');
23
Sep
Gastarbajterski dvorci
Ustupljene fotografije

U Srbiji već decenijama živi trend ličnog pečata kod gradnje kuća, a neki primeri zaista ostavljaju bez reči

facebook messenger viber
Nekada su vlasnici kuća u Srbiji imali naviku da tik ispod krova ostave natpis ko je vlasnik kuće i kada je ona sagrađena, dok je danas praksa u nameri da se bude poseban, otišla malo dalje, te se više ide na estetiku i avangardu prilikom gradnje.

Krajem 19. i početkom 20. veka, pod uticajem austrougarske kulture, veliki broj građana tadašnje Srbije, počeo je da ulepšava fasade svojih domova, kako figurama, tako natpisima u kojima se navodilo ko je vlasnik i kada su zgrada ili kuća sagrađeni.

Najbolji primer iz tog doba imamo u Beogradu, gde je Sima Nikolić, bogati trgovac između dva svetska rata, na fasadu jedne od zgrada koje je posedovao, a koja se danas nalazi na uglu Takovske i Svetogorske, postavio glavu svinje. Naime, on je na ovaj način želeo da se oduži životinji čijom prodajom je stekao sve u životu.

Ustupljene fotografije Zaduzbina Sime Nikolica - svinja na vrhu zgrade

Trend ukrasnih statua životinja nastavio se i u 21. veku, ali sad asu sa fasada sišle na ograde, pa imamo priliku da širom Srbije, vidimo lavove, paunove i labudove na stubovima ograda, koje obično prate kapije od kovanog gvoža,

Ljubav prema bajkama, najbolje se manifestuje u šabačkom i požarevačkom okrugu, gde su vlasnici kuća koji radni vek provode u inostranstvu, rešili da svojim potomcima u amanet ostave "zamkove", odnosno, kuće koje makar jednim delom, zbog specifičnih kupola pri gornjim spratovima ili čoškovima kuća, podsećaju na srednjevekovne dvorce.

Ustupljene fotografije Gastarbajterske kuce

Neimarima je bitna i estetika, te je jedna zgrada u Srbiji postala poznata po borduri fasade, koja podseća na izgled poznatog svetskog luksuznog modnog brenda.

Da nije sve u fasadi i izgledu, već da ima nešto i u mestu na kojem je kuća podignuta, najbolje pokazuje svetski poznata građevina - kuća na Drini, koja je karakteristična po tome što je sazidana na steni koja se nalazi na sredini reke Drine. Izgledom obična i tipska kuća ovog kraja Srbije, zbog svoje lokacije uspela je da oduševi čak i strance.

Ustupljene fotografije Kucica na Drini

Sa Drine se ponovo vraćamo u predgrađe Beograda i na još jednu kuću koja je postala poznata na društvenim mrežama. Naime, kako je gradnja odmicala, došavši do trećeg sprata, vlasnici su izgleda želeli da njihov dom postane upečatlejiv, pa su osnovu nadogradili sa još tri sprata i kupolom, koja pomalo podseća na toranj crkve iz doba renesanse.

Ustupljene fotografije Pirotska kuca nalik gotickoj crkvi

Da nije sve u betonu, čeliku, već da ima nešto i u zelenilu, svedoči nam primer doma iz Pirota, gde se na prostranoj kući sa pločom umesto krova, nalaze dve vrbe impozantne krošnje koja vlasnicima, verujemo, odaje utisak da se nalaze u nekom od velelepnih parkova Srbije, a ne na krovu svog porodičnog doma.

Ustupljene fotografije Vrba na vrhu kuce