10
Jun
Rebec
Promo

REBEC 2024: Slika u oku čoveka i njegove mašine

facebook messenger viber
Kao što smo najavili, 11. i 12. juna, Beograd dočekuje lidere međunarodnih kompanija iz više od 40 zemalja sveta. Reč je o vodećem događaju jugoistočne Evrope iz oblasti razvoja nekretnina - REBEC 2024.

Kroz 24 tematskih panela, "putovaćemo svetom": urbanističko-arhitektonski, finansijski, inženjerski, tržišno. Predstavnici globalnih kompanija, prezentovaće svoja iskustva i znanja, pretresajući goruće teme iz oblasti razvoja hotelijerstva, retaila, kancelarija, logistike, industrije i stanogradnje, kao i sve aktuelnosti u okviru zakonodavstva, alternativnih vidova finasiranja, uticaja veštačke inteligencije i klimatologije na razvoj nekretnina.

Beograd će tih dana postati svetska prestonica arhitekture, kojom će defilovati najprestižnija imena iz ove branše, a koja se sve češće pojavljuju na domaćem tržištu, pregovarajući poslove u našoj prestonici.

Značajna tema biće EXPO 2027. Kao govornici, dolaze nam Matteo Gatto i Mario Liguori ispred međunarodnih sajamskih udruženja, koji su blisko vezani za razvoj EXPO brenda i koji imaju bogato iskustvo u radu na mega-projektima, poput Universal EXPO-a (Šangaj 2010, Milano 2015, Dubai 2020). Njihov dolazak i učešće na REBEC 2024 potvrđuje poverenje koje su međunarodne institucije ukazale Srbiji.

Promo Rebec

"Kako će Beograd izgledati 3024?"

Radeći na vizuelnom identitetu XVII REBEC-a, organizatori su se "poigrali", postavljajući pitanje veštačkoj inteligenciji: "Kako će Beograd izgledati 3024"? Jedan od odgovora mašine bila je šarena slika grada u ovom tekstu, kojom mašina pokušava da oponaša crtež, izrađen ljudskom rukom. To vizuelno rešenje, koje pomalo asocira na akvarel i vitraž, zapalo je za oko svima unutar REBEC tima, upravo što je izgledalo "najljudskije" od svih mašinskih odgovora. Odlučili smo da ona vizuelno i simbolički predstavlja naš događaj 2024. Tom slikom nagoveštavamo ne samo jednu od tema ovogodišnjeg REBEC-a, već dubinu i globalni značaj veštačke inteligencije, kao antropološkog i sociološkog pitanja.

Rebec se neće baviti time kako će Beograd izgledati za hiljadu godina, ali će se fokusirati na to kako AI oblikuje naše živote.

Poseban fokus biće na trendovima savremenog urbanizma i arhitekture, holističkog pristupa projektovanju i njegovoj implementaciji. Otkrićemo kako izvanredan dizajn, razumevanje geometrije prostora, upotreba prirodnih materijala u kombinaciji sa inovativnim tehnologijama, posebno u hospitality industriji, mogu da stvore destinacije fokusirane na duboko opuštanje.

Naglasićemo kako integracija blagostanja podstiče poslovni uspeh i kako povećanja pogodnosti korisnika tj. well-being hospitality koncept čini razliku.

Čućemo i kako se u Kini razvijaju urbanistički trendovi koji determinišu prateću arhitekturu, uporedićemo pomenute trendove sa onim na Bliskom istoku, kao i sa evropskim tendecijama.

Učesnici REBEC-a dolaze iz sledećih kompanija: Bogl Architects, Chapman Taylor, Reiner Schmidt, ReardonSmith Architects, Design International, Puricell Design, Multipraktik Design Studio, EVOZOME, Kooperativa Studio, AOC, MM Real Estate, MatteoGatoo Associati, SquarePlan, Atrium Property Services, EGA, NKO, Stonedge, MVJ Advokati, BigShefs, MPC Properties Germany, Tokata, Avalon Real Estate, Energy Concept, Reify, mstep, Accor, Hyatt International, Radisson group, Horwath HTL Srbija, Beyman Group, PlanRadar, Koton, Ecovis SEE, WE Consult, alfa real estate, Erste Bank Novi Sad A.D, Leko Architects, Intesa Banka, Delta Real Estate, Walvius, Eurasian Real Estate B.V, JYSK, IO Partners, B Devet Colander Associates, OM & Partners, Reatil SEE Group, NGB Construction, EUROICC, Genius Luci, Giftify, Centar Akcija D.O.O, Adriatic EXPO, REPEX, Witreum, CRE International, GTC MNG, Choice hotels, Beograd na vodi i mnogi drugi.

Nužnost humanosti ili humana nužnost?

Svet kakav znamo se menja, vidimo munjevitu izmenu regulative. Što se tiče REBEC programa, nedelju dana pred događaj željimo da istaknemo neke određene teme, neumanjujući značaj ostalih.

Premijerno će biti predstavljeni koncepti Socijalnog stanovanja (Social housing) i Studentskog smeštaja.

Na panelu će biti stručnjaci iz Londona, Praga i Beča i govoriće nam o strateškim, pravnim, ekonomskim, urbanističkim, funkcionalnim, kao i sociološkim aspektima razvoja ova dva modela stanovanja. Kod nas i u regionu se model socialjnog stanovanja, najčešće povezuje sa povlašćenom/subvencionisanom kirijom, iako je to samo vrh jednog ledenog brega.

