');
30
Jan

VODIČ: U kom delu Beograda je NAJBOLJE kupiti stan?

facebook messenger viber
Tržište nekretnina u poslednje tri godinu u Beogradu doživelo je pravi bum.

Cene starih stanova po kvadratnom metru idu od 1200 evra, pa do 5000 i više evra za novogradnju i luksuzne lokacije poput Senjaka i Dedinja.

A u odnosu na zemlje u regionu, nekretnine u Beogradu dvostruko su skuplje od nekretnina u Sarajevu, a više su i u odnosu na Zagreb i Skoplje. Prema procenama stručnjaka tokom 2020. godine, cene neće padati, a kada se poredi sa evropskim metropolama, po ceni kvadrata naš glavni grad polako sustiže Beč u kojem su u poslednjih nekoliko godina cene nekretnina takođe u porastu i gde je sada prosečna cena kvadrata oko 6000 evra.

Pogledajte ponudu svih stanova u Beogradu:
PRODAJA STANOVA U BEOGRADU

 

Zašto su sve traženije nekretnine u glavnom gradu Srbije?

Beograd se nalazi na istorijskoj i geografskoj raskrsnici i važi za investicionii centar nekretnina u ovom delu jugoistočne Evrope.

No, cena kvadratnog metra novogradnje nije svuda 4000 ili 5000 evra. Naime, prosečne cene novih stanova zavise od nekoliko parametara, pa konačnu cenu formiraju kvalitet gradnje, lokacija, struktura i kvadratura, pa i mikrolokacija. Svaki deo grada je priča za sebe. 

beograd

 

Novi Beograd je veoma tražena lokacija, a u poslednje vreme cene kvadrata rastu i u opštini Čukarica. Kupcima je posebno interesantna opština Vračar, a mnogi ljudi teže da žive u blizini posla kako bi što manje vremena provodili u putu.

Ove godine se procenjuje da će cene stagnirati, a da će kupci lokacije birati shodno svom budžetu i mogućnostima.

Prodaja stanova u 2019. godini

Prema proseku najćešća cena po kvadratu kupljene nekretnine u 2019. godini bila je za staru gradnju oko 1000 eura i prodato je u prva tri meseca prethodne godine oko 270 stanova. Za novogradnju najčešća cena iznosila je oko 1700 evra, a negde oko 230 stanova je prodato u istom periodu prošle godine. Stari grad je važio za najskuplju opštinu, a u proseku je cena kvadrata stare gradnje bila oko 1840 evra. Za novogradnju u Starom gradu trebalo je izdvojiti oko 2200 evra po kvadratnom metru u proseku.

Beograd

 

Najskuplji stan u prvom kvartalu prethodne godine prodat je u opštini Savski venac i to u Beogradu na vodi i njegova cena iznosila je oko 7780 evra po kvadratu. Najjeftiniji kvadrat u Beogradu na vodi koštao je 2870 evra. Posebno atraktivne lokacije za kupovinu stana u Beogradu jesu Skajlajn, Central garden, Zelena avenija, Kapije Vračara, Voždove kapije, Vest 65 i Blok 32. Posle Beograda na vodi Skajlajn je najskuplji i prosečna cena kvadrata je oko 2800 evra. U okviru ovog kompleksa najekskluzivnijij stanovi koštaju oko 3740 evra po kvadratu, a sve su traženije i nekretnine u okviru Knez Miloša Residens kompleksa, gde je maksimalna cena kvadrata oko 3600 evra, a prosečna cena metra kvadratnog ovde iznosi oko 2710 evra.

Novi Beograd – najpoželjniji za život

Među 17 beogradskih opština nalazi se i Novi Beograd. Omladinci na radnim akcijama su ga sazidali posle Drugog svetskog rata, a niko tada nije mogao ni da pretpostavi da će danas ova opština predstavljati najpoželjniju lokaciju za život.

Pogledajte ponudu stanova na Novom Beogradu:
PRODAJA STANOVA NOVI BEOGRAD

 

Na levoj obali Save živi najviše milionera, a reč je o opštini koja je najmlađa. Primetan je brzi razvoj Novog Beograda, pa se u okviru jednog kompleksa stambenih zgrada može pronaći sve za život. Tu su vrtići, osnovne škole, domovi zdravlja, marketi, tržni centri, a s obzirom da je odlično povezan sa ostalim delovima grada, Novi Beograd je posebno interesantan mlađoj populaciji. Ovde se nalazi najveći poslovni park u Srbiji i reč je o Airport City-ju, dok će uskoro biti podignut i Wellport, tačnije prvi kondominijum na Novom Beogradu.

