');
26
Sep
gradnja

Promo

Ovo je lista TOP 5 gradova u Srbiji gde su stanovi ubedljivo najjeftiniji, i to novogradnja

facebook messenger viber
Prosečna cena stanova, novogradnje, u Republici Srbiji u prvom polugodištu ove godine iznosila je 214.017 dinar. Najniža cena kvadrata zabeležena je u Bujanovcu, a najveća u beogradskoj opštini Savski venac.

Cena kvadrata u Bujanovcu iznosi 52.481 dinar što je oko 450 evra po kvadratu, a u beogradskoj opštini Savski venac, gde je i najskuplje, cena kvadrata je 4.150 evra u proseku. I to pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, piše Blic biznis.

Iako je trend vrtoglavog rasta cene stanova u našoj zemlji nastavljen i u 2023. godini, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, ipak je došlo do određenog stepena stabilizacije pa su tako cene u drugom tromesečju ove godine u odnosu na prvo porasle za 1,8 odsto. Na pojedinim lokacijama po Beogradu cene idu i preko "vrtoglavih" 5.000 evra. S druge strane, postoje i gradovi po Srbiji gde cena kvadrata ide i daleko ispod 1.000 evra i gde je trosoban stan moguće kupiti za "male pare".

Izdvojili smo top 5 gradova u Srbiji sa najjeftinijim kvadratom.

Cene stanova u Bujanovcu

Daleko najjeftinija opštinaa u Srbiji kada je reč o ceni kvadrata je Bujanovac. Kvadrat košta svega 450 evra, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku. Zvanična statistika pokazuje da su se cene stanova u prvoj polovini ove godine kretale od 52.481 dinar po kvadratnom metru u Bujanovcu, do 489.634 dinara u beogradskoj opštini Savski venac. Ova opština jedna je od najsiromašnijih u Srbiji i plata je ispod srpskog prosek i iznosi 60.340 dinara.

Cena stanova u Petrovcu na Mlavi

Ovo je još jedna opština gde je cena kvadata veoma povoljna. Nakon Bujanovca ovo je najjeftinije mesto u Srbiji kada je reč o ceni kvadrata. U ovoj opštini kvadrat košta 69.975 dinara, opdnosno oko 689 evra. Petrovac na Mlavi nalazi se Braničevskom okrugu, a prema poslednjem popisu broji nepuno 7.000 stanovnika.

Cene kvadrata u Tutinu

Tutin je treća najjeftinija opština u Srbiji kada je reč o ceni stanova. Kvadrat u novogradnji u ovoj opštini prodaje se po ceni od 74.000 dinara (oko 632 evra). Tutin je opština koja broji nešto više stanovnika nego Petrovac na Mlavi, Prema popisu od 2022. godine Tutin ima oko 11.000 stanovnika. Nalazi se u Raškom okrugu i površine je 742 kilometra kvadratna

Cena kvadrata u Surdulici

Surdulica je još jedna od opština u Srbiji u kojoj se kvadrat stana može naći po daleko nižoj ceni, nego što je to slučaj u većim gradovima. Cena nekretnina i kvadrata u ovoj opštini iznosi 77.900, što je oko 665 evra.

I ova opština se nalazi u Pčinjskom okrugu,ima nepuno 10.000 stanovnika. Ova opština datira još od 1530. godine, a Turci su u njoj živeli do 1888. godine.

Cena kvadrata u Ćupriji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku cena kvadrata u Ćupriji iznosi 79.480, odnosno oko 636 evra, što je kotira na peto mesto najjeftinijih opština u Srbiju. Ćuprija se nalazi u Pomoravskom okrugu i ima skoro 20.000 stanovnika.