');
23
Nov
kings fauntain 2

Promo

Zašto su lux stanovi do trećeg sprata najtraženiji?

facebook messenger viber
Neki od najlepših beogradskih projekata sa kraja prošlog veka bili su kompleksi niskih zgrada u zelenilu, poput 45. bloka ili delova Ceraka.

Kompleksi sa manje od pet spratova su ukras svake urbane sredine i jedno od najboljih mesta za život. Danas investitori ponovo otkrivaju ovaj model gradnje, a kupci brzo reaguju, zbog čega se stanovi u niskim lux kompleksima prodaju daleko brže nego stanovi u višim objektima.

Promo na prodaju

Promene u stanogradnji uvek dolaze polako. Ako pratite tržište novih stanova iz višeg segmenta, bilo jer želite da kupite ili da iznajmite stan, sigurno ste primetili da su u Beogradu lux stanovi još uvek ređi u niskim objektima nego u srednjim i visokim.

Zašto se većina luksuznih stanova u Beogradu gradi u visokim objektima? Jedan razlog je to što investitori koji kupe neke od zaista dobrih parcela žele da maksimiziraju prednost parcele tako što će graditi skuplje stanove. Drugi razlog je to što će visok objekat nadvisiti okolne objekte, a premium stanovi ne smeju da imaju zaklonjen pogled. Treći razlog ima veze sa velikom potražnjom za stanovima u Beogradu, jer investitori znaju da će svaki stan naći kupca i zato grade stanove čija je cena viša.

Niske zgrade su opet u modi

Međutim, veliki broj lux stanova u ponudi vremenom je doveo do situacije u kojoj kupci mogu da biraju između stanova različitih tipova, a brzo se pokazalo da kada su neki od tih lux stanova u nižim zgradama, kupci će biti najzainteresovaniji upravo za te stanove. Proteklih godina počela je gradnja 3-4 kompleksa ovog tipa u Beogradu, i za svima vlada veliko interesovanje.

Lokacije na kojima se mogu graditi niski lux stambeni kompleksi su uglavnom izdvojene od gusto naseljenih delova grada, jer lokacija mora biti takva da novi okolni objekti neće vremenom nadvisiti niži stambeni kompleks. Takođe, grade se u naseljima u kojima nije dozvoljena gradnja visokih objekata, ali je takvih naselja nažalost u Beogradu malo, ili se propisi krše. Popularnost lux kompleksa male spratnosti dovela je do toga da se sada sve više investitora odlučuje za takve komplekse kada dobiju lokacije na kojima je lux kompleks niske spratnosti izvodljiv, a većina projekata je estetski na zavidnom nivou, daleko ispred visokih lux kompleksa.

Interesatno je da cena kvadrata u lux kompleksima niske spratnosti nije primetno viša od cene u visokim lux kompleksima, odnosno razlika je svega oko 10%. To može delovati nelogično, jer je život u niskim lux kompleksima značajno komforniji i celokupna estetika je neuporediva. Suštinski, upravo je ta estetika možda i najvažniji faktor za kvalitet života jednom kada se zadovolje sve osnovne potrebe. Nije svejedno da li ćete se svakog dana buditi na visini od 50 metara, gde nema ničega sem vetra, ili ćete se buditi uz cvrkut ptica, sa krošnjama ispred vašeg prozora, uz žamor sa ulice dok deca odlaze u školu i miris iz komšijske pekare. Ovo možda deluje idealizovano, ali zaista je tako, jer svi koji ne stanuju na prva četiri sprata često ni ne znaju koje je zadovoljstvo prosto razgovarati sa komšijom sa prozora ili imati na terasi hlad od drveća koje je ispred zgrade.

