17
Jan

Uz ovih par TRIKOVA renoviranje stana ne mora uvek biti PRESKUPO

Kada se postavi pitanje oko renoviranja neke prostorije u domu ili celokupnog doma, jednoglasno ćemo reći da je prvo pitanje koje se kod svih nameće, koliko će sve to da košta.

Nebitno da li se radi o manjem ili većem stanu ili, pak, o kući,  važno je koliko novca je potrebno izdvojiti za sve ono što biste želeli da izmenite i uvedete kao novinu u svoj životni prostor. 

Najpre, kako se radi o vašem životnom prostoru, mestu u kojem provodite najveći deo svog vremena, potrebno je da se stvori atmosfera doma, koju svakako čine vaši ukućani, ali u sve to je uključeno ono šta vas okružuje. Zbog toga, na neke izmene, na promene koje se tiču praktičnosti, udobnosti, ali i lagodnijeg života, ne treba žaliti ulaganja. Zbog svega toga, prva stavka kod renoviranja neka bude određivanje budžeta.

Pogledajte stanove u Beogradu koji su na prodaju:
STANOVI NA PRODAJU U BEOGRADU

 

Najbitnije pre svega - određivanje budžeta

Zašto je bitno da odredite budžet? Bez obzira na to šta biste sve voleli da izmenite, da kupite za svoj dom, da unesete kao sasvim novo, morate znati da su to želje koje su s jedne strane, a realnost renoviranja i ulaganja s druge. 

Određivanje budžeta, svote novca kojom raspolažete, pokazaće vam koliko možete da se „opružite“, kako bi to narodski bilo rečeno. Tek kada jasno odredite budžet, onda se postavljaju prioriteti, potrebe, te šta je sve u okviru datog budžeta moguće uraditi, a da vam omogući da svoju želju ispunite sasvim ili u što većoj meri. 

Pogledajte i ponudu stanova u Novom Sadu
PRODAJA STANOVA NOVI SAD

 

Još jedna stvar koja je bitna kada se radi o budžetu, jeste da najviše 20% od te sume dodate kao raspoloživa sredstva za neke dodatne troškove. Dodatnih troškova će nesumnjivo biti, renovirali samo jednu prostoriju ili celokupan stan, jer se često dešavaju stvari na koje ne planirate ni vi, ali ni majstori koje angažujete ovom prilikom, budući da se nametnu samostalno u toku radova kao neodložne za ulaganje. 

Tek kada na papir stavite šta je to što imate, onda kreću planiranja i razgledanje materijala, nameštaja, svega onoga što vam je potrebno. 

Najpre pronađite majstore kojima možete da verujete, ako već nemate iskustva, idite preko preporuke, pa u dogovoru sa njima radite ono šta je najbolje. 

Veoma atraktivna lokacija za kupovinu stana jeste Pančevo:
PRODAJA STANOVA PANČEVO

 

Pratite akcijske cene, sniženja na svim mestima, upoređujte koliko određene stvari koštaju od distributera do distributera, pa tek onda odlučujte gde, šta i kako ćete kupiti. Ono čime se danas bavimo zapravo je baš to, kako da se odlučite za neke stvari, a da one ne budu pogubne za vaš budžet, te kako da određene stvari promenite, a da ostanete u okviru tog budžeta i razumnih cifara.

Renoviranje malog prostora

Krećemo od onoga što je kod renoviranja uvek najizazovnije, a to su mali prostori, tačnije manji stanovi koji osim za lepim izgledom, udobnim ambijentom, žude i da budu što funkcionalniji i što praktičniji. Zbog toga je zapravo manje stanove najteže i renovirati, ali i opremiti. 

Prvi i osnovni savet jeste da ne preterujete u uređenju. Mali prostori ne podnose suvišne komade nameštaja, suvišne boje na zidovima, razne gipsane radove i slično, jer takvi postupci čine da stan izgleda haotično, nesređeno i još manje nego što zapravo jeste. 

izdavanje

 

Najpre, pri odabiru novog nameštaja vodite računa o tome da vam je zaista potreban, da će funkcionalno pronaći mesto u vašem domu, te uvek nosite papir i metar sa sobom, kako biste upisivali dimenzije i pre kupovine sve više puta dobro premerili. 

