');
24
Nov
beograd na vodi
Promo

Kupujete stan? Ovo su najnoviji trendovi prilikom izbora nekretnine

facebook messenger viber
Kupci ne tragaju više samo za dobrom lokacijom, već žele i okruženje sa dodatnim sadržajima koji će odgovarati njihovim životnim potrebama i navikama

Tražnja za stanovima u Beogradu raste iz dana u dan, a trenutno je najtraženija novogradnja na dobrim lokacijama, koja se prva rasproda. Potražnja je značajno veća od ponude, a novogradnja se na dobrim lokacijama rasproda već u fazi dobijanja građevinske dozvole. Na porast tražnje uticali su sve povoljniji uslovi za dobijanje stambenih kredita u odnosu na prethodne godine. Činjenica da su banke prestale da nude kamate na štednju pre nekoliko godina takođe utiče na odluku da je najsigurnije kupiti nekretninu.

Beograd na vodi konkurentan po cenama

Kupcima je prioritet da odaberu mikrolokaciju koja će im obezbediti sve uslove za moderan, efikasan i kvalitetan način života. Zato su najtraženiji stambeni kompleksi koji nude sadržaje za rekreaciju, spa program, obavezno održavanje zgrada, komotne garažne prostore. Agenti za nekretnine tvrde da su priče o visokim cenama u određenim kompleksima neosnovane, naročito kada se uzmu u obzir dodatni sadržaji koje naselje pruža.

„Sve više porodica i naših ljudi iz dijaspore uglavnom traže stanove u Beogradu na vodi, zbog svih vrednosti i sadržaja koje taj projekat nudi. Većina stanova u ovom projektu se po ceni ne razlikuje od stanova u drugim kompleksima u Beogradu. Činjenica je da su cene i na drugim lokacijama slične, a na nekim i veće, na primer na Zvezdari, Vračaru, Novom Beogradu, Voždovcu. Kada kupci sagledaju celokupnu ponudu novogradnji u Beogradu, najčešće se odlučuju  za stanove u Beogradu na vodi, jer za sličan novac dobijaju znatno više“, kaže agent za nekretnine Ivica Dončev.

Promo beograd na vodi

Sve traženiji dvosobni i trosobni stanovi za mlade porodice

Iako su ranijih godina bili traženi manji stanovi, ovaj trend se menja, odnosno sve više se traže veći stanovi sa dve i sa tri spavaće sobe, zbog pojave novih profila kupaca, uglavnom mlađih koji zasnivaju ili proširuju porodice. Prema navodima agenata za nekretnine, u poslednjih nekoliko godina došlo je do veće tražnje za višim i povučenim spratovima sa većim terasama, zbog boljeg pogleda i same atmosfere  u stanu.

Beograd danas privlači i nove profile kupaca, koji su u projektima poput Beograda na vodi prepoznali željeno naselje koje nudi brojne dodatne sadržaje i moderan stil života na izuzetno dobroj lokaciji. Dončev kaže da najtraženije lokacije više nisu vezane za opštine kao ranije:

„Želje kupaca se više odnose na kvalitet gradnje, nivo opreme, a posebno za koncept i stil života u određenim kompleksima. Na prvom mestu to je Beograd na vodi, zatim novi konceptualni projekti na Novom Beogradu, Dorćolu i na Vračaru. Tražnja za kućama na Dedinju i Senjaku je povećana, ali ne i za stanovima na tim lokacijama. Takođe je porasla tražnja za nekretninama na Zvezdari i Zemunu.“

Promo beograd na vodi

Novogradnja kao sigurna investicija

Uzimajući u obzir činjenicu da je novogradnja neuporedivo traženija od stare gradnje, stručnjaci za promet nekretnina predlaže budućim kupcima da se fokusiraju na novu gradnju i stanove u izgradnji kao sigurnu investiciju. Posebno preporučuju kupovinu stana u Beogradu na vodi, zbog mogućnosti plaćanja u više rata, gde dinamika plaćanja prati dinamiku izgradnje, što je vrlo isplativo.