17
Jun
Beograd na vodi stanovi
Radomir Kuč

Kvadrati i dalje poskupljuju?! RGZ indeks cena stanova veći za 4,74 u odnosu na prošlu godinu

facebook messenger viber
RGZ indeks cena stanova za Republiku Srbiju u prvom tromesečju 2024. iznosi 160,49 što predstavlja rast cena stanova od 4,74 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U poređenju sa četvrtim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile blagi rast od 0,78 odsto. Ovaj porast cena kvadrata u odnosu na prošlu godinu i umeren tromesečni rast ukazuju da tržište nekretnina ostaje stabilno i bez velikih fluktuacija, što je pozitivan znak za ekonomiju i investitore, navedeno je na sajtu Republičkog geodetskog zavoda.

Cene kvadrata u starogradnji su, na nivou Srbije, porasle za 4,52 odsto, dok je novogradnja, odnosno kupovina od investitora, imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,09 odsto.

Prodaja stanova u prvom tromesečju 2024. godine u Srbiji ostala je na približno istom nivou kao prošle godine. Tokom prvog kvartala 2024. došlo je do stabilizacije potražnje za stanovima, sa zabeleženih 10.186 ugovora o prometu stanova (0,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine), uz ukupnu vrednost od 834 miliona evra (2,5 odsto manje nego prošle godine), dodaje se.

Gledano po regionima u Srbiji, primetne su određene razlike u trendovima na tržištu stanova. Kada je reč o broju prodaja i vrednosti prometa, Šumadija i Zapadna Srbija beleže značajan rast prodaje stanova od 11,28 odsto i vrednosti kupoprodaja za 24,04 odsto. Južna i Istočna Srbija takođe beleže rast, sa povećanjem prodaje stanova od 4,92 odsto i vrednosti kupoprodaja za 37,50 odsto. Nasuprot tome, Beograd beleži pad prodaje stanova od 6,5 odsto i vrednosti kupoprodaja za 10,13 odsto. Slična situacija je i u Vojvodini, gde je broj prodaja stanova smanjen za 4,32 odsto, a vrednost kupoprodaja za 0,56 odsto. Kada je reč o cenama stanova, u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, cene su porasle u u regionu Vojvodine za 5,00 odsto, Gradu Beogradu 4,50 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije za 3,49 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 7,16 odsto.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je imala umeren i stabilan rast cena, navedeno je. Prema dostupnim podacima za četvrto tromesečje 2023, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti, dok je par zemalja zabeležilo dvocifren rast.

(Izvor: eKapija, RGZ)