07
Oct
zgrada
Promo

Kvadrat je u septembru poskupeo 60 evra! - Vidi li se kraj "divljanju" cena?

facebook messenger viber
Cene nekretnina su nastavile da rastu i u septembru ove godine, što potvrđuju podaci sa sajta nekretnine.rs. Prošlog meseca trend jeste krenuo u suprotnom pravcu, a sada po pojedinim gradovima ponovo imamo mesečni rast cene kvadrata od čak 6 procenata!

U septembru, suočeni sa prosečnim cenama kvadrata tog meseca, vidimo da se trend rasta cena nastavio, i to najviše u Novom Sadu, gde je cena kvadrata rasla i okruglo 6 odsto. Sličan rast je beležen i u mnogim drugim gradovima što znači da je na 1.000 evra poskupljenje samo za mesec dana iznosilo 60 evra.

U nastavku vam donosimo pregled cena po gradovima, kao i podatke o kretanju u septembru.

Promo grafika

Poskupljenje na Paliluli, Voždovcu, pad na Mirijevu
Prestonica je i dalje neprikosnoveni šampion po visini cene kvadrata. U septembru je prosečna cena kvadrata u centru grada rasla 0,96 odsto, i iznosila je 2.619 evra. Na drugom mestu po visini cena kvadrata je Vračar, gde su cene kvadrata u septembru rasle 0,88 odsto što je popelo prosečnu cenu kvadrata na 2.411 evra po metru kvadratnom.

Promo vračar
Prosečna cena kvadrata na Paliluli je u septembru iznosila okruglo 2.000 evra, što znači da je rasla za 2,2 odsto u septembru. Iza Palilule je Voždovac, gde je prosečna cena kvadrata rasla 0,53 odsto i ona je u septembru iznosila 1.897 evra.
U prestonici dve opštine, u kojima nekretnine.rs prati prosečne cene kvadrata, su zabeležile pad. Na Novom Beogradu prosečna cena kvadrata je pala za 0,1 odsto i u septembru je bila 1.966 odsto. Na Mirijevu je cena kvadrata pala na 1.252 evra tj. pala je za 1,34 odsto.

Novi Sad
Najskuplji kvadrati u septembru su bili u centru Novog Sada, 1.756 evra što znači da je cena u septembru porasla za 0,53 odsto. Po visini prosečne cene kvadrata, na drugo mesto u Novom Sadu je izbilo naselje Grbavica, gde je cena rasla u septembru čak 6 odsto, i gde se prosečna cena kvadrata u septembru popela na 1.750 evra.
Pad cena u septembru je zabeležen u Novom Naselju (1,94 odsto), gde je prosečna cena bila 1.414 evra, i Podbari (pad od 0,79 odsto) gde je cena u septembru pala na 1.635 evra.

Niš
U Nišu, potrebno je istaći, nije zabeležen pad prosečne cene kvadrata. Najveći rast je zabeležen u naselju Durlan, od 5,49 odsto što je popelo prosečnu cenu na 980 evra po kvadratu. U naselju Pantelej, cene su u septembru rasle 1,9 odsto, na 1.019 evra.
Na trećem mestu po stopi rasta u Nišu, u septembru je naselje Palilula, gde su cene kvadrata rasle za 0,76 odsto i popele prosečnu cenu kvadrata na 1.060 evra.
U centru Niša, na Bulevaru Nemanjića, prosečna cena kvadrata u septembru je ostala ista 1.443 evra.

U Pančevu rast veći od 4 odsto
U Kragujevcu, cena kvadrata je rasla 2,22 odsto, i prosečna cena kvadrata u ovom gradu u septembru je bila 828 evra.
U Pančevu, prosečna cena kvadrata u septembru je iznosila 1.013 evra što znači da je u odnosu na mesec ranije uvećana za čak 4,22 odsto.

Kada će pad cena?
Kako je za "Blic Biznis" rekao Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, samo u slučaju da ponuda bude veća od tražnje, i to u većim gradovima, možemo da očekujemo značajan pad cena nekretnina.
- Takođe, onog trenutka kada građani prestanu da kupuju stanove za keš, kada prestane ta linija finansiranja možemo da očekujemo da će cene pasti, kaže Rodić. Prema podacima, čak 80 odsto kupljenih stanova u ovoj godini je upravo kupljeno sa kešom.
- Još jedan faktor, koji je presudan za pojeftinjenje, su cene građevinskog materijala, i onog trenutka kada on prestaje da poskupljuje možemo da očekujemo da će rast cena kvadrata stati - nastavlja Rodić.