27
May

Uskoro će biti srušen i poslednji misteriozni objekat ovog tipa u Beogradu!

ODLAZI POSLEDNJA BEOGRADSKA PIRAMIDA - Uskoro će da je sruše, a znate li čemu je služio ovaj misteriozni objekat? Poslednja beogradska piramida, smeštena prekoputa Palate pravde u Savskoj ulici, uskoro će biti srušena i otići u istoriju!

Ovo je nedavno najavio gradski urbanista Marko Stojčić uz opasku da „objekat nema istorijske, kulturne, niti funkcionalne vrednosti“.

Poslednja beogradska piramida u stvari je nemački bunker sagrađen tokom Drugog svetskog rata. Prema podacima revnosnih hroničara Beograda, postojala su četiri ovakva objekta: dva su srušena tokom savezničkog bombardovanja i posleratne izgradnje železničke infrastrukture, jedna pre nekoliko godina kada je započeo projekat "Beograd na vodi", a jedina preostala, ušuškana i prilično sakrivena od pogleda javnosti nalazi se u Savskoj ulici. Uz nadogradnju koju je u međuvremenu dobila.

- Najverovatnije su izgrađene krajem 1941. ili početkom 1942. godine. Unutrašnji prostor je veličine 80 kvadrata, ti bunkeri su posle rata koristili železnici kao ostave, a decenijama posle beskućnicima su služili za prenoćište ili kao javni toaleti. Nisam siguran kome su posle pripadale ove takozvane piramide – ispričao je svojevremeno za "Blic" jedan od najpoznatijih hroničara prestonice, dr Vidoje Golubović.

Visina unutar bunkera je 2,20 metara, a sadrži i dva toaleta. Za vreme bombardovanja unutra je moglo da se sakrije oko pedeset ljudi. Najveći broj projektila za vreme savezničkog bombardovanja su bačeni upravo kod bivše Glavne železničke stanice, ali dve piramide su i to preživele zahvaljujući između ostalog zidovima debelim po tri metra.

Međutim, kako se kompletan ovaj potez raščišćava zbog projekta „Beograd na vodi“ i ova naša beogradska piramida zauvek će otići u istoriju.