja cena kvadrata iznosi 680 evra, dok je za gornju potrebno izdvojiti 1.527 evra po kvadratnom metru. Naravno, cena zavisi od tipa i starosti gradnje, te i same opremljenosti.

Jedan od kurioziteta Mirijeva, jeste činjenica da je upravo na tlu ovog dela Zvezdare, u 19. veku, otvorena druga po starini osnovna škola na teritoriji Beograda. Danas je to jedno od beogradskih naselja sa najvećom ekpspanzijom u gradnju, ponajviše zahvaljujući odličnoj povezanosti kako linijama gradskog saobraćaja Beograd, tako i sa mrežom puteva ka centru grada u nekoliko pravaca, ali i dobrom geografskom položaju, te i samoj Zvezdarskoj šumi i blizini Dunava, odnosno, keja kod Ade Huje, koji ne pripada Zvezdari, ali je veoma popularan među žiteljima ovog beogradskog naselja. Što se tiče cene kvadrata, u zavisnoti od spratnosti, starosti gradnje, lokacije, ali i opremljenosti stana, cene kvadrata na lokacijama Mirijevo I, Mirijevo II i Mirjievo III i MIrijevo IV, prema sajtu Nekretnine.rs, idu od 780 evra po kvadratnom metru, kolikoje potrebno izdvojiti za najnižu cenu i idu sve do 1700 evra po kvadratnom metru, koliko je potrebno izdvojiti za stan u ovom delu Zvezdare.

Kada se radi o ponudi kuća na Mirijevu, cene su malo drugačije, te je moguće postati vlasnik kuće na Zvezdari sa početom cenom od 550 evra po kvadratnom metru, što je ujedno i najniža cena kada se radi o nekretnianam na ovoj beogradskoj opštini. Sa druge strane, gornja, odnosno, najviša cena po kvadratnom metru, kada se radi o kućama u Mirijevu, iznosi 1.350 evra po kvadratnom metru. Prilikom formiranja cena, vodi se računa o veličini dvorišta, spratnosti, opremljenosti, ali i starosti i fazi u kojoj se objekat nalazi.