');
23
Sep

Zašto se više isplati kvadrat u novogradnji, iako je inicijalno skuplji

facebook messenger viber
Prilikom kupovine stana postoji nekoliko faktora na koje posebno treba obratiti pažnju, ali ako napravimo tabelu prioriteta, na samom vrhu će se naći sredstva utrošena na kupovinu stana, zbog čega je novogradanja, pravi izbor za sve one koji su rešili da se stambeno obezbede na duže staze.

Ekspanzija novogradnje je u trendu već skoro dve decenije, ponajviše zbog činjenice da prilikom useljenja u stan koji je tek izgrađen, kupci sem kupovine nameštaja i opremanja, nemaju dodatnih ulaganja, kao što je to slučaj prilikom kupovine stambene jednice u nekom od naselja koja postoje već više decenija.

Prema sajtu Nekretnine.rs, prodaja stanova u Beogradu, kada se radi o novogradnji, u zavisnosti od opštine na kojoj gledate nekretninu, kreću se od 1.000 evra i idu sve do 8.287 evra, koliko je potrebno izdvojiti za nasjkuplji kvadrat novogradnje u ekskluzivnom delu Beograda.

No, da vidmo kako ta računica deluje u praksi kada kupite stan star više od tri decenije.

Primera radi, kada uđete u stan koji je sazidan pre 30 godina, a u kojem ništa nije rađeno od kako se neko uselio u njega, čekaju vas sledeće radnje: zamena stolarije, pločica u kuhinji i kupatilu, sanitarija u kupatilu, provera električnih i vodovodnih instalacija, koja se, nažalost, u većini slučajeva pokaže kao spremna za zamenu. Naravno, uporedo sa time, očekuje vas gletovanje, krečenje i ako ste ipak odlučili da ostavite drvenu stolariju, lakiranje i farbanje iste.

Ove i slične radnje iz džepa neplanirano mogu da izvuku i nekoliko hiljada evra, te se na kraju ispostavi da ste za isti novac mogli da kupite stan u novogradnji i to iste kvadrature. Sem uštede na renoviranju stana, prednosti novogradnje leže i u tome što su danas to funkcionalne stambene jedinice, sa već postavljenom PVC stolarijom, podovima, sanitarijama, često i kuhinjskim elementima, obezbeđenim parkingom i uređenim zelenilom.

Novogradnja je danas prisutna i dostupna u svim beogradskim opštinama, na kojima se nalaze i kondominijumi, o kojima ćemo govoriti i u ovom tekstu, nakon prikaza cena novogradnji po beogradskim opštinama.

Kada se radi o prodaji stanova na Novom Beogradu, prema sajtu Nekretnine.rs u zavisnosti od tipa novogradnje, lokacije, kvadrature i stepena opremljenosti, cene po kvadratnom metru se kreću od 1.921 evra i idu sve do 4.000 evra, koliko je potrebno izdvojiti za najskuplji kvadrat na ovoj beogradskoj opštini, a kada se radi o novogradnji u novobeogradskim blokovima.

Nešto povoljnija cena kvadrata novogradnje, može se naći na Voždovcu, odnosno, u naselju Braće Jerković, gde početna cena novih stanova ide od 1.805 evra, i penje se sve do 2.099 evra, koliko je potrebno izdvojiti za najskuplji kvadrat u ovom beogradskom naselju. Na Voždovcu je takođe atraktivno naselje Stepa Stepanović, gde se kvadrat u novogradnji može naći već od 1.816 evra po kvadratnom metru.

Ušuškan iza Košutnjaka i Filmskog grada, Vidikovac predstavlja jedno od beogradskih naselja novijeg doba, zbog čega je atraktivan investitorima koji su na ovoj lokaciji prepoznali idealno mesto za zidanje novih stambenih blokova. Kada se radi o ceni novogradnje na Vidikovcu, prema sajtu Nekretnine.rs cene se kreći u 800 evra, koliko iznosi donja cena i penju se sve do 1.683 evra, koliko je potrebno izdvojiti po kvadratnom metru za stan u novogradnji na Vidikovcu.

Decenijama unazad, Zvezdara je jedna od beogradskih opština za koje vlada najveće interesovanje kada se radi o tržištu nekretina, te ne čudi da je u ovom trenutku ponuda stanova u novogradnji velika i kvalitetna. Kada se radi o ceni kvadrata stanova u novogradnji na Zvezdari, donja cena iznosi 930 evra, i penje se sve do 3.100 evra, koliko je potrebno izdvojiti po kvadratnom metru za najskuplji kvadrat novogradnje na Zvezdari.

U poslednjoj deceniji, novogradnja je sve više zastupljena i u istorijskoj četvrti Beograda, Dorćolu. Kada se radi o ceni kvadrata u novogradnji na Dorćolu, ona se kreće od 1.929 evra po kvadratnom metru i penje se sve do 5.434 evra, koliko iznosi najskuplji kvadrat stana na ovoj beogradskoj opštini u novogradnji.

Kao što smo već gore pomenuli, poslednjih godina na tržištu nekretnina u Srbiji, sve više su zastupljeni kondominijumi, odnosno stambena naselja koja unutar sebe sadrže sav potreban sadržaj, od prodavnica, kafića, restorana igraonica za decu (otvorenog i zatvorenog tipa), spa centar, perionica za automobile, apoteka, pekara, bazena, parkinga, a sve to pod 00-24 budnim okom nadzornih kamera i čuvara.

Unutar ovih naselja nije moguće ući ako se prethodno ne prijavite na portirnici, naravno, pod uslovom ako niste vlasnik nekretnine unutar kompleksa. Trenutno je najveća ekspanzija u Beogradu gde se ovakvi stambeni blokovi zatvorenog tipa nalaze na više lokacija širom čitavog grada, a postoje u još nekoliko gradova Srbije, te i na popularnim turističkim destinacijama u našoj zemlji.

Ono što posebno pogoduje stanovnicima kondominijuma, jeste činjenica da se unutar i okolo samog kompleksa nalaze velike površine prirodnog zelenila, koje posebno odgovaraju najmlađima i njihovim roditeljima u trenucima dokolice i druženja. Naravno, ovaj jedinstven i nov stil života i kulture stanovanja, zbog svega što nosi za sobom, košta više od standardnih stanova u novogradnji, ali kada se u obzir uzmu funkcionalnost, bezbednost, te i privatnost kojoj se danas sve više teži, definitivno se isplati prilikom kupovine.