Nije slučajnost što se ubrzano razvija model socijalnog stanovanja u razvijenom delu sveta. Ovaj trend logički prati globalnu metamorfozu, post-covid globalnog društva. Statistika kaže da oko 30% svog života provedemo u svom staništu, gde uglavnom obitavamo od uveče do jutra. Shodno tome ono mora biti funkcionalno, skladno i zdravo, bez obzira na razlike u kvalitetu opremanja (cena pločica od 5 ili 55evra po m2 ne utiče na funkcionalnost prostora).

Države su nosioci strategije razvoja ovakvih proizvoda, sa održivo usklađenim zakonodavstvom, koje kapilarno doseže do lokalne samouprave. Razlike među projektima su, osim u estetskom smislu, u veličini parcela i njihovih položaja unutar urbanog prostora. Sve ostalo se odvija po automatizmu, uključujući konkurs, rešenje imovine, odobreno finansiranje, formiranje "rang lista", potpisivanje dugoročnog ugovora …

Promo Rebec

Definicija Studentskog smeštaja kaže: "Studentski smeštaj je prebivalište tokom univerzitetskog života. To je mesto gde se jede, uči i provode noći u pripremi ispita. U suštini, u studentskom smeštaju se provodi većina vremena nakon nastave".

Svako razvijeno društvo pretpostavlja da je studentska popualcija njena budućnost, koja se neguje i sprema da jednog dana zauzme prve linije fronta.

Kada pogledamo naš region, simboli studenstkog smeštaja su još uvek studentski domovi u javnoj svojini, insitucionalno definisani u okviru Zakona o Učeničkom i studentskom smeštaju.

Trend savremenih strategija je takav da se iz privatnih izvora kapitala, svima omogući ono najosnovnije, minimalno, ali ipak dovoljno kvalitetno i održivo, čime se povećava verovatnoća realizacije ovakvih projekata, podiže konkurentnost na tržištu, a studentima se omogućava finansijska relaksacija u podmirenju njihovih potreba. Pre ili kasnije će se i u Srbiji pokrenuti privatizacija ovog sektora.

Predstavićemo i savremene tehnologije, koja uključuju veštačku inteligenciju, čija rešenja klimatologiju stavljaju u prvi plan. Ovu temu treba najozbiljnije shvatiti, jer ima ozbiljan impakt na dobit.

Promo Rebec

Da li smo zaista svesni da će se održati EXPO u Beogradu?

Kao što smo već naveli, domaćoj publici će se obratiti Matteo Gatto i Mario Liguori, koji su radili na ovakvim mega-projektima, vrednim više milijardi dolara i koji imaju bogato iskustvo u mnogim izazovima koji nas čekaju oko EXPO 2027.

Beograd je već krenuo u pripreme, počela je izgradnja novog sajamskog i pratećeg stambenog kompleksa u Surčinu, preduzetnici intenzivno istražuju lokacije za nove hotele, servisne apartmane, brendrirane rezidencije i membership klubove. "Pojavljuju se" informacije koje potvrđuju trend, da na potezu zapadnog dela obilaznice oko Beograda, posebno u smeru ka Surčinu, sve veći broj većih lokacija koje su do sada bile neisplative i neodržive, se urbanistički razvijaju za manje kontinentalne rezorte.

Po modelu servisnih apartmana ili brendiranih rezidencija, parcele se dele u posebne celine, gde svaka ima svoj bazen. To će biti kompleksi zatvorenog tipa, energetski i ekološki potpuno održivi i zdravi. Tu imamo priliku da vidimo holistički pristup na delu.

Nije nemoguće da se do početka EXPO 2027. u okolini Beograda izgradi i prvi šampionsnki golf projekat sa 18 rupa i pratećim sadržajima.

Naravno, aktivnosti na poboljšanju kvaliteta i kapaciteta saobraćajne i komunalne infrastukture ne smeju stati. Sve ovo će imati KOLOSALNI uticaj na razvoj građeviske industrije.

Promo Rebec

Šta posle Expo-a 2027?

Poredeći sa okolnim tržištima nekretnina, shodno broju stanovnika i veličini BDP-a, Srbija se polako ali sigurno penje na vrh regionalne liste, kao prihvatljiva i održiva sa aspekta povoljnih poslovnih rizika, stepena povraćaja investicija i kvaliteta pruženih usluga. Doduše, u momentu kada se inflacija ne smanjuje željenim tempom i gde je cena kapitala kod banaka i dalje skupa, ukazuje se prilika za alterantivne proizvode finansiranja nekretnina o kojima će se govoriti na REBEC-u. Tu se pored promocije ukazuje potreba za edukacijom i predstavljanjem pravila u realizaciji ovakvih proizvoda. Grandiozna štednja građana može biti podstaknuta da se iz banaka "preseli na tržite".

Zbog svega navedenog i što je Beograd jedina metropola u regiji koju iviče Milano, Istanbul, Budimpešta i Atina, mi ćemo i ove godine, ugostiti brojne regionalno i internacionlno važne govornike i posetioce.

Vidimo se 11. i 12. juna u hotelu Metropol Palace!