');
29
Jun
montenegro
Promo

Istražili smo za vas - Kako do stana na moru?

facebook messenger viber
Zainteresovanost domaćeg stanovništva za nekretnine na moru prisutna je i ove sezone, posebno  za garsonjere, apartmane  na obalama crnogorskog i hrvatskog primorja.

Što se tiče cena, za stan od 50 kvadrata  na atraktivnim lokacijama u Hrvatskoj u proseku treba izdvojiti  oko 3.000 evra po kvadratnom metru dok u Crnoj Gori za stan iste površine treba izdvojiti oko 2.700 evra/m2.
Na trzistu postoje i povoljnije ponude uz napomenu da se nalaze na manje atraktivnim lokacijama.

Prema analizi oglasa na portalu Nekretnine.rs na hrvatskom primorju  oglasen je stan u Senju, 86 kvadrata u starom gradu sa oglašenom cenom od 1.046 evra po kvadratnom metru. Prema oglašenoj ponudi u  Crnoj  Gori dvosoban novoizgrađen stan u Petrovcu, površine 57 kvadrata, po ceni kvadrata od 2.403, apartman u Sutomoru od 100 kvadrata sa oglašenom cenom od 1.800 evra/m2

Kako do nekretnine u Hrvatskoj?

Pravila za strane državljane pri kupovini nekretnina u Hrvatskoj, u slučaju da su nerezidenti neke od zemalja članica EU, važi pravilo uzajamnosti (da mogu kupiti samo državljani onih zemalja u kojima državljani Hrvatske mogu da kupe nekretnine).

Takođe strani državljani ne mogu postati vlasnici poljoprivrednog zemljišta ni nekretnina koje se nalaze u zaštićenim područijima prirode.

Ako se nalazite na spisku zemalja za koje važi pravilo uzajamnosti, potrebno je da predate zahtev na odobrenje Ministarstvu pravosuđa. Takođe treba da se priloži, pravna osnova sticanja vlasništva, dokaz o vlasništvu prodavca nekretnine o kojoj se radi, uverenje upravnog tela nadležnog za urbanizam i prostorno uređenje, dokaz državljanstva kupca tj. pasoš. Kroz čitav proces prolazite uz asistenciju agencije za nekretnine.

Promo montenegro

Kako do nekretnine u Crnoj Gori?

Za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori vam je potreban prvenstveno pasoš, ukoliko ste strani državljanin.  Agencije preporučuju, i pored usluga koje one pružaju, da angažujete licenciranog advokata koji treba da obavi detaljnu proveru dokumentacije. 

Ako se prodavac i kupac slože sa uslovima prodaje, prvo se potpisuje ugovor o rezervaciji i plaća se nepovratni depozit (obično od 5.000 do 10.000 evra) kako bi se nekretnina izuzela sa tržišta. Potom ostaje samo da pomenuti advokat sklopi kupoprodajni ugovor koji treba potpisati. 

Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, potrebno je da se registrujete kao novi vlasnik nekretnine i dobili ste svoj stan na moru.