16
Nov
Senzal dan investitora
Live Production

Tržište nekretnina postalo je tržište kapitala u Srbiji: Otkud toliko keš kupaca, i zašto kupuju baš stanove?

facebook messenger viber
Tržište nekretnina i potencijalni pad cena stanova tema je koja je postala jedna od važnijih na vodećim konferencijama u Beogradu. Postavlja se i pitanje zašto je više keš kupaca od kreditnih.

O tome su u okviru konferencije posvećenoj investiranju - "Senzal Dan Investitora" diskutovali panelisti.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku o načinu plaćanja nekretnina, sedam odsto plaćeno je iz kredita, što je pet odsto manje nego lane, a iz kredita najviše su plaćeni stanovi (18 odsto).

- Kreditni kupci su pokretači tržišta. Kreditni pravi keš kupca. Međutim i pored pada kreditnih kupaca nije došlo do pada cena, bar ne u značajnijoj meri. Ponuda nije uspela da to isprati. Ponuda i dalje drži nerealne cene, a tražnja postoji, ali nije spremna da plati te cene, što znači da postoji pauza u odluci za kupovini nekretnine", rekla je Jelena Davidović, Head of Classifieds Sales Nekretnine. rs.

Shuterstock (beograd shutterstock_469893971) beograd panorama

Prema njenim rečima, prateći sve podatke, izvesno je da može doći do pada cena nekretnina na određenim lokacijama, ali sumnja da bi to bio drastičan pad, već 10-15 odsto. To, napominje, zavisi i od globalnih kretanja i svetske ekonomske politike koja se preliva i na naše tržište.

Nikola Dragašević, viceguverner Narodne banke Srbije ističe da je svaka kriza ujedno i prilika za ulaganje.

"Lično, meni je drago da vidim kada ima dosta kapitala za ulaganje. Tržište nekretnina postalo je tržište kapitala. Naime, očekivana povrat je vila veća nego što je ulaganje, na primer u tržište obveznica, ili štednja. S druge srrane, imali smo kreditnu aktivnost zbog boljih uslova. A zašto vise kupaca za keš? Mislim da ima više "neuposlenog" kapitala koji može da traži alternativu za ulaganje. Da bi se oplodio kapital treba razmišljati o različitim finansijskim alternativama. Stanovi ponekad mogu da budu i tvz. mrtav kapital", naveo je Dragašević.

On napominje i da je na tržište nekretnina ušao i deo priliva stranog kapitala.

"Bilo je tu i naših i stranih državljana koji dolaze da rade kod nas. S jedne strane, to govori o razvoju životnog standarda, ali i tome da smo otvoreniji kao tržište", dodao je viceguverner.

Kako su ranije istakli sagovornici "Blic Biznisa", broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji, pao je još jedan kvartal za redom, a kada u poređenju sa prošlom godinom manje ih je za 15,9 odsto. Činjenica je da je tržište nekretnina nakon nekoliko godina u stagnaciji i sve je manje onih koji se odlučuju na kupovinu nekretnine.

Konferencija nosi naslov PROTECT + INVEST + GROW. Ne možemo pričati o investiranju u akcije ili fondove ukoliko pre toga nismo zaštitili sebe, svoju porodicu i imovinu od rizika, a onda i omogućili svom kapitalu da raste, ulaganjem u neke nove vrste imovine i industrije. Sve mora da ide zajedno i istovremeno i zbog toga konferencija ima za cilj davanje šire slike koja predstavlja osnovne principe upravljanja ličnim bogatstvom - ključna je poruka konferencije.

(Blic Biznis)