12
Jun

NEĆEMO SMETI DA DIŠEMO u vreme kućnog reda! Stižu nova pravila!

ZABORAVITE NA PRANJE VEŠA NOĆU I KLIMU U VREME ODMORA Beograd sprema nova pravila kućnog reda, a evo šta se sme, a šta ne širom Srbije

Kućni red u beogradskim zgradama uskoro bi trebalo da bude promenjen, novine će se mahom odnositi na vreme odmora, kao i na nivo dozvoljene buke, a pravila su u proteklom periodu izmenjena i u drugim gradovima Srbije.

Kako je najavljivano, u Beogradu bi krajem juna trebalo da stupi na snagu novi nacrt Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama.

Dozvoljeni decibeli

Ubuduće, tako, za svaku buku koju napravite, a koja je veća od 30 decibela, možete da očekujete posetu komunalca i kaznu od 5.000 dinara pa naviše. I to čak i ako se glasne aktivnosti odvijaju u toku “dozvoljenog” vremena, ukoliko premašuju 30 decibela. Uporede radi, razgovor uobičajenog tona proizvodi 50 decibela, usisivač 70, a dečji plač 120 decibela.

Takođe, nova odredba baviće se i promenom satnice kućnog reda. Umesto da se, kao do sada, dnevni odmor računa od 13 do 17 i od 22 časa do 6 ujutru, novim pravilima, dnevni odmor važiće od 16 do 18 časova, a potom od 22 do 7 sati izjutra.

Bez skakanja i igre loptom u stanu, na klompe zaboravite

U tom periodu biće zabranjena vika, trčanje, skakanje, igranje lopte i bilo kakva aktivnost koja narušava mir u zgradi, što uključuje i korišćenje bučnih kućnih aparata poput usisivača, veš-mašine, klime, glasne muzike i slično.

To praktično za štedljivija domaćinstva znači da mogu da zaborave na praksu pranja veša posle ponoći, što radi većina stanara, ali i da će još mnogo drugih aktivnosti o kojima i ne mislimo biti zabranjene. I u većini Srbije planira se uvođenje ovih pravila, a u pojedinim gradovima već su na snazi.

Recimo, kloparanje u stanu u visokim potpeticama ili klompama, pomeranje nameštaja, bušenje, istresanje mrvica preko prozora, biće podložni žalbama komšija.

KAZNE

  • Skakanje - 5.000 dinara
  • Igranje loptom - 5.000
  • Korišćenje veš-mašine i usisivača - 5.000
  • Pušenje na stepeništu i u hodniku - 5.000
  • Tresenje stolnjaka i posteljine kroz prozor - 5.000

Kolike će biti kazne u gradovima kao što su Čačak, Užice, Niš, Novi Sad, Šabac, pročitajte u odvojenoj vesti na Blic.rs