15
Jul

IZ UGLA JEDNOG STUDENTA: Izbor stanova za izdavanje u Beogradu

Pitali smo studentkinju sa FON-A da napravi izbor od nekoliko stanova koje bi i sama iznajmila, tako da cena nije previsoka, a da stan ipak bude pristojan za stanovanje jedne, dve ili više osoba. Pogledajte kakav izbor je naša Marija napravila:

Stan na Zvezdari, Kačićeva br.3

stanovi za studente

Prilikom izbora stana u Beogradu, jedan od njih bi bio stan u blizini Cvetkove pijace i Doma zdravlja Zvezdara . Prednost dajem stanovima sa grejanjem na struju, zbog visine troškova infostana. Ovaj stan je renoviran, u okviru porodične kuće, kompletno opremljen i  ima grejanje na struju. Kvadratura  stana je 42m2 i uključuje jednu spavaću sobu, kuhinju, trpezariju spojenu sa velikim dnevnim boravkom, gde se može napraviti još jedan spavaći kutak, što znači da je moguće stanovati sa cimerom. Ono što je meni kao studentu bitno je blizina tri vrste prevoza : autobus, tramvaj, trolejbus. U oglasu se navodi da je prekoputa kuće Shop&Go diskont, mesara i apoteka. Najbliža menza Rifat Burdžević je udaljena u proseku 17min, prevozom. Cena je 200 EUR, ali se u oglasu ne navodi da li postoji kablovska i internet, što može biti nedostatak.

Stan na Vidikovcu, Vidikovački venac
stanovi za studente

U pitanju je kompletno namešten dvosoban stan, kvadrature 40m2, pogodan za deljenje sa cimerom/cimerima, zbog prostranog dnevnog boravka gde je moguće ubaciti još jedan ležaj. U oglasu se navodi da stan poseduje telefon i kablovsku, pa se treba raspitati o paketu koji stanodavac koristi. U pitanju je mirno stambeno naselje a u blizini su Vidikovačka pijaca, Shop&Go, Idea, DM, drugi marketi, pekare, mesare kao i apoteke. Takođe u blizini su i autobuska stajališta 23, 59, 89, E2. Ono što može biti glavni nedostatak je visina troškova grejanja pošto stan ima centralno grejanje. Cena je 170 EUR, s tim što u ovom stanu ne bih stanovala sama zbog dodatnih troškova, već bih ga uzimala u obzir za stanovanje sa cimerima. Autobusom broj 23 stiže se do Košutnjaka i Trim staze, kao i studentske menze u Blagoja Parovića 156.

Stan u Borči, Ulica Bosanska
stanovi za studente

Prostran trosoban stan, kvadrature 60m2, pogodan za stanovanje 3 osobe. Stan je nenamešten, znači potrebno je doneti sopstveni nameštaj, što u nekim slučajevima može predstavljati problem. Poseduje kablovsku i internet. Grejanje je na klimu, što je pogodnost. Ovaj stan bih uzela u obzir kada bih imala potrebne cimere, a najveća prednost je što je dosta prostran  i relativno nov, 20ak minuta udaljen od centra grada.  U okolini se nalaze brojni marketi i apoteke. Studentska menza na Karaburmi, u ulici Mije Kovačevića je udaljena 30min autobusom. Cena je 200 EUR. Prilikom razmatranja ovog stana kao prednost svakako vidim samu veličinu stana, tip grejanja i solidan broj marketa u okolini, nedostatak može biti što kroz ulicu prolazi samo jedan prevoz, linija 95. Do stanice gde staje veći broj linija ima oko 1km.

