14
May

Kako da napravite oazu za uživanje i igru u svojoj kući?

Kada u svojoj kući imate vaš mali raj, sigurno ćete živeti sa mnogo manje stresa. Pročitajte par saveta koji vam mogu pomoći u toj ideji.

Jedan od najboljih aspekata proleća i leta kada imate decu jeste dodatno vreme koje možete da provodite napolju. A ukoliko imate svoje dvorište, onda znate koliko ste srećni jer imate svoj komad zemlje koji potpuno možete da prilagodite svojim i potrebama svoje dece. 

Kada deca više vremena provode napolju, prednosti su mnogobrojne. Deca se manje svađaju, više koriste svoju maštu, udaljena su od ekrana, a posle dugotrajne igre na otvorenom, deca zaspu bez problema. 

Ukoliko ste u potrazi za kućom iz snova, možda baš takvu pronađete među našim oglasima, samo izaberite željeni grad:
PRODAJA KUĆA

 

Mogućnosti adaptacije dvorišta su mnogobrojne. Uz savete koji slede, nadamo se da ćete pronaći ideju kako da vaše dvorište prilagodite tako da ono potpuno odgovara potrebama vaše porodice. 

Naglasite otvoreni prostor

Veličina vašeg dvorišta očito igra važnu ulogu u tome koliko imate otvorenog prostora na raspolaganju, ali nekada je moguće da “pretrpate” dvorište tako da izgubite taj prostor. I zato, i pored želje da zasadite svoju ličnu šumu ili da napravite deci poligon, imajte na umu da je deci najpotrebniji prostor za jurcanje i slobodnu igru i pokušajte da dobro isplanirate sve. Jer otvoreni prostor poziva decu da istražuju, zamišljaju i da se jednostavno rečeno - igraju. Takođe im ostavlja više prostora da trče naokolo i da na taj način izbace tu svoju dodatnu energiju, što je uvek dobra stvar! Još jedan razlog zašto želite da imate dovoljno otvorenog prostora u svom dvorištu jeste što bi to najzad trebalo da bude jedno okruženje gde ćete dopustiti deci da budu svoja, bez da im neprestano govorite ne. Dok u kući nije dozvoljeno da jurcaju po stepenicama, da se penju po nameštaju i slično, dvorište bi trebalo da bude njihov prostor gde će biti slobodni da se kreću onako kako im je volja.

dvorište

 

Posadite razno cveće i biljke

Kada imaju razne biljke i voće ili povrće koje raste u vašem dvorištu ili bašti, vaša deca će imati mogućnost da posmatraju prirodni napredak dok te biljke rastu, cvetaju i kako napreduje zrenje njihovih plodova. Deca mogu da vide kako se suši cveće i kako biljke miruju tokom jeseni i zime. Iz prve ruke videće uticaj različitih vremenskih prilika na njih. A cveće će privući i leptire, pčele i druge insekte koje deca takođe mogu da posmatraju.

Vodite računa o bezbednosti

U skladu sa prvom preporukom da dvorište za decu treba da predstavlja prostor u kome nećete morