');
22
Oct
Kragujevac
Stock

Zašto su nekretnine u Kragujevcu sve traženije

facebook messenger viber
Nekada prestonica kneževine Srbije, poznat kao automobislki centar Titove Jugoslavije, Kragujevac je danas privredni, zdravstveni i obrazovni centar Šumadije, zbog čega i ne čudi da je ove godine, doživeo pravi procvat na tržištu nekretnina.

Bogata kulturna i istorijska baština, od kojeg se značajem posebno izdvajaju Milošev venac, Amidžin konak, građevine iz doba kada je Kragujevac za vreme Miloša Obrenovića bio glavni grad kneževine Srbije, Spomen park "Kragujevački oktobar", gde se između ostalog nalazi i možda najbitniji spomenik koji je posvećen đacima i profesorima streljanim u odmazdi Nemaca 1941. godine, saborna crkva u Kragujevcu, Muzej stara livnica i javni akvarijum Kragujevac, samo su neke od znamenitosti.
Ako na sve to dodamo da je od aerodroma u Beograda udaljen 155 kilometara, dok je od aerodroma "Konstantin" u Nišu udaljen 145 kilometara, kao i odličnu razvijenu mrežu puteva usled idealnog geografskog položaja, on se nalazi u više nego idealnoj poziciji za domaće i strane kompanije, o čemu svedoče brojne investicije koje razvijaju tržište nekretnina u Kragujevcu.. Još jedna od prednosti grada je veliki univerzitetski centar, zbog čega veliki broj mladih svake godine dolazi na studiranje u ovaj biser Šumadije i Srbije.

Prodaja stanova u Kragujevcu u ekspanziji

Zbog svega navedenog i ne čudi ekspanzija novogradnje na tržištu nekretnina u Kragujevcu, o čemu svedoče podaci Republičkog geodetskog zavoda. Prema oglasima na sajtu Nekretnine.rs, najniža cena kvadratnog metra u delovima grada Bubanj, Centar, Centar preko Lepenice, Erdoglija, Mala vaga i Veliki park, iznosio  je 731, dok  najviša cena iznosi 1.700 evra po kvadratnom metru.
Kada se radi o delovima grada Aerodrom, Bagremar, Kožujevo, Ozon, Palilule, Pivara, Stanovo, Sušice, Vinogradi i Zvezda, cena prilikom prodaje stanova u Kragujevcu je nešto drugačija.
Donja cena kvadrata u ovim oblastima, iznosi nešto preko 490 evra, dok gornja, prema informacijama na sajtu Nekretnine.rs, iznosi 870 evra po kvadratnom metru, koliko je potrebno da se izdvoji za kupovinu stana u Kragujevcu.


Prodaja kuća u Kragujevcu - za sve koji vole komfor

Ako ste komformista, i od budućeg doma zahtevate nešto više od terase i lepog pogleda, prodaja kuća u Kragujevcu ima i više nego dobru ponudu na tržištu nekretnina. U zavisnosti od lokacije, starosti gradnje, spratnosti, opremljenosti, načina grejanja i opremljenosti, cene kuća po kvadratu u naseljima Aerodrom, Bagremar, Kožujevo, Ozon, Palilule, Pivara, Stanovo, Sušice, Vinogradi i Zvezda, idu od 450 evra, koliko je potrebno izdvojiti za donju cenu i idu sve do 730 evra, koliko je potrebno izdvojiti za najskuplji kvadrat kuće u Kragujevcu.
Kada se radi o delovima grada Bubanj, Centar, Centar preko Lepenice, Erdoglija, Mala vaga i Veliki park, kao i ostalim gradskim naseljima u kojima se nalaze stambeni objekti, cena nekretnina u Kragujevcu, kada se radi o kućama, cene se kreću od 190 evra, koliko je potrebno izdvojiti za kucu koja zahteva adaptaciju i ulaganje, za novoizgradjene i dobro opremljene objekte potrebno je izdvojiti 1450 evra po m2.

Shuttersotck Kragujevac panorama

U Kragujevcu se stanovi za izdavanje uvek traže, a ponuda ne manjka

Budući da je pored privrednog i industrijskog centra Šumadije i veliki univerzitetski centar, na tržištu nekretnina svake godine vlada prava potražnja za izdavanjem stanova u Kragujevcu
Kao glavni faktori formiranja cene, izdvajaju se blizina poslu, vrtiću, kuću, fakultetu, ali i ono što garantuje funkcionalnost života, kvadratura, opremljenost, spratnost, kao i starost gradnje. U oblastima bližim centru grada, najniža cena kirije iznosi 130 evra i ide sve do 400 evra, koliko je potrebno izdvojiti na mesečnom nivou.
Što se tiče ponude nekrtenina u Kragujevcu, prema oglasima na sajtu Nekretnine.rs u kategorji Izdavanje u delovima grada Bubanj, Sušive i Vašarište, u zavisnosti od starosti, tipa gradnje, opremljenosti i kvadrature, cene mesečne kirije idu od 70 evra i penju se sve do 180 evra.

Izdavanje kuća u Kragujevcu - cena zavisi od lokacije i od ovih faktora

Na tržištu nekretnina u Kragujevcu, prisutna je i lepa ponuda kuća za izdavanje, a koje su odlične za familije, veće grupe studenata, te i radnika koji su u Kragujevcu našli zaposlenje. 
U zavisnosti od lokacije, opremljenosti kuće, načina grejanja, te i pratećih sadržaja, cena mesečne kirije na području grada idu od 400 evra i penju se do 700 evra.
Četvrti grad u Srbiji po broju stanovnika, obiluje bogatom prirodom, šumama i veštačkim jezerima, koja se nalaze na par kilometara od grada. Takođe, bogata gastronomska ponuda, kao i sve veći broj etno sela u ovom delu Srbije, razlog su zbog čega je Kragujevac idealan grad za život, kao i za odmor.