Nameštaj po meri

Možda najbolja opcija jeste da radite nameštaj po meri. Kada radite nameštaj po meri za manji stan onda se o apsolutno svemu vodi računa. Odakle dokle će jedan komad ići, koliko će biti visok, širok, dubok, a tako da ničemu drugom ne smeta, kao ni da smeta vizuelnom doživljaju stana. Uz sve to, prostor može mnogo bolje da se iskoristi, jer kod kuhinje ili kod plakara, možete da iskoristite visinu, a da uštedite onda na samom prostoru. Uz nameštaj po meri možete sigurno da iskoristite i neki ćošak, koji bi inače stajao prazan i nefunkcionalan, jer je prema takvim merama skoro nemoguće pronaći nešto odgovarajuće. 

Svetle boje učiniće prostor prozračnijim

Za manje prostore zlatno pravilo je i u svetlim bojama. Bela, nežne boje, učiniće da vaš stan izgleda prostranije i prozračnije, a to je cilj kojem bi trebalo uvek da se stremi. Jedan od odličnih trikova jeste i postavljanje horizontalnih ogledala koja vizuelno povećavaju prostor, a to je prilikom renoviranja jedan od troškova koji je zaista neznatan, a mnogo vredi i znači. 

Osim nameštaja i ovakvih manjih trikova, ukoliko imate veću prostoriju u garsonjeri, a potrebno vam je da izdvojite manju spavaću sobu, poslužite se pregradnim zidovima, koji vam neće zauzeti prostor, budući da su tanki i rade se od regips tabli, a dobićete sasvim novu i vrlo funkcionalnu prostoriju. 

osvetljen stan

Izvor: pixabay.com

Iskoristite se dodatno kliznim vratima, tako da ne zauzimate prostor za otvaranje običnih vrata. Sve se to može još jednostavnije uraditi i harmonika vratima, odnosno, njihovom modernom verzijom koja je danas dostupna, a koja će vam dati mogućnost da imate jednu veliku prostoriju ili dve manje kada vam je to potrebno. 

Kod manjih prostora, ali i kod velikih, najbitnije je sistematično i postepeno planiranje, menjanje više planova, kako bi se videlo koji je to najbolji i najfunkcionalniji da bi se sproveo u delo.

Menjanje instalacija ima krucijalni značaj

Kod renoviranja bilo kog prostora, a posebno životnog, bitno je da zagrebete ispod površine. Menjanje izgleda samog enterijera će vam doneti možda lepši, lagodniji, udobniji život, ali pre svih tih „šminkerskih“ radova, bitno je da pogledate šta se krije iza zidova u okviru kojih živite. 

Ovo pravilo posebno važi za starije zgrade i građevine, gde su instalacije najčešće u vrlo kritičnom stanju. Najpe, električne instalacije morate da poverite stručnjacima koji će sve da provere i vide šta je potrebno da se promeni ili popravi. 

Ovo je trošak na koji mora uvek da se računa i na kojem se ne štedi, jer se radi o delu koji se tiče ne udobnog, već bezbednog života u jednom prostoru. 

Kada su sređene električne instalacije, prelazi se na cevi i vodovodni sistem. Starije zgrade uglavnom imaju stare, metalne cevi koje se nalaze ukopane u zidovima. Tek kada ste sredili sve instalacije, renoviranje može da se nastavi, sa znanjem da ste uradili najveću i najbitniju stvar u svom domu.

Renoviranje stolarije

Promena stolarije nije nešto što se radi zbog promene izgleda enterijera i eksterijera, iako zaista jako mnogo utiču na to, pa svaki dom izgleda mnogo lepše, modernije i svetlije. 

dnevna soba stan

Izvor: pixabay.com

Glavna i osnovna uloga kvalitetne stolarije jeste da bude dodatna termo i zvučna izolacija. 

Drvena stolarija, koliko god kao nova bila odličan izolator, vremenom jako propada, pa čak i onda kada svakodnevno brinete o njoj. Zbog toga su PVC ili ALU stolarija promena koja vam je potrebna. Razlika između ova dva tipa stolarije postoji, kako u ceni, tako i u određenim prednostima i manama. Bitno je da sagledate kvalitete jedne, pa onda kvalitete druge stolarije i donesete odluku koja to vrste stolarije bi odgovarala vašem domu. 

