');
15
May
beograd panorama
Google

Evo kako se kreću cene zakupa u Srbiji

facebook messenger viber
Cene zakupa stanova u Srbiji, a naročito u Beogradu, ekplodirale su pre godinu dana. Dolazak Rusa pogurao je kirije u nebesa, i do 50 odsto u proseku. Godinu dana kasnije, tržište se stabilizovalo, u poslednjih nekoliko meseci zabeležen je i pad, ali je ocena da su cene i dalje "prenaduvane". Sada je samo pitanje, da li treba očekivati nove korekcije.

Koliko ljudi iznajmljuje stanove po u Srbiji teško je precizirati, ali ono što je sigurno jeste da je tržište zakupa jedno od najfrekventnijih i da će tu tražnja uvek postojati. Činjenica je i da stanova ima i da je pitanje samo cene, ali i da se u poslednjih meseci stvari menjaju u korist zakupaca.

Danas je tako dosta lakše pronaći stan po pristojnoj ceni, nego što je to bilo prošle godine i to pokazuju zvanični podaci. Prema podacima sa sajta za oglašavanje nekretnina, nekretnine.rs pad cena zakupa u aprilu jasno je vidljiv u Beogradu, ali i u Nišu, Pančevu itd.

Beograd je tradicionalno grad koji je na vrhu liste po cenama zakupa. S druge strane, od većih gradova, najjeftiniji su Kragujevac i Niš, i tu je vidiljiva promena u odnosu na mart, kada je cena kvadrata bila jeftinija u Pančevu.

Beograd

Najskuplji kvadrat zakupa na nivou celog grada je u centru Beograda i njegova cena iznosi 20 evra po metru kvadratnom. Praktično, stan od 60 kvadrata u prestonici tako u proseku košta oko 1000 evra. Najjeftinije je istovremeno u Mirijevu gde je cena 5,6 evra po kvadratu, što je za stan od 60 kvadrata nešto manje od 400 evra u proseku. Da, to je cena u Mirijevu, koje važi za opštinu malte ne na periferiji Beograda.

Odmah nakon centra, cena kvadrata najveća je u opštini Vračar, zatim na Novom Beogradu, Voždovcu, i na kraju Paliluli.

Cena kvadrata zakupa na Vračaru iznosi 16.2 evra po metru kvadratnom , dok je na Novom Beogradu 14 evra. U obe opštine zabeležen je trend pada. Na Vračaru i Novom Beogradu cene su niže za oko 2 odsto u odnosu na poslednji izveštaj.

Odmah iza Vračara i Novog Beograda, najskuplji kvadrat zabeležen je na Voždovcu. Prosečna cena kvadrata zakupa u ovoj opštini iznosi 10.4 evra po metru kvadratnom. Nakon Voždovca tu je i Palilula gde cena iznosi 12.3 evra po metru kvadratnom, što je takođe pad u odnosu na prethodne mesece.

Nakon Beograda, najveće kirije su Novom Sadu i Pančevu, ali cene su znatno niže kada ih uporedimo sa cenama kvadrata zakupa u glavnom gradu.

Novi Sad

Prosečna cena zakupa, kada govorimo o Novom Sadu najveća je u naselju Podbara i Grbavica. Cena zakupa u Podbari iznosi 10.1 evra po metru kvadratnom, a u naselju Grbavica je niža i iznosi 8.2 evro. Kada je reč o ove dve opštine cene su u blagom porastu u odnosu na prethodni mesec.

Nenad Mihajlović / RAS Srbija Panorama Novog Sada

Na trećem mestu se nalazi centar Novog Sada. Cena zakupa u ovom delu grada iznosi 14 evra po metru kvadratnom, cena je ostala ista kao i prethodni mesec, bez pada ili porasta vrednosti. Na poslednjem mestu po cenama zakupa je Novo naselje, gde cena iznosi 8.3 evra po metru kvadratnom.

Niš

Prosečna cene u Nišu su značajno niže od cena u Novom Sadu i Beogradu, a ovog puta niže čak i od cena u Pančevu. Cena zakupa najveća je u Bulevaru Nemanjića i iznosi 8 evra po metru kvadratnom i beleži pad od skoro 3 odsto. U naselju Pantelej cene zajupa kreću se 5.5 evra po metru kvadratnom, dok je najniža u opštinama Durlan i Palilua i iznosi 5.3 u opštini Durlan, dok je u opštini Palilula 3.75 evra po metru kvadratnom, što je identična vrednost kao i prethodnog meseca.

Djordje Kojadinović / RAS Foto Niš

Kragujevac i Pančevo

Za sada najnižu cene zakupa su Kragujevcu. U ovom gradu prosečna cena kvadrata iznosi 6.5 evra po metru kvadratnom, dok je u Pančevu 6.9 odsto. evra, u oba grada prisutan je trend rasta.

Smirivanje tržišta izvesno

Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine, kaže za "Blic Biznis" je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine, na tržištu nekretnina zabeležen je rast prometa izražen u novcu od 2,6 odsto, uz smanjenje broja kupoprodajnih transakcija od 9,5 odsto, zbog rasta cena. Takođe ističe da je u poslednje tri godine promet na tržištu nekretnina povećan za 90 odsto.

- U prethodne tri godine promet na tržištu nekretnina je povećan za skoro 90 odsto, sa oko 4,2 milijarde evra u 2020. godini na 7,5 milijardi evra 2022. godine. Obzirom da je u prvom kvartalu 2023. godine došlo do povećanja prometa od samo 2,6 odsto na međugodišnjem nivou, u toku ove godine će doći do smirivanja tržišta nekretnina u Srbiji - kaže Đorđević.

Dodaje, da će rast cena biti zanemarljiv, ali da do pada cena nekretnina neće doći.

- Do pada cena nekretnina neće doći zbog visoke tražnje koja postoji od sredine 2020. godine, a koja ne dozvoljava tržištu nekretnina "povratak na staro", - odnosno na stanje iz 2017-2018. godine. Tražnja na tržištu nekretnina je visoka, bez obzira na manje kreditnih sredstava u prvom kvartalu 2023. godine, kojima je finansirana kupovina nekretnina - kaže sagovornik.