28
Oct

Volite Zlatibor? Saznajte sve o apartmanima na ovoj atraktivnoj planini

Zlatibor je najposećenija planina u Srbiji. Pruža brojna mesta za odmor, sport i rekreaciju.

Zlatibor odlikuje i bogat kulturni život tokom cele godine. Zimi, kada se zabeli sneg, skijaši će se oprobati na ski-stazi na Torniku, a deca grudvati i sankati u čistoj prirodi. A kada snega nema postane još i zanimljivije uz Avantura i Dino park, šetališne staze, izlete ili jednostavno odmaranje uz jezero u samom centru. Zbog svih ovih stvari domaći i strani gosti prosto hrle na ovu planinu.

Sada se na Zlatiboru ostavaruje i preko milion noćenja godišnje. 126 godina postoji organizovana turistička ponuda pa se našao način da se najbolje istaknu sve njene lepote. Alpska klima, dosta snega, dobri pristupni putevi i puno sadržaja tokom cele godine su učinili da svako poželi makar jednom da ode. Primamljiva je za investiranje pa mnogi postavljaju pitanje – šta sve ovo mesto nudi od nekretnina i kakva je prodaja apartmana na Zlatiboru?

Pogledajte celokupnu ponudu stanova na Zlatiboru:
Stanovi na Zlatiboru

 

Kako funkcioniše prodaja apartmana na Zlatiboru u izgradnji?

Sa porastom broja turista čitav Zlatibor se razvija. Svugde, kao pečurke posle kiše, niču novoizgrađeni objekti. Prodaja apartmana na Zlatiboru se vrlo često obavlja i u toku gradnje gde im je cena po kvadratnom metru nešto niža. Ovakav vid kupovine uvek nosi i više rizika.

  • Ključno je poznavanje svih detalja

Imate nekoliko solucija: da sami obavite kompletno istraživanje, da angažujete agenciju za promet nekretnina ili da angažujete advokata. 

Započinje se sa proverom samog investitora, da li je upisan u Agenciju za privredne registre, ko su vlasnici, a bitno je proveriti da li im je nekad tekući račun bio u blokadi,  što dosta govori o prethodnom poslovanju. Morate proveriti na čijem placu se vrši gradnja, da li je regulisano pitanje suinvestitora, da li su svi porezi izmireni.

Saveti iskusnih ljudi kod kupovine apartmana na Zlatiboru, gde nemate čest kontakt sa izvođačem, je da se isplati samo deo novca, i da tako zaštitite svoju investiciju.

Razmišljate o kući na Zlatiboru? Pogledajte kakve kuće su u ponudi:
Prodaja kuća Zlatibor

 

Ovo jeste jeftinija varijanta za kupovinu koja investitoru pruža dodatan kapital, ali je sistem dosta pravno neuređen. Sa druge strane, ovako imate slobodu da u samom prostoru odredite sve korekcije, da  birate puteve električnih vodova (broj utičnica i prekidača), kvalitet pločica i sanitarija, pa čak i broj prostorija. Ovde se sve može dogovoriti sa izvođačem radova i sve se lako realizuje. 

Novogradnja na Zlatiboru – koje opcije imate u ponudi?

Prodaja apartmana na Zlatiboru u novogradnji može biti ponuđena kao apartmani u zgradama, mogu pak biti deo naselja poput novoizgrađenog kompleksa Jelena Anžujska ili Zlatiborski konaci.

  • Apartmani u zgradama

Bliže Kraljevom trgu, tj. samom centru Zlatibora grade se samo zgrade. Jednostavno rečeno, lokacija je toliko primamljiva da se pokušava na što manjoj parceli podići objekat sa većim brojem spratova i time maksimalno iskoristi potencijal mesta za gradnju. 

Ovi apartani su apsolutni hit. Sve vam je blizu, i prodavnice, i šetalište i ski-staza. Gradi se luksuzno pa je obavezan činilac zgrada: lift, podzemne garaže, kablovska tv, wifi za svaki apartman, mogućnost unajmljivanja agencije za održavanje apartmana, postojanje agencije za obezbeđenje zgrade… Jednostavno, potražnja je takva da je obavezno da ponuda bude visokog kvaliteta.