Novi Beograd

Izvor: Pixabay.com

Skoro 500 stambenih jedinica biće ponuđeno žiteljima ove opštine, a stanari će na raspolaganju imati privatni parking, stalni video nadzor, zatvoreno igralište za decu. Profesionalno održavanje, obezbeđenje, itd. Cene stanova na Novom Beogradu kreću se u proseku oko 2700 evra za luksuzne stanove, dok se za stanove stare gradnje cene kreću od 1200 evra po kvadratu.

Banovo brdo je sve traženije!

Banovo brdo ima posebnu draž. Dobilo je ime po dubrovačkom akademiku Matiji banu koji je u ovom delu grada živeo u 19. veku. Mnogi koji danas žive u ovom delu grada reći će vam da nemaju potrebu da idu u centar, jer se ovde sve nalazi. Ada Ciganlija, Košutnjak, Trim staza, Ski staza, četiri osnovne škole, dve srednje škole, dva fakulteta i jedna viša škola samo su neki od razloga zašto se za Banovo brdo može reći da je pravi mali grad u Beogradu.

Pogledajte ponudu stanova na Banovom brdu:
PRODAJA STANOVA BANOVO BRDO

 

Banovim brdom prolazi ukupno 20 linija gradskoga prevoza, a do centra grada autobusom vam je potrebno oko pola sata.

Danas se sve više traže nekretnine u ovom delu grada, jer je sve nadohvat ruke. Veliki tržni centar, brojni kafići i restorani, prodavnice brze hrane, parkovi i priroda posebno privlače mlade, a to znaju i investitori, jer se ovde sve više gradi. Prosečna cena kvadrata iznosi oko 1500 evra po kvadratu u novogradnji.

Beograd nocu

Izvor: Pixabay.com

Mirijevo – porodičan kraj

Kada kažemo Mirijevo, šta prvo pomislite?

Iako se čini da je mnogo udaljeno od centra, Mirijevo je na svega 6.5 km od centra prestonice. Za ovaj kraj turski putopisac Čelebija relao je da su ovde pravi ružičnjaci i rajski vrtovi. Nekada je ovde svaka kuća imala ruže, a danas Mirijevo važi za odličan porodični kraj. Nije visoka cena kvadrata, a sve se više grade nove zgrade i kompleksi.

Mirijevo nudi odlične stanove po povoljnoj ceni, pogledajte ponudu:
PRODAJA STANOVA MIRIJEVO

 

Odlično je povezan sa centrom grada, a ovde se nalaze i vrtići, osnovne škole, domovi zdravlja, kao i marketi, a u blizini je i jedan tržni centar. Cena kvadrata u novogradnji je oko 1200 evra, dok su cene kvadrata starije gradnje niže.

Prednosti života na Karaburmi

Iako je Karaburma devedesetih važila za opasan kraj, danas to više nije slučaj. Danas je mnogo bezbednije za život, a svako ko živi u ovom delu grada reći će vam da se do centra brzo stiže i da je ovaj deo grada odlično povezan, pa se brzo i lako dolazi do Trga republike ili do Vukovog spomenika. Ukoliko želite da se opustitie u prirodi, dovoljno je da se spustite do Dunava i da uživate u prijatnom i mirnom okruženju. Tu je i Ada Huja, a ako pak više volite da šetate šumom, onda posetite Zvezdarsku šumu.

Pogledajte šta Karaburma ima da vam ponudi:
PRODAJA STANOVA KARABURMA

 

Za ljubitelje sporta i plivanja, sportski centar Olimp je tu. Vrtići, obdaništa, osnovne škole i domovi zdravlja su u blizni, tako da nema razloga da bežite od ovog dela grada. Cena kvadrata novogradnje na Karaburmi kreće se oko 1200 evra, dok za staru gradnju treba platiti oko 1000 evra ili manje po metru kvadratno.

Zašto se Voždovac posebno voli?

