09
Mar

Garsonjera - vaše malo carstvo

Kada bismo mogli da biramo verovatno bi većina od nas odabrala veći stan, ima li nešto lepše od velike dnevne sobe, zasebne sobe za spavanje i one dečje gde mališani mogu da provode vreme u igri.

Svakako da su veći stanovi predmet naših želja ali i manji imaju svoje prednosti. A za početak, za garsonjeru složićete se, sigurno ne bismo plaćali velike komunalije. Prednost malog broja kvadrata je i što vam je sve na dohvat ruke a za veliko spremanje nećete se ni malo pomučiti. Obzirom na malu kvadraturu garsonjera je povoljna u svim varijantama - prodaja, kupovina ili iznajmljivanje.

Pojam garsonjera potiče iz francuskog jezika i prvobitno se odnosila na momački stan. Danas medjutim, ona predstavlja najmanju jedinicu za stanovanje i prema nacrtu jedinstvenih tehničkih uslova za projektovanje i gradjenje stambenih zgrada i stanova minimalna površina garsonjere je 24m2 do u proseku 32m2. Postoje dileme oko toga šta predstavlja garsonjera a šta jednosoban stan.

Garsonjera je stambeni prostor koji se sastoji od ulaznog dela, jedne prostorije koja služi istovremeno kao dnevni boravak i kao spavaći deo, izdvojene niše za kuhinju koja je integrisana u istoj prostoriji kao jedna celina. U okviru garsonjere se nalazi i malo kupatilo. Površina sobe ne bi smela da bude manja od 16m2 a kupatila manje od 3,3m2. Ukoliko je prostor dobro organizovan i namešten, ovakvi mali stanovi mogu da budu odlično rešenje za život jedne ili dve osobe. Pošto je izuzetno mala, garsonjera je praktična za studente i ostale osobe koje provode malo vremena u istoj ili vreme koje provode uglavnom se svodi na učenje.
garsonjera2.jpg
Za uredjenje vaše garsonjere glavno pravilo je "manje je više" i zahteva da se svaki milimetar prostora dobro upotrebi. Funkcionalnost treba da bude na prvom mestu. Savet je da birate višenamenski nameštaj manjih dimenzija, odnosno da jedan komad nameštaja ima više namena. Na primer, jedan krevet u isto vreme može da bude garnitura za sedenje, krevet za spavanje i mesto gde možete da odložite deo stvari predvidjenih za plakar, zatim radni sto možete da koristite kao trpezarijski ali i obrnuto. Okrečite zidove u svetlije boje koje vizuelno povećavaju prostor i postavite i neko veće ogledalo. Bitno je isto tako da uradite kuhinju po meri i da svaka stvar u malom prostoru ima svoje mesto. Sve ovo omogućiće vam prijatan život u vašem malom carstvu.

Najčitanije iz magazina
Vidite više