Prednosti života u nižim lux kompleksima

Kada stambeni kompleks reklamira pre svega kvalitet gradnje i kvalitet opreme stana, a ono što hvali kod lokacije je dobra saobraćajna povezanost, tada je jasno da je reč o objektu koji ne može da se podiči lepotom i lepotom projekta, odnosno sve prednosti koje nudi su čisto materijalne. Sa druge strane, kada kompleks sa ponosom pokazuje arhitektonsko rešenje, sa realnim prikazom količine zelenila i širine trotoara, ono što se stvarno nudi je viši kvalitet stanovanja, i tada je uglavnom reč o kompleksima niže spratnosti.

Promo stan u prizemlju

Lux kompleksi male spratnosti poseduju nekoliko prednosti u odnosu na objekte srednje visine (5-13 spratova) i visoke objekte (preko 13 spratova):

Više zelenila. Visoki kompleksi po pravilu iskoriste 90% površine parcele za sam objekat, jer zbog velike spratnosti jedan kvadratni metar parcele znači 20m2 stanova, dok kod lux kompleksa male spratnosti nema tog pritiska. Zato, tipična površina pod zelenilom i šetalištima kod kompleksa male spratnosti je oko 40%, a kod kompleksa srednje ili velike spratnosti je svega 10-20%. Pritom, kada kompleks ima nisku spratnost i više drveća, pred svakom terasom biće krošnje, pa čak i za stanare u penthouse-u. Razlika između niskih i visokih kompleksa je najveća kada uporedimo kvadraturu zelenila po stanaru. U kompleksu niske spratnosti na svakog stanara odlazi više od 2m2 spoljnog zelenila, a kod visokog kompleksa to je samo 0.1m2.

Mirnija, prisnija atmosfera. Ako poredimo život u kompleksu u kome ima ukupno 300 stanara sa kompleksom u kome ima 1500 stanara, dnevni ritam života će se primetno razlikovati. U velikom kompleksu stanari se uglavnom neće poznavati, uvek će biti gužva u parku za decu, a ako objekat poseduje prodavnicu, u njoj će stalno biti gužba. Komšije će dolaziti i prolaziti, uz velike šanse da se prava zajednica nikada neće formirati. U kompleksima male spratnosti nema osećaja alijenacije i nema gužve u zajedničkim i komercijalnim prostorijama.

Ne morate koristiti lift. Postoji mnogo razloga zašto lift nije uvek najbolje rešenje. Nije idealan za decu koja se voze sama, dok deca mogu lako sama sići niz stepenice 2-3 sprata ako idu napolje da se igraju. Obično su liftovi premali za veće komade nameštaja ili za veći bicikl, a u periodu kada svi odlaze na posao stanari na viđim spratovima će uvek nekoliko minuta čekati lift. Naravno, lux kompleksi male spratnosti poseduju liftove, ali velika je prednost kada imate opciju da ne koristite lift.

Niste odsečeni od sveta. Stanari viđih spratova jednostavno ne znaju šta se dešava oko njih i žive u svom mehuru, koliko god taj mehur bio udoban. Sa druge strane, kada živite u prizemlju ili nekom od nižih spratova, vi ste deo svog okruženja i čućete svaki smeh, svaki dečiji plač, viđati razne male životinje, pratiti kako prolaze godišnja ispred vašeg prozora i moći ćete da jednim okom pratite šta dete radi dok se igra u parku. Sve su to detalji koji podižu kvalitet života isto koliko i podno grejanje ili mermerne pločice, a možda i više.

King's Fountain, vodeći lux kompleks male spratnosti

Promo izgled objekta

Verovatno najbolji primer luksuznih kompleksa niske spratnosti u Beogradu je King's Fountain, projekat koji upravo počinje da se gradi u blizini Belog dvora, svega dve ulice dalje od same rezidencije. King's Fountain je projekat švajcarskog investitora, koji je prepoznao jedinstvenost lokacije, sa pogledom na šumu sa jedne strane i na Avalu sa druge strane, daleko od gradske gužve, ali i dalje veoma blizu centru grada. Projekat se kompletno realizuje po švajcarskim standardima, uključujući koncept, arhitektonsko rešenje, materijale i standarde u gradnji.