Spajanjem opština Lekino brdo i Voždovac nastala je 1956. godine današnja opština Voždovac. A na Voždovcu se može naći sve. Zanatske radnje, supermarketi, lokalne prodavice, pekare, banke, butici, vinarije, brojni restorani i kafići, ali i dva studentska doma, četiri fakulteta, dve srednje škole, osnovna škola i nekoliko hotela.

Obratite pažnju i na ponudu stanova na Voždovcu:
PRODAJA STANOVA VOŽDOVAC

 

Sve je tu.

A tu su i stadioni Zvezde i Parizana, a za ljubitelje prirode tu je i Banjička šuma. Do centra se stiže brzo, a osim autobuskih, u ponudi su i tramvajske linije koje vode do Vuka, Slavije, Železničke stanice, Novog Beograda.

Danas u ovom delu Beograda niču moderni kompleksi zgrada, a to ne iznenađuje, jer je Voždovac mnogima odavno postao omiljeni kraj za život. Cene se kreću i do 2000 evra po kvadratu za nove moderne stambene jednice.

Poseban je duh Vračara!

Vračar važi za jedan od najlepših krajeva srpske prestonice. Ako hoćete da uživate u najlepšoj kafi ili vam se jede dobra pasta ili pak želite da odete u staru kafanu, e pa onda pravac Vračar. U dokumentima se prvi put pominje 1560. godine, a današnja opština Vračar potvrđena je 1960. godine.

Vračar ima u ponudi prelepe stanove, pogledajte:
PRODAJA STANOVA VRAČAR

 

Urbani duh grada, veliki broj kafića i restorana mami ljude različitih generacija da posećuju ovaj deo prestonice. Strancima je posebno interesantan ovaj kraj zbog Hrama Svetog Save, a upravo u ovom delu grada nalaze se bolnice, domovi zdravlja, obdaništa i vrtići. Interesantno je da se podjednako dobro na Vračaru zabavljaju i stari i mladi, zato ne čudi zašto duh Vračara nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Najskuplji kvadrat u novogradnji u ovom delu grada dostiže cenu i do 2300 evra, dok za staru gradnju treba izdvojiti nešto manje novca, u proseku oko 1700 evra po kvadratu.

Dorćol je srce Beograda!

Nekada su se najvažnije nekretnine nalazile u samom srcu Beograda, na Dorćolu. Dorćol je mesto prvih kafana, restorana i hotela, a samo ime znači raskrsnica četiri ulice. Dušanova ulica ovaj kraj je delila na gornji i donji, pa je imućno stanovništvo živelo u Gornjem Dorćolu, dok su Donji Dorćol naseljavali manje imućni građani. A sve što treba videti nalazi se upravo u ovom delu grada. Park, Kalemegdan, pozorište, kulturne znamenitosti, reka, zoološki vrt, najbolji restorani, barovi i kafići, ali i butici i radnje.

Dorćol ima sve što vam je potrebno, pogledajte ponudu stanova:
PRODAJA STANOVA DORĆOL

 

Ovde su živeli mnogi znameniti ljudi, a najstarija kuća nalazi se upravo u Ulici cara Dušana. Male ulice i autentični duh Beograda upravo Dorćol svrstava među najlepše delove srpske prestonice. Već vekovima čuva stari duh Beograda, pa onda ne čudi zašto je čast i privilegija imati nekretninu baš u ovom delu našeg glavnog grada.

Pročitajte još naših tekstova:
KOLIKO JE CENA KVADRATA U NOVOM SADU NIŽA OD CENE U BEOGRADU?
U BLOKU 43 NIČE NOVA MODERNA ZGRADA
SAVETI ZA KUPOVINU STANA U IZGRADNJI

 

Na Dorćolu se nalaze vrtići i osnovne škole, a tu je i nekoliko srednjih škola. Do centra se brzo i lako stiže pešice, a odlično je povezan sa drugim delovima grada autobuskim i tramvajskim linijama. Jedino što u ovom delu grada može da bude problematično jesu parking mesta, ali to nije samo boljka Dorćola, nego cele prestonice. 

O tome brinu i investitori, a jasno im je i da je reč o izuzetno atraktivnom delu grada, pa se zato utrkuju ko će dobiti bolju lokaciju za izgradnju stambenih kompleksa i enterijera, a cene nekretnina u ovom delu Beograda kreću se od 2200 evra za novogradnju. Na ceni su i stari stanovi, jer ko nije živeo na Dorćolu, taj ne može da oseti pravi duh naše prestonice.