Prelepi apartmani na Zlatiboru za pravo uživanje:
Apartmani na Zlatiboru

 

Osnovni problem ove ponude leži u samoj činjenici da ste “pobegli iz jedne zgrade”, a ponovo na odmoru završili u istom tipu i nećete imati osećaj boravka na planini. Oni koji vole gužvu i gradsku vrevu će se odlično osećati u ovom okruženju, pa je ovakva prodaja apartmana na Zlatiboru baš za njih. Naravno, morate biti spremni da za kvadratni metar  platite kao da kupujete stan u Beogradu. Pa ipak, i oni sa visokom cenom se jednako brzo prodaju. Atraktivniji su za kasnije eventualno izdavanje jer je više onih gostiju koji žele da budu bliže centru pa je iznajmljivanje brže.

  • Novoizgrađena naselja

I za one koji žele mir, izolaciju, prirodu u okruženju, a opet u novogradnji – pravi izbor su apartmanska naselja. Naselje Jelena Anžujska, naselje Zlatiborski konaci…

Šta ih to čini primamljivim? Prodaja apartmana na Zlatiboru ovakvog tipa raste i prepoznala se tražnja za njima. Naselje se izmešta iz samog pretrpanog centra, imate apartman sa svojim ulazom, posebnim prilazom, parkingom i garažom, a deo je jedne stambene jedinice koja ima samo nekoliko stanara, pa je komocija veća. Ona su prilagođena osnovnim potrebama stanovnika pa imaju prodavnice, sportske terene, restoran, trim stazu, biciklističku stazu. Za boravak u prirodi, kojom želite da budete okruženi, ne morate da tražite samotne vikendice, ovde imate izgrađene puteve, svu prednost grada, ali opet i prirodu i sve njene lepote.

Stan pokrivalica

Kakvi se god apartmani na Zlatiboru prodavali, kakav god želeli da kupite, novoizgrađeni apartmani mogu biti uknjiženi i to im je ogromna prednost u odnosu na prodaju u izgradnji. Ova stavka pri prodaji se posebno naglašava. Uknjiženje je znak da je gradnja legalna, da postoji građevinska dozvola i da je sve rađeno po propisima. Ako se pak željeni apartman prodaje bez uknjiženja, na vama je da proverite da li je ono uopšte moguće, a naša preporuka je da to obavezno učinite!

Što se tiče starogradnje, malo je teško definisati staru gradnju na Zlatiboru jer je objekat koji se izgradio pre pet godina već zastareo i po unutrašnjem opremanju, i po traženoj lokaciji, ali i samoj ponudi zgrade i okoline kao dodatni plus.

Prodaja apartmana se vrši od onih bez nameštaja pa do potpuno renoviranih nameštenih apartmana. Sve zavisi od toga kojom brzinom i cenom vlasnik želi da zaključi prodaju.

Kako se prodaju neopremljeni apartmani na Zlatiboru?

Neopremljen apartman je belo platno za nove vlasnike i sve mogu urediti prema svom ukusu. Imajte na umu - ako je neko voljan da plati apartman na Zlatiboru sigurno želi i da bude uređen prema sopstvenom osećaju stila. Ovakvi apartmani stoje niže cenovno, ali je jako bitno da se prodaje što kvalitetnije renoviran apartman.

Da li su opremljeni apartmani u prednosti?

Prodaja apartmana na Zlatiboru kao potpuno opremljenog sadrži luksuzno renovirano kupatilo, kuhinju, vrhunske uređaje i nameštaj po najnovijem trendu. Stvaranjem “vau efekta” pri prvom ulasku kupce je lakše ubediti da je dobra odluka da izdvoje višu svotu novca i da apartman ima sve ono što je njima potrebno za boravak. Budućem vlasniku je olakšan proces uređenja jer bi mu bilo dosta komplikovano da kontroliše sve detalje i da preko telefona daje stručnom licu savete kako da se uradi sve po želji, jer vlasnici obično žive daleko. Ako se vlasnik koji prodaje apartman potrudi da ga renovira i moderno opremi, može ostvariti i brzu prodaju i visoku cenu.