Stan u Krnjači, Ulica Prva Partizanska
stanovi za studente

Jednoiposoban stan, pogodan za stanovanje najviše 2 osobe. Najveća prednost je što je u cenu izdavanja uključen infostan, kablovska i internet. Takođe prednost se ogleda i u grejanju koje je etažno, klima i TA peć, čime se utiče na visinu troškova grejanja. U pitanju je novogradnja i kompletno opremljen stan. U blizini se nalazi megamarket Metro, a studentska menza na Karaburmi je udaljena najviše 15min. Autobuska stanica je na 5min hoda, a dostupne autobuske linije su  43, 95, 96, 101, 104, 105, 106, lako se stiže do centra grada. Cena je 200EUR, što je sasvim povoljno za stanovanje sa cimerom. Ovaj stan bih svakako uzela u uži izbor, što zbog blizine grada, velikog broja autobskih linija, što zbog niske kirije.

Stan u Krnjači, Ulica Branka Momirova
stanovi za studente

Dvosoban stan koji je dobar za stanovanje 2 osobe. Uključuje dnevnu sobu sa šank kuhinjom i kuhinjskim elementima, spavaću sobu, kupatilo i terasu. Radi se o novogradnji i praznom nenameštenom stanu. Dostupni su kablovska i internet. U oglasu se navodi da je centralno grejanje na struju. Potrebno je od vlasnika potražiti dodatne podatke o visini infostana. U blizni se nalazi Shop&Go, kao i megamarket Metro. Autobuske linije koje su dostupne su: 43, 95, 96, 101, 104, 105, 106. Do centra se stiže za najviše 10ak min. Studentska menza u Mije Kovačevića je takođe udaljena 10min. Cena je 180 EUR. Za mene kao studenta ovaj stan je sasvim povoljan i na pogodnoj lokaciji.

Stan na Banovom brdu, Nikolaja Gogolja
stanovi za studente

Jednosoban stan pogodan za dvoje. Radi se o opremljenom stanu i novogradnji. Poseduje kablovsku i internet. Grejanje je na TA peć, ali vlasnik navodi da su dodatni troškovi pored kirije minimalni. Najbliža menza u Dr. Subotića Starijeg je udaljena 30min. Autobuske linije koje staju u blizini stana:  23, 37, 49, 85, 88, E5. Dobra je povezanost sa gradom, i brzo se stiže do Košutnjaka. Povoljna lokacija, dobra povezanost sa gradom i niski troškovi su odlučujući faktori za ovaj stan.

Stan na Voždovcu, Vitanovačka ulica
stanovi za studente

Jednosoban namešten stan za dvoje, kvadrature 30m2. U oglasu se ne navodi da poseduje kablovsku I internet, što je svakako pored centralnog grejanja najveći nedostatak. Najveća prednost je blizina fakulteta (Političke nauke i Fon) kao i blizina stajališta tramvaja 14, 10, 9 i autobusa 33. Kao prednost se može istaći i cena od 180 EUR koja će biti nešto viša za iznose infostana, ali opet sasvim prihvatljiva kada bi se stanovalo sa nekim.

Stan na Zvezdari, Ulica Čingrijina
stanovi za studente

Jednosoban stan za dvoje, kod koga je najveća prednost cena od 150EUR. Stan je u mirnom kraju Zvezdare, povezan  sa centrom linijama 77, 28 I 40. U blizni se nalazi i studentski dom na Zvezdari. Postoje brojne pekare, marketi I apoteke u okolini, kao i Gradska bolnica. Studentska menza Rifat Burdžević je udaljena 5 minuta peške. Nedostatak može biti centralno grejanje, o čijim troškovima se treba raspitati kod vlasnika, kao i visina izdvajanja za kablovsku i internet.

Stan na Ceraku, Ulica Vinogradski venac
stanovi za studente

Najveća prednost ovog stana je što je u pitanju namešten duplex, što znači da je pogodan za čak tri osobe. Cena je 200 EUR, što se tiče grejanja ono je na klimu, što znači da dodatni troškovi ne bi bili previše visoki. Stan poseduje kablovsku i internet, a o izabranom paketu se treba raspitati. Studentska menza u Blagoja Parovića 156 je udaljena najviše 25min autobusom. Ono što može biti najveći nedostatak je samo jedna autobuska linija 52. Ali dostupan je BG-voz na stanicama u Kneževcu ili Rakovici kojim se do Vukovog spomenika stiže za bukvalno desetak minuta.