Za razliku od većine lux projekata u Beogradu, koji se kreiraju da izgledaju što skuplje i što ekstravagantnije, King's Fountain ne koristi trikove poput fasadnih panela koj imitiraju drvo i mermer ili grandioznih ulaza, već je visoka klasa vidljiva iz samog arhitektonoskog rešenja. Kompleks se sastoji od devet objekata koji poseduju po tri sprata i penthouse, a između svih objekata su pešačke staze i zelenilo. Budući da je deo apartmana uvek otvoren za nove goste, odnosno za kraće posete, King's Fountain poseduje i dodatne sadržaje koji će te goste privući. Tu su spa centar vodeće svetske wellness kompanije, zatim restoran i više drugih zajedničkih usluga za vlasnike i goste svih apartmana.

Kompleks umnogome podseća na hotel, upravo jer se sastoji od više objekata od prirodnih materijala, svedenih i čistih linija, sa zelenilom i dekoracijama poput fontana između objekata. Ono što najviše odvaja King's Fountain od drugih lux kompleksa je to što postoji usluga čišćenja i održavanja, kao u hotelima, i u tom smislu kompleks se može posmatrati kao jedan veliki hotel, ali u kome ima i porodica koje u njemu žive stalno. Usluga čišćenja i održavanja apartmana tu je zbog svih koji dolaze na kraće vreme, a ti gosti će biti brojni, pre svega zbog prisustva GOCO spa centra, ali i jer lokacija na Dedinju privlači biznis i diplomatsku klijentelu.

Promo kings fauntain 1

Usluga čišćenja i održavanja jednako je bitna za vlasnike koji stan u King's Fountain kompleksu kupuju kao investiciju, jer je izdavanje stana koji vlasnik ne mora da održava savršena opcija za vlasnike kojima je izdavanje samo jedna od investicija, i koji nemaju vremena da sami održavaju stan između dolaska gostiju. Druga dobra vest za ovaj tip vlasnika, koji žele da investiraju i da potom nemaju nikakve obaveze, jeste to što menaždment kompleksa sam brine o oglašavanju apartmana i gostima, a na vlasniku je samo da javi kada lično želi da koristi apartman, kako tada ne bi bio izdat.

Pomenuti model izdavanja i održavanja već uspešno funkcioniše na turističkim destinacijama, kao što je Kopaonik, ali King's Fountain je pionir koncepta u Beogradu. Investitor garantuje povrat investicije do 5% godišnje za vlasnike apartmana, što je zaista dobra investicija ako se uporedi sa drugim sigurnim opcijama za investiranje, a pritom vlasnik uvek ima i opciju da boravi u svom apartmanu kada poželi, odnosno dobija nešto što definitivno ne dobija sa drugim oblicima investiranja. Kada se sagledaju sve prednosti kompleksa kao što je King's Fountain, teško je odlučiti se za bilo koji drugi projekat lux klase u Beogradu. King's Fountain verovatno neće ostati jedini kompleks ovog tipa, ali za sada je jedini koji već prodaje apartmane sa uslužnim održavanjem.

Promo kings fauntain 2

Za porodice koje traže lux kompleks niske spratnosti održavanje nije posebno važno, jer one će same brinuti o svojim stanovima, a ono što jeste važno za porodice jeste mogućnost da se apartmani koristi kao poslovni prostor. Deo apartmana u prizemljima biće tako konfigurisan da poseduje zaseban ulaz spolja za klijente, odakle se ulazi u kancelariju, studio ili ordinaciju, a u nastavku apartmana je deo za porodicu, koji poseduje sopstveni ulaz. Sličan model nije moguć u srednjim i visokim objektima, u kojima se cela prizemlja iznajmljuju kao komercijalni prostor, dok u mini kompleksu stanari mogu da koriste prizemlja za svoj biznis. To je još jedna prednost kompleksa niske spratnosti, i još jedan razlog zašto su kompleksi niže spratnosti najbolja opcija za kupce lux stanova.