');
05
Oct

Put do manjeg troška energije - stanovi za trajne uštede

facebook messenger viber
Energetski pasoši za zgrade, obavezni od kraja septembra, predviđaju manju potrošnju energije, odnosno veću energetsku efikasnost građevina. Novi stanovi će, da bi ispunili obaveznu C kategoriju, morati da imaju kvalitetnu izolaciju, stolariju i grejanje.To znači i dodatne troškove u izgradnji, koji se procenjuju na pet odsto.

Međutim, to je jednokratni trošak, dok su energetske uštede koje takva građevina ostvaruje trajne. Sa rastom cena energenata, postaće i veće.

Da bi olakšala kupovinu upravo ovakvih stanova, ProCredit banka je dodatno poboljšala ponudu stambenih kredita posebno povoljnim kamatnim stopama za kupovinu stanova sa sertifikatom o godišnjoj potrošnji energije manjoj od 100 kilovat časova po kvadratnom metru.

Takva energetska efikasnost stana odgovara upravo C razredu predviđenom energetskim pasošem, koji će biti obavezan za nove građevine. Na taj način, stanovi su u startu pristupačniji, a i do uštede se brže dolazi.

Pored povoljnih kamatnih stopa, stambene kredite odlikuje i mogućnost odobravanja dodatnog kredita, za administrativne troškove, adaptaciju ili opremanje stana. Time se jednim potezom mogu rešiti svi troškovi prilikom kupovine i useljenja, uz brze procene i realizaciju zahteva.

Energetski pasoš za zgrade će biti obavezan i prilikom rekonstrukcije starih nekretnina, njihovog prometa i izdavanja, pri čemu će morati da se unaprede najmanje za jednu kategoriju po pitanju utroška energije.

Za unapređenje objekata uz dodatnu izolaciju fasade, zamenu stolarije ili bolje sisteme grejanja i hlađenja, ProCredit banka nudi takođe posebne kredite za unapređenje energetske efikasnosti, uz povoljne kamatne stope i mogućnost kreditiranja i troška materijala i izvođenja radova.

Gojko Vučinić
Direktor odeljenja za poslove sa stanovništvom
ProCredit banka