22
Feb
stan useljenje
Shuterstock (stan)

Ova tri faktora jasno ukazuju na stanje tržišta nekretnina ali i na cene kirija

facebook messenger viber
Tri vesti su prošle nedelje ukazale da tržište nekretnina u Srbiji ide silaznom putanjom. Sve tri infromacije došle su iz zvaničnih institucija, i podaci se poklapaju, a sagovornici su saglasni - trenutno vlada stagnacija.

Prvo se oglasio RGZ sa svojim statističkim podacima, a stručnjaci za promet nekretninama očekuju da će ove godine cene kuća i stanova u Srbiji stagnirati i predviđaju da će u drugoj polovini godine doći do povećanja broja odobrenih stambenih kredita.

Građani Srbije u drugom i trećem kvartalu prošle godine uglavnom su očekivali pad cena nekretnina i odlagali kupovinu, što je u četvrtom kvartalu rezultiralo padom prometa.

Oglasni portal Nеkrеtninе.rs zabеlеžio je pad cеna kirija na 7 lokacija i prеko 20 odsto, a jеdno nasеljе dalеko jе odmaklo u spuštanju cеnе iznajmljеnog kvadrata.

U Novom Sadu kirijе su palе u Novom Nasеlju (6,67 odsto) tе jе tu stan od 50 kvadrata u prosеku oglašеn za izdavanjе za 420 еvra; zatim Grbavici (4,13 odsto) pa jе tu 50 kvadrata u januaru u prosеku koštalo.

I u Narodnoj banci Srbije očekuju pad cena kvadrata.

Na predstavljanju izveštaja o inflaciji, na pitanje kako NBS gleda na izglede građevinskog sektora, kao bitnog činioca privrednog rasta, i kako će se kretati cene nekretnina ove godine, guverner je rekla da se u sektoru očekuje rast, da su građevinci i dalje aktivni u uzimanju kredita a da se tu cene nekretnina stabilizuju.

– Ali, na cene nekretnina i najma utiču i drugi faktori. Recimo, gde god se nešto izgradi odmah se prodaju i zakupe lokali u prizemlju a tu je uvek prva neka kockarnica. A taj biznis podiže cenu poslovnog prostora svima ostalima – zaključila je guvernerka.
U NBS se nadaju nižim cenama kvadrata ali i hrane.