09
Jul
Panel Gradnja u Srbiji
Olover Bunić, Ringier

Kako će se kretati cena nekretnina, koja su TOP 4 trenda za gradnju u Srbiji i zašto je luster "swarovski" presudan za hotel "Jugoslavija" - VIDEO

facebook messenger viber
Godine za nama obeležili su značajni i veliki projekti. Izgradnja nekih objekata je završena, a neka od njih je u toku. Javnost sa velikom pažnjom prati dinamično tržište nekretnina, jer će pomenuti projekti dati novi izgled, ne samo prestonici, već i celoj Srbiji.

Na panelu "Gradnja u Srbiji – Projekti koji menjaju tržište nekretnina" u organizaciji specijalizovanog portala za oglašavanje nekretnina "Nekretnine.rs" uz podršku portala Blic.rs imali smo prilike da čujemo sve o najnovijim projektima, po čemu se aktuelni projekti izdvajaju, koje benefite donose novi objekti, kao i šta budući kupci mogu da očekuju u budućnosti.

Učesnici panela su bili Predrag Petrović marketing direktor MV Invest projekat hotel Jugoslavija. Marko Pavlović BIM menadžer ispred kompanije "Jadran", zatim, Darija Marković Raščanin, menadžer projektovanja i izgradnje ispred kompanije “Delta Real Estate i Milić Đoković, potpredsednik stručnog saveta Klastera nekretnina Srbije.

Pitali smo na kraju panela šta nas čeka i u narednom periodu, a evo kako su nam odgovorili:

Koje zakonske odredbe će uticati na budućnost gradnje?

Oliver Bunić, Ringier Marko Pavlović

Govoreći o novim zakonskim odredbama, naš panelista je najavio novu tehnologiju koja će biti i obavezna.

Oliver Bunić, Ringier Marko Pavlović

"Postojaće promene koje će se naći na tržištu više, poput BIM tehnologije koju mi imamo u kompaniji "Jadran". Konkretno, kao što je i sam ministar građevine Goran Vesić najavio, do 2028. godine, biće obavezno projektovanje u tzv BIM tehnologiji za sve objekte veće od 10.000 kvadrata.To će značajno uticati na način projektovanja i na promenu klime, odnosno kadrova koji budu učestvovali u tim projektima. To će dodatno povući kvalitet", rekao je Marko Pavlović koji je istakao da već tri godine rad sa tom tehnologijom i spremni su za nove poduhvate.

Kako će izgledati budući projekat "Hotela Jugoslavija"

Hotel "Jugoslavija", odnosno njegova rekonstrukcija bila je važna tema ovog panela o gradnji, a kako će izgledati, evo odgovora:

Oliver Bunić, Ringier Predrag Petrović

"Raspisali smo međunarodni konkurs i pozvali domaće i strane arhitekte i jedan studio iz Holandije je pobedio svojim dizajnom. Trudili su se da zadrže sve što je bio Hotel Jugoslavija, jedna od inspiracija je bio čuveni luster "svarovski" od 40.000 kristala i njima je to bila inspiracija za fasadu hotela", rekao je Predrag Petrović

Prema njegovim rečima, izgledaće moderno, lepo, interesantno, a neće odskakati od onog što je srž hotela Jugoslavija.

Koje nove projekte planira Delta?

Oliver Bunić, Ringier Darija Marković Raščanin

Kompanija Delta holding nastavlja sa investicijama u projekte koji menjaju i okolinu.

"Od projekata na kojima trenutno radimo izdvojila bih Sava Centar, a na jesen nas očekuje otvaranje plave dvorane. Delta planira novi investicioni ciklus, od 800 miliona evra u naredne tri dogine. Dva u Beogradu i jedan u Novom Sadu. U Beogradu je u pitanju stambeno-poslovni objekat sa hotelom, a tu je i Delta lend, i izdvojila bih naš povratak u Novi Sad, Delta ajron", rekla je Darija Marković Raščanin.

Kako će se kretati cene nekretnina?

Cene su naravno nezaobilazna tematika kada god je reč o gradnji nekretnina.

Oliver Bunić, Ringier Milić Đoković

"Što se tiče cena očekujem nastavak blagog trenda rasta, povećanja broja kupaca i rekao bih, tendencija rasta velikih kvalitetnih projekata, pre svega projekti sa dosta kvadrata koji samim tim imaju veliki uticaj na tržište", napomenuo je Milić Đoković.