');
19
Nov

Koliko košta grejanje u Srbiji: Ko je zakasnio sa kupovinom ogreva, dobiće veliku glavobolju kada vidi cene

facebook messenger viber
Prilikom odabira stana, jedan od najbitnijih faktora je i način na koji se izabrana nekretnina greje tokom zimskih meseci.

Tradicionalan način grejanja na drva i ugalj, poslednjih decenija sve više gubi bitku sa centralnim grejanjem, grejanjem na struju, grejanjem na gas ili pelet, ali i sve popularnijim načinom zagrevanja kuća, pa i stmbenih zgrada gde je to moguće, sistemom grejanja tople vode, koja se vuče iz unutrašnjosti zemlje.

Cene grejanja stanova u Srbiji po gradovima

U zavisnosti od nekretnine, najčistiji, i čini se najbolji način, je priključenje na toplovod. Ovaj vid je najraspostranjeniji u urbanizovanim sredinama i gradovima, i omogućava korisnicima da za određenu novčanu naknadu, ne moraju da brinu da li će im radijatori u stanu biti topli ili ne.

Cena usluge grejanja, kada su u pitanju stanovi u Beogradu iznosi 119,39 dinara po kvadratnom metru nekretnine i identična je za sve stambene jedinice.

Ista usluga u Novom Sadu je nešto povoljnija i iznosi 90,23 dinara po kvadratnom metru stana.

Građani Niša koji za grejanje koriste usluge centralnog grejanja, za jedan kvadratni metar plaćaju nešto više od 84 dinara.

radijator

U Kragujevcu cena usluga korišćenja toplotne energije iznosi 84,14 dinara po kvadratnom metru stana.

Korisnici centralnog grejanja u Kraljevu za potrebe grejanja plaćaju 92 dinara po kvadratnom metru.

Žitelji Vranja će ove zime plaćati 100 dinara po kvadratu, dok će Leskovčani morati da izdvoje 83 dinara.

Na drugom kraju Srbije, u Subotici, prosečna cena grejanja po kvadratnom metru iznosi 80 dinara, dok je u Zrenjaninu potrebno izdvojiti oko 78 dinara po kvadratnom metru stambenog objekta.

Građani Užica, koji su “priključeni” na gradsku toplanu, ove zime će iz novčanika morati da spreme oko 110 dinara po kvadratnom metru stana ili kuće, dok će žitelji Čačka plaćati varijabilni deo izražen u kilovat časovima, u visini od 5,44 dinara. Fiksni deo po kvadratnom metru iznosi 26,36 dinara. 

Grejanje na drva, ugalj i pelet

Građani Srbije koji za grejanje kuća koriste neka od čvrstih goriva, poput drva, uglja, peleta, u zavisnosti od kvadrature, instalacija i fasade unutar kuće ili stana, ako se nisu obezbedili na vreme, u sezoni će morati da izdvoje više novca nego što su možda planirali.

Oni koji se greju na drva, u zavisnosti od odabira drveta, moraće da izdvoje od 2.000 do 6.500 hiljada dinara po kubnom metru. Međutim, kako grejna sezona odmiče, ova cifra zna da bude i veća, te i da dostigne oko 70-80 evra po kubiku.

Domaćinstva sa kotlovima predviđenim za ugalj, u zavisnosti od kaloričnosti i kvaliteta uglja, moraće da izdvoje između 8.000 dinara po toni za drveni, dok se cena kvalitetnijeg, kamenog uglja kreće od 13.000 pa sve do oko 24.000 dinara, koliko košta tona ruskog uglja.

Građani Srbije koji se greju uz pomoć peleta, koji su propustili da se snabdeju ogrevom u periodu kada je on jeftiniji, moraće da u hladnim mesecima izdvoje više novca nego što su možda planirali. Naime, cena peleta po toni kreće se oko 210 - 250 evra u zavisnosti od kvaliteta samog ogreva.

Grejanje na gas i struju

Cena grejanja za one koji svoje nekretnine greju na prirodni gas i struju, zavisi od kvadrature kuće ili stana, stolarije i izolacije.

radijator

Naime, kako piše portal "Biznis", prema trenutnoj ceni prirodnog gasa, za stambeni prostor od 60 metara kvadratnih za grejanje na prirodni gas potrebno je izdvojiti 3.525 dinara mesečno.

Tradicionalno, domaćinstva koja se greju na struju, na mesečnom nivou moraju da izdvoje više oko 9.200 dinara, pod uslovom da se greju na termoakumulacionu (TA) peć i to samo u slučaju da stan ili sobu unutar kuće, greju tako što peć pune kada je jeftinija struja.

U slučaju da je peć uključena po nekoliko sati tokom dana, račun bi prema pisanju "Blic biznisa" bio uvećan, te bi suma potrebna za mesečne troškove električne energije iznosila oko 13.200 dinara.

Stanovi u novogradnji, sve češće za grejanje koriste električne kotlove. Na ovaj način svaki stan ima svoj sistem grejanja, odnosno, kotao, cevi i radijatore. Za nekretninu od 60 kvadratnih metara, mesečna potrošnja struje kada bi se grejanje palilo samo tokom jeftine tarife, iznosilo bi oko 23.300 dinara na mesečnom nivou, dok je za dnevno korišćenje kotla ova suma uvećana.