Često ćete moći da gledate koja je odgovarajuća za vaš budžet, ali kod ovakvih promena, koje se rade nekad i samo jednom u životu, bolje da uzmete deo novca od nečega drugog, kako biste uložili u kvalitet. Bitno je da prođete i veći deo proizvođača, distributera, jer cene mogu da se razlikuju, a to je uvek dobro iskoristiti.

Kada smo već kod renoviranja i promene stolarije, ulazna vrata su od velike važnosti. Ne samo da vam obezbeđuju dodatnu toplotnu i zvučnu izolaciju, već vam garantuju veću sigurnost doma. Neka slabija u odnosu na sigurnosna vrata jesu jeftinija, ali zapravo ne radi se o razlikama koje su velike, pa prilikom ovog ulaganja nema potrebe ni da razmišljate previše, već da se odmah odlučite za sigurnosna vrata sa više brava i ojačanim sistemom u sebi.

Renoviranje kupatila

Dve glavne prostorije u svakom domu jesu definitivno kuhinja i kupatilo, pa prilikom njihovog renoviranja potrebno je dosta promisliti kako da sve potrebno u njih stane, kako da se obezbedi funkcionalnost, a uz sve to jako prijatna i opuštena atmosfera. 

Zbog toga renoviranje kupatila možda zahteva najveći deo budžeta, jer se kreće od instalacija, podova, zidova, preko zaštitinih slojeva ispod i iznad pločica, pa se tek onda dolazi do sanitarije i završnih radova. 

kupatilo

 

Često se dogodi, međutim, da postojeće pločice nisu propale, da su u jako dobrom stanju, te ih onda ne treba ni menjati. Dovoljno je da se preko njih stavi zaštitini sloj za hidroizolaciju, te da se nastavi sa preostalim radovima. 

Uvek prilikom renoviranja iskoristite ono sa čim već raspolažete, a da je u dobrom stanju i da vam se dopada, jer ćete na taj način uštedeti veliku količinu novca koju je moguće pametnije uložiti u neke druge stavke renoviranja.

Minimalizam ili maksimalizam?

Minimalizam je već godinama trend u uređenju enterijera, a to tako i ostaje. Radi se o sistemu uređenja koji daje jako lep vizuelni doživljaj, prijatan je, a može da košta prilično malo. 

S druge strane, trend koji se polako unosi u enterijere je sasvim suprotan, pa ga nazivaju maksimalizam. Naime, radi se o gustom rasporedu nameštaja, mnoštvu detalja, dosta boja, što zapravo izgleda jako lepo i prijatno kada se osmišljeno i polako radi. 

Međutim, maksimalizam je način uređenja životnog prostora koji je prilagođen više jako velikim prostorima, kao što su salonski stanovi, kuće sa velikim dnevnim boravcima, ostalim prostorijama, a vrlo teško se prilagođava nekom manjem stanu. 

Možda će vas zanimati i:
SAVETI ZA OPREMANJE MALOG KUPATILA
ZAVESE KAO DEKORATIVNO REŠENJE

 

Uz sve to, mnogo više novca je potrebno kako bi se sve to postiglo, jer pored osmišljavanja zidova i podova, preko nameštaja, do mnoštva detalja, budžet mora da bude prilično veliki.

Za razliku od njega, minimalizam je dobrodošao u svim prostorijama. On daje onu potrebnu dozu čistoće jednog doma, prozračnosti, udobnosti, jako modernog i lepog izgleda, a ne zahteva velika ulaganja. 

Minimalizam je odličan za svaki tip stana. Dovoljno je da imate bele zidove, a to je jedan od najboljih saveta za poslušati, jer dalje možete svoj životni prostor da uređujete kako želite, bez ikakvih smetnji.

Podove je danas lako naći po raznim cenama, od vrlo pristupačnih do onih visokih. Saveti idu naravno ka laminatima i parketima koje možete da birate u vrlo svetlim ili tamnim nijansama, čije cene će sigurno odgovarati vašem budžetu, a njihovo postavljanje i svi radovi neće zahtevati više od dva dana.

Kada sve promenite, sredite i ubacite, ono što ostaje jeste da okupite svoje ukućane, najbliže osobe i nazdravite za jedan lep početak!

 

Najčitanije iz magazina
Vidite više