Pa ipak, vlasnik ne može uticati na elemente koje nudi zgrada u kojoj se apartman nalazi i to je velika mana. Starije zgrade nemaju lift niti prostor za njegovu ugradnju. Video nadzor, održavanje čitavog objekta, unajmljivanje obezbeđenja zahteva dozvolu uvođenja od strane svih stanara… Sve ovo imaju u ponudi novoizgrađeni objekti, a ove benefite je teško pronaći kod starije izgrađenih apartmana. 

peć na drva

Kod prodaje nekretnina, pa i kod prodaje apartmana na Zlatiboru jako su bitni rešeni imovinsko – pravni odnosi. Uknjiženje je dokaz da je sve legalno. Ne sme biti zaostalih dugova za komunalije ili neplaćenih poreza. Savet za one koji prodaju apartman je da pribave sve papire i time omoguće bržu i jednostavniju transakciju, kupac će sigurno biti oduševljen odgovornošću.

Oglašavanje prodaje apartmana na Zlatiboru jako bitan faktor

Ne očekujte da se apartman sam izdvoji! Angažujte agenciju za prodaju apartmana na Zlatiboru ili neki od sajtova za oglašavanje nekretnina. Ukoliko želite sami da opišete svoj apartman onako kako samo vi znate, učinite to odmah na sledećem linku:

POSTAVITE OGLASŠta sve nudi agencija za prodaju nekretnina?

Agencija za promet nekretninama radi za proviziju, i prodavcu će to biti dodatan trošak. Pa ipak, na ovaj način se mnogo lakše ostvaruje prodaja apartmana na Zlatiboru. Agencijska provizija varira od modela saradnje: ona osnovna je oko 2% od iznosa prodaje. Marketninško promovisanje proviziju podiže i do 2,5% i obuhvata tim koji profesionalno fotografiše i prezentuje apartman na svom Web sajtu, uz što više informacija da bi se kupac što bolje informisao u kraćem periodu. Ako potpišete ugovor o ekskluzivnosti na prodaju i garantujete plaćanje provizije, onda za čitav komplet usluga agencija uzima samo osnovnih 2%. Angažovanjem agencije prodavac ne učestvuje u procesu prodaje i pregovora. Agencija pravno štiti obe strane jer zna da istraži tržište, šta je sve potrebno od dokumenata, zna kako da se u moru sličnih apartmana vaša ponuda istakne… Na vama je da odlučite da li ćete pokušati sami da prodate svoju nekretninu ili ćete to prepustiti agenciji.

Već pri prvom kontaktu istaknite svoju nekretninu što bolje!

Osim ako kupac ne živi u blizini Zlatibora, pretragu za željenom nekretninom će najverovatnije obaviti putem dostupnih sajtova. Kada suzi izbor izdvojiće određen broj dana, doći i pogledati svaku nekretninu. Najverovatnije je da će uraditi dobro istraživanje i odluku svesti na obilazak nekoliko lokacija.

Nečim se morate izdvojiti, neka vaša cena bude među konkurentnijima u toj oblasti. Ako je cena viša onda nek je opravda izgled unutrašnjosti apartmana i prateći sadržaji u okolini kao npr.bazen, restoran, broj parking mesta…

Pročitajte još zanimljivih tekstova:
Zlatibor - najpopularnija turistička destinacija
Gde sve možete na vikend sa porodicom, a da nije skupo?
Koliko košta apartman na Zlatiboru?

 

Prvi utisak je jako bitan jer je prodaja apartmana na Zlatiboru veoma brza. Budite ljubazni pri prezentaciji, nenametljivi, ostavite vremena za razmišljanje nakon svake dodatne informacije. Odaberite ključnu prednost prostora pa ako je to pogled, neka balkon bude poslednje mesto koje ćete pokazati i time uticati na pamćenje pokazanih detalja o apartmanu. 

Sitnice mogu učiniti da se kupac upiše kao vlasnik, a vama da realizujete prodaju apartmana na Zlatiboru po onim uslovima koje ste želeli. Tržište kao ovo je specifično i sa velikom ponudom po visokim kriterijumima. Pošto je reč i o visokim cenama, svaki detalj je važan. Kada se već toliko ulaže, apartman na ovoj prelepoj planini treba da bude deo privatne oaze i utočište za prijatan boravak svojih vlasnika. Oni treba samo da uživaju i odmorni se vrate svojim obavezama.