20
Nov
Kako uštedeti struju ove zime?
Stiže nam zima, a sa njom će i veći računi za struju. Sigurno i ne razmišljate na kojim sve mestima možete smanjiti potrošnju iste.

U ovom periodu, kada je kratak dan, sijalice u kući veći deo vremena rade. Samo zamenom klasičnih sijalica, sa LED sijalicama, koje su čak do 25 puta efikasnije možete značajno uštedeti. Sama zamena je vrlo jednostavna, ne zahteva majstora niti bilo kakva ulaganja osim u nove sijalice.

Dok je kod klasičnih sijalica količina svetlosti veoma linearno povezana sa snagom, štedljive i LED sijalice imaju znatno efikasniji rad u odnosu na klasične pa mogu da proizvedu istu količinu svetlosti sa mnogo manjom potrošnjom električne energije u odnosu na klasične sijalice.

Preuzmite potpuno besplatnu IOS aplikaciju Nekretnine.rs - Preko 120.000 oglasa za nekretnine na vašem telefonu ili tabletu. A tu je i Android aplikacija. 

Ovde i nastaje najviše zabune kod izbora LED sijalica jer mnogima zvuči nelogično da LED sijalica od svega 9W može da zameni klasičnu od 75W pa vrlo čestu uzimaju jače LED sijalice nego što je to zaista potrebno. Dakle, treba porediti lumene, ne vate. 

 

ledsijalica.jpg Kako bi bolje objasnili odnos snage LED sijalica u odnosu na klasične i štedljive, napravićemo uporednu tabelu za najčešće vrednosti snage klasičnih sijalica. Podaci u tabeli su informativnog tipa i predstavljaju približne vrednosti koje mogu malo da variraju u zavisnosti od tipa LED dioda i dizajna sijalice, ali su dobar vodič za izbor LED sijalaca odgovarajuće snage koje će zameniti starije vrste sijalica. (deo teksta preuzet za portala Market Blog)

tabela-led.jpg
Opširnije pročitajte OVDE.