28
Jun
Unutrašnjost industrijskog parka Mihajlo Pupin
Ustpuljene fotografije

Novo lice Borče za 21. vek: Na mestu nekadašnjih oranica, niče industrijski park koji će zaposliti preko 25.000 ljudi

facebook messenger viber
Na levoj obali Dunava, u naselju Borča, u nekoliko narednih godina, trebalo bi da se izgradi srpsko-kineski industrijski park “Mihajlo Pupin”, koji će se prostirati na više od 480 hektara i prema planu, zapošljavače 25.000 ljudi.

Javni uvid za izradu prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta, oglašen je u junu 2021. godine u prostorijama opštine Palilula. Tom prilikom svi zainteresovani građani su mogli da vide buduću lokaciju parka koji će se nalaziti u severozapadnom delu Beograda.

Kako je najavljeno projektom, plan će se sadržati iz tri zone: Internacionalni komercijalni centar, Industrijski park i Haj-tek park, a preliminarna vrednost iznosi oko 300 miliona evra. Nakon izgradnje, ovaj deo Borče na kojem se danas nalazi poljoprivredno zemljište i napuštene štale, doprineće novom i modernom izgledu Borče.

Ustupljene fotografije Industrijski park Mihajlo Pupin iz ptičije perspektive

U sklopu internacionalnog komercijalnog centra predviđeno je da se nalaze skladišta, šoping centar, maloprodajni objekti, ali i berza na kojoj će se trgovati robom.

Najveći deo površine zauzimaće industrijski park, u čijem okviru je predviđena izgradnja stanova, poslovnih zgrada, upravna zgrada za upravljanje Parkom, skladišta, ali i industrijska postrojenja.

Možda i najatraktivniji deo projekta, High-Tech park, imaće u svom sklopu poslovne zgrade, restorane kao  i sav potreban sadržaj za razvoj vrhunskih tehnologija.

Ustpuljene fotografije Industrijski park Mihajlo Pupin

Izgradnja industrijskog parka "Mihajlo Pupin" dodatno će učiniti atraktivnim tržište nekretnina na Levoj obali Dunava, koji će nakon moderne mreže saobraćajnica izgradnjom "Pupinovog mosta" postati jedna od traženijih lokacija za život.

Na površini od 320 hektara, prema studiji, park bi mogao da privuče oko 3.000 kompanija, čime bi se otvorilo oko 25.000 radnih mesta. Ono što je posebno interesantno investitorima jeste blizina autoputa, aerodroma "Nikola Tesla", reke Dunav i mreže puteva koji vode do većih gradova u Vojvodini.

Kako se navodi, srpsko-kineski industrijski park biće izgrađen i razvijen u tri faze.
Prva faza predstavlja inicijaciju projekta, druga širenja i treća daljeg razvoja industrijskog parka. Naručilac izrade Elaborata za Prostorni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj, dok je nosilac izrade plana Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.