');
02
Feb
beograd panorama
Shuterstock (beograd shutterstock_469893971)

NAJSKUPLJI STAN U SRBIJI PRODAT ZA 2,5 MILIONA EVRA Najnoviji izveštaj sa tržišta nekretnina: Cena kvadrata u 2022. porasla 13,7 odsto

facebook messenger viber
Prema podacima poslednjeg izveštaja Republičkog geodetskog zavoda za četvrti kvartal 2022. godine, najveće cene a stanove postignute su u Beogradu, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, površine 383 kvadrata plaćen 2,46 miliona evra.

Kako navode iz RGZ, prema indeksu cena stanova, kvadrat u Srbiji je na međugodišnjem nivou porastao 13,7 odsto tokom poslednjeg kvartala 2022. godine, piše Blic biznis.

Kako stojj u saopštenju RGZ, ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 2,3 milijardi evra, što predstavlja rast od 27,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

- Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55 odsto, tj. 1,2 milijarde evra u 4. kvartalu 2022. godine. S' obzirom da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2021. uz činjenicu da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. godini i to za 36 odsto međugodišnje.

Kada je reč o načinu plaćanja, iz RGZ navode da je 9 odsto svih nepokretnosti plaćeno iz kredita, što je 4 odsto manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 21 odsto).

U saopštenju RGZ se osvrnuo i na indeks cena stanova koji objavljuju od trećeg kvartala 2022. godine.

- Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2022. godine iznosi 145,03 što predstavlja rast u odnosu na treći kvartal prethodne godine kada je indeks iznosio 138,08. Ovo povećanje indeksa cena stanova prati trend rasta cena stanova koji je trajao cele prošle godine i koji je dostigao godišnju stopu rasta od 13,7 odsto tokom poslednjeg kvartala 2022. godine. Po nivou indeksa cena prednjače regioni Vojvodine i Grad Beograd, ali je kao i prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena u regionu Južne i istočne Srbije, pišu.

- Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa ineksima u zemljama Evrope naša zemlja zauzima "zlatnu sredinu" u odnosu na ostale evropske zemlje i beleži stabilan rast i kontinuiran razvoj ovog tržišta.

(Izvor: RGZ)