');
24
Mar
ciscenje
RAS Srbija

Vodič: Kako U REKORDNOM ROKU da očistite i dezinfikujete vaš dom?

facebook messenger viber
Čišćenje i dezinfekcija nije isto. U nastavku ćete saznati postupak za detaljno čišćenje, kao i to kojim sredstvima i koje površine treba često da dezinfikujete.

Verovatno ste svakako planirali generalno čišćenje, ali zbog trenutne situacije zbog korona virusa to čišćenje treba da bude dosta detaljnije i uz obaveznu dezinfekciju odgovarajućim sredstvima. Generalno čišćenje se obično vezuje za početak proleća, ali iako su nam prvi dani proleća doneli pravu zimsku idilu, to nije razlog da ne krenete polako u ovaj, moramo priznati, nimalo lak posao.

S obzirom na to da čišćenje može potrajati danima, pripremili smo vam vodič sa kompletnim instrukcijama. Pomoću ovog detaljnog vodiča možete da završite najveće godišnje čišćenje u rekordnom roku. Počećemo time što ćemo vam otkriti koja sredstva je najbolje koristiti za dezinfekciju, a na kraju možete pročitati detaljan postupak za generalno čišćenje.

Bilo da čistite svoj ili iznajmljen stan, prostor morate dezinfikovati, pogotovo sada zbog trenutne situacije sa korona virusom.

Ukoliko ste u procesu kupovine ili menjanja stana, pročitajte i tekst koji vam može pomoći u vreme izolacije:

RAZGLEDANJE STANA "UŽIVO" U TOKU VANREDNOG STANJA
Pogledajte i ponudu stanova koji se prodaju i izdaju pa zakažite svoju virtuelnu turu, a pogledajte i oglase koji već imaju 3D turu na našem sajtu:
PRODAJA STANOVA
IZDAVANJE STANOVA
PRODAJA STANOVA 3D TURA

 

Koja sredstva koristiti za dezinfikovanje prostora?

Najbolje je da kako koju površinu očistite ili operete odmah po sušenju istu tu površinu i dezinfikujete pre nego što je opet prekrijete nekim stvarima ili predmetima. 

Obavezno pri upotrebi sredstava za čišćenje ili dezinfekciju koristite jednokratne rukavice koje ćete po upotrebi baciti. Poželjno je koristiti i masku za lice jer neka sredstva mogu biti veoma jaka, jakog mirisa i isparenja koja nam mogu prilično smetati kada ih udišemo.

  1. Paročistači su veoma efikasni u borbi protiv mikroba upravo zbog vodene pare koju proizvode

  2. Alkohol 70% je odlično sredstvo kako za dezinfekciju ruku, tako i za dezinfikovanje površina.

  3. Natrijum hipohlorit - varikina ili domestos su najefikasnija sredstva  na bazi hlora za dezinfekciju površina koja ubijaju skoro 100% svih mikroorganizama

  4. Jabukovo sirće, vinsko sirće se može koristiti za uklanjanje neprijatnih mirisa i bakterija

  5. Hidrogen, odnosno vodonik peroksid, ne treba nikako mešati sa sirćetom, a efikasan je u borbi protiv virusa i bakterija

Ova sredstva možete koristiti za brisanje kuhinjskih i drugih površina. Kako biste bili sto posto sigurni da ste dobro dezinfikovali površine, možete prvo nakvasiti krpu hidrogenom od 3% i obrisati željene površine, a u drugom navratu to isto uraditi ali tako što ćete krpu nakvasiti pomenutim sirćetom. 

Kod izbeljivača je jako bitno da pratite uputstvo proizvođača. 2 kašike izbeljivača možete pomešati sa litrom vruće vode i time brisati predmete, ormariće i radne površine. Ovaj rastvor možete koristiti i za dezinfekciju posuđa, tako što ćete posuđe potopiti u rastvor i ostaviti 10 minuta da odstoji. Nakon toga posuđe dobro isperite i ostavite da se osuši.

Nakon što ste oprali površine, varikinu ili domestos pomešajte u razmeri 20 ml sredstva u 980 ml vode i opet ih prebrišite tako što ćete ovim sredstvom nakvasiti krpu. Čišćenje dezinfenkcionim sredstvom je efikasnije od prskanja. Za površine koje su više izložene prljanju, kao što su hodnici i stepenište preporučena razmera je 30 ml sredstva i 970 ml vode.

Asepsol je takođe efikasan u uništavanju mikroorganizama. Možete ga pomešati sa litrom vode u razmeri koja je naznačena u uputstvu. 

Nemojte da zaboravite da često provetravate prostorije i da pustite da sunčevi zraci uđu u vaš dom. Isto važi i za odeću i posteljinu koju treba provetravati i “osunčati”.

Saveti za detaljno čišćenje

1. Pripremite sve dan ranije

Noć pre vašeg velikog čišćenja, sakupite sve što će vam biti potrebno na jednom mestu. Pored sredstava za čišćenje, pripremite i vreće za smeće, usisivač sa svim dodacima, gumene rukavice... Ne zaboravite da obezbedite i optimističnu muziku koja će vam pomoći da ostanete motivisani tokom procesa. Sa svime što vam je potrebno na jednom mestu, ne morate da gubite vreme tražeći krpu koju specijalno koristite za prozore ili da prekidate sve usred rada i presvlačite se jer morate da skoknete do prodavnice zato što ste zaboravili na neko sredstvo za čišćenje. 

 

2. Ne preskačite obroke

Možda ćete biti u iskušenju da krenete pravo na čišćenje, ali prvo isplanirajte svoje obroke za taj dan kako bi ceo proces protekao nesmetano. Zdrav doručak opskrbiće vas sa dovoljno energije. Najbolje je da pre čišćenja imate već pripremljen ručak, a za večeru možete ubaciti nešto u mikrotalasnu ili da jednostavno naručite neku hranu. Verujte nam da vam u toku čišćenja najmanje treba i da spremate hranu za svaki obrok, tako da će vas ovo spasiti u toku radne akcije. I pored glavnih obroka, ne zaboravite da obezbedite i neke zdrave grickalice za užinu jer čišćenje zaista troši kalorije.

3. Podesite tajmer

Odlučite koliko vremena želite da provedete u svakoj sobi prilikom čišćenja, a zatim podesite tajmer da ne biste gubili vreme. Na ovaj način zacrtaćete sebi cilj, a ukoliko imate cilj, odnosno izazov, čišćenje će vam biti zabavnije i efektivnije, a ukoliko kompletan posao ne obavljate sami, već sa nekim od ukućana, dobra ideja je i da se utrkujete ko će pre da očisti svoju prostoriju.

4. Pokrenite veš mašinu

Na samom početku dobro je da započnete sa čišćenjem tako što ćete ići iz sobe u sobu prikupljajući sve što može da se opere u veš mašini. Dakle, bukvalno sve moguće, od odeće, posteljina, peškira, jastuka i slično, jer ovo je ipak - generalno čišćenje. Pre nego što sklonite zimske stvari, potrudite se da ih sve prethodno operete.

5. Neka vaš ulaz zablista

Pre nego što počnete sa čišćenjem prostorija koje se nalaze unutar vašeg doma, obratite malo pažnje na vaša ulazna vrata i sam deo oko ulaza. Obrišite podove oko ulaza, prebrišite sama vrata sa obe strane, očistite zvono, promenite sijalicu i očistite zidnu lampu ili reflektor - ukoliko ga uopšte imate ispred ulaza. Usisajte stazu i opetite je ukoliko je moguće, a ukoliko je staza već izlizana, možda biste mogli da razmislite i da je zamenite novom. Možda u startu nećete primetiti značajnu promenu, ali sledeći put kada budete došli kući, taj ulaz će vam zaista izgledati prilično osveženo.

Profimedia ciscenje

 

6. Počnite od kupatila

Sada kada ste očistili prilaze domu, spremni ste da krenete sa čišćenjem unutar vašeg doma, a najbolja prostorija za početak jeste kupatilo. Razlog ovome je isključivo zbog psihološkog efekta. Naime, većini ljudi je čišćenje kupatila najteže i zato je dobro da ovaj zadatak prvo prebrinete i na taj način ćete se osećati prilično rasterećeno. Kada ste prvo uradili ono najteže, sve ostalo se čini prilično jednostavnim. Započnite primenom proizvoda koji deluju na prljavštinu. Podignite dasku od wc šolje, a zatim nanesite pastu od sode bikarbone i vode na unutrašnju i spoljašnju stranu, posebno ispod oboda. Takođe, možete da koristite i neko agresivnije sredstvo za unutrašnjost wc šolje.  Za čišćenje kamenca, pogotovo u kabini, preporuka je da naprskate površine mešavinom ugrejanog sirćeta i deterdženta za sudove i da ostavite da odstoji. Ova mešavina dobro deluje i na čišćenje fugni između pločica. Neka ova rešenja učine svoju magiju dok vi čistite ostatak kupatila. Nakon 10-ak minuta, izribajte površine i dobro isperite. Vaše slavine biće kao nove, a tuš kabine gotovo da neće imati kamenca.

Evo šta možete da radite dok čekate da ova sredstva počnu da deluju: Pospite sodu bikarbonu preko umivaonika i istrljajte ga sunđerom. Takođe, morate da obratite pažnju na odvod, spolja ga dobro očistite, a za unutrašnji tretman koristite neko sredstvo za odmašćivanje odvoda. Obrišite ogledalo krpom za čišćenje stakla. Takođe, iskoristite ovo vreme da pregledate sve proizvode koje čuvate u kupatilu. Bacite sredstva i kozmetiku kojima je istekao rok trajanja, očistite boce koje su se isprljale od stajanja, očistite temeljno i korpu za veš, unutrašnjojst elemenata i slično. Kad završite sa svim tim, možete lako isprati wc šolju, kadu ili tuš kabinu, i možete izaći iz kupatila u roku od pola sata.

Pixabay luksuzno kupatilo

Izvor: pixaby.com

7. Nakon kupatila - sobe

Kao i u bilo kojoj sobi, generalni savet je da se krećete odozgo prema dole, tako da ne razbacujete prljavštinu na mesta koja ste već očistili. Počnite od brisanja paučine po plafonu i prebrišite lustere

Pod pretpostavkom da ste poslušali savet broj 4, vaša posteljina već bi trebalo da se nalazi u veš mašini. Dobro usisajte dušek, a zatim pospite malo sode bikarbone preko njega, to će uravnotežiti nivo pH-a i ukloniti loše mirise. Nakon nekoliko sati ponovo usisajte kako biste uklonili sodu bikarbonu. U međuvremenu usisajte spavaću sobu temeljnije nego inače, pazeći da temeljno očistite i spod kreveta i komoda.

8. Osvežite dnevnu sobu

Koristite valjak za čišćenje da uklonite sve eventualne nečistoće sa vaše garniture. Kada je reč o dnevnoj sobi, generalno čišćenje je sjajna prilika da prođete sva mesta koje najčešće propustite da očistite, poput daljinskog upravljača, štekera, rukonaslona, pa čak i prekidača za svetlo. Ovde je takođe bitno da temeljno usisate sve i da prebrišete kompletne podove, tako da, gde god možete da prođete sa usisivačem i krpom, nemojte to nikako da preskočite

Nakapajte malo kokosovog ulja na krpu od mikrofibera, a zatim istrljajte nameštaj od drveta. Na ovaj način, sav drveni nameštaj izgledaće prelepo i ovo predstavlja mnogo jeftiniju varijantu od bilo kog specijalnog sredstva za drvo. Da biste temeljno očistili kauč, uklonite sve jastuke kako biste mogli da usisavate između pukotina

9. Uputite se u trpezariju

Prvo očistite zidove. Skinite paučinu i temeljno oribajte pločice. Zatim, dok čistite sto i stolice, obavezno pročistite i donju stranu sedišta. Ljudi često dok jedu prljavim rukama povlače stolice, a retko kome padne na pamet da čisti i taj deo.

10. Operite kuhinjske elemente

Koristeći svoju strategiju odozgo-naniže, očistite ručke i vratanca kuhinjskih ormarića. Obrišite ih sprejem za čišćenje, a zatim polirajte drvo kokosovim uljem. Zatim pređite na frižider. Izvadite sve namirnice, bacite sve što je dotrajalo i temeljno prebrišite frižider blagim sredstvom.

11. Očistite svoj prostor za kuvanje

Rerna je možda jedan od najprljavijih elemenata u kuhinji jer sakuplja mnogo prljavštine i mast. Dok radite duboko čišćenje kuhinje, preporuka je da vašu sudoperu napunite kipućom vodom, a da zatim pomešate u četvrtinu šolje sodu bikarbonu i malo deterdženta za sudove. Pustite da se filter aspiratora natapa u rastvoru nekoliko minuta, a zatim ga isperite. Da biste očistili uz što manje hemikalija, koristite mešavinu limuna i sode, za šporet, vrata od rerne, radne ploče i frižider. Citrus je prirodni odmašćivač, a abrazivna soda bikarbona će isprati prljavštinu. 

Pixabay kuhinja

Izvor: pixabay.com

12. Završite promenom sezonske garderobe

Da biste konačno završili ovo detaljno čišćenje, sve što vam je preostalo jeste da odložite zimsku garderobu i da spremite prolećnu. Zamenićete teške kapute lakšim jaknama i odložićete kape i šalove u korist šešira i sunčanih naočara. Učinićete isto i u garaži ili podrumu, menjajući sanke, sredstva za led i lopate za sneg sportskom opremom i drugim letnjim dodacima. 

Ukoliko ste nas poslušali i ispratili sve navedene stavke koje smo vam u ovom tekstu obrazložili, to znači da je vaš dom sada osvežen, a što je najvažnije očišćen od svih bakterija i virusa.