24
Jun

Stanovi i poslovni prostor po meri čoveka i to u srcu Novog Beograda

Zamislite da imate nov novcat stan u centru Novog Beograda, koji je baš po vašoj meri. Kadu ste sami birali, kao i boje zidova, parket, pločice...

Imate terasu s pogledom na kojem bi vam pozavideo svaki Njujorčanin, a pritom posedujete i vlastito mesto za parkiranje. To više ne mora da bude samo plod vaše mašte, već sušta realnost.

Stanovanje u gradskom jezgru definišu urbanistički parametri, razvoj grada i potrebe stanovništva. Kao što se razvoj grada planira na osnovu analize potreba stanovnika, tako je polazna osnova za projektovanje stambeno-poslovnog objekta u ulici Milutina Milankovića, Square 43 bazirana na analizi potreba kupaca i realizovanih objekata u poslednjih deset godina na Novom Beogradu.

Suinvestitori Bauwelt doo i ZAP doo, projektantska firma s tridesetogodišnjim iskustvom u izradi planske, projektno-tehničke dokumentacije, nadzoru, rukovođenju i upravljanju projektima, sa svojim timom arhitekata, urbanista, ekonomiste i inženjera ostalih struka analizirali su potrebe kupaca i njihove reakcije, pohvale i kritike u odnosu na postojeću ponudu novogradnje u Beogradu, naročito na lokaciji Novi Beograd.

Na Novom Beogradu je u poslednjih deset godina formiran novi stil života, uslovljen komfornim saobraćajnicama, uređenim zelenim površinama, velikim brojem komercijalnih sadržaja, kao i školskim i vanškolskim sadržajima, što značajno menja sliku ovog dela grada.

Square 43

Foto: Square 4

Postavljen izazov je da se u jednom objektu spoje karakteristike savremenog arhitektonskog izraza sa neophodnom funkcionalnošću svakodnevne egizstencije, tako da ne trpi ni jedno ni drugo. Svakako, kontekst okruženja u ovom pogledu igra važnu ulogu, a veština i znanje projektantskog tima učinili su ga saveznikom u postizanju harmoničnog uklapanja u okruženje. Igra formom i materijalima bila je zadatak oblikovnog koncepta, dok je priroda življenja i rada u savremenom urbanom prostoru postala prioritet za rešavanje stambenog i poslovnog ambijenta.

Stroge ortogonalne mase – kubusi, koji se prožimaju i izrastaju jedan iz drugog, obloženi su, prema prirodi funcije i arhitektonskom planu, kako u horizontalnoj tako i vertikalnoj regulaciji, različitim završnim materijalima.

Tradicionalni izgled opeke, meša se sa svedenim, svetlim potezima fasade u stambenom delu i spaja sa velikim, reflektujućim staklenim površinama iza kojih su „open space“ kancelarije. Kako se spratnost povećava, fasade se povlače od građevinske linije ka unutrašnjosti, formirajući velike površine zelenih krovnih terasa, tako da kupci stanova na VII, VIII i IX spratu, pored izuzetnog pogleda, imaju mogućnost da na krovnim terasama formiraju zelene oaze veličine od 70, 150 do 300 m².

Square 43

Foto: Square 4

Projektovanjem objekta Square 43 projektanti su dali odgovore na većinu postavljenih izazova. Od ulaznog lobija sa obezbeđenjem, organizacije životnog prostora stanova od 60 do 160 m2, do parkiranja u podzemnim etažama, komfornih komunikacija u garaži i vanstandardno velikih garažnih mesta, u kojima je, pored parkiranja automobila moguće formirati ostavu po želji kupca ili, u skladu sa modernim stilom življenja, obezbediti i parkiranje motora ili bicikla.

Većina kupaca želi da se useli u stan u kome sve miriše na novo i u kome prostor lako mogu da prilagode svojim željama i potrebama. U objektu Square 43 Investitori su predvideli mogućnost odabira materijala za završnu obradu, kao što su parket, keramičke pločice, sanitarije i drugo ili obrade enterijera i fleksibilnost kako bi kupcu obezbedili što funkcionalniji i praktičniji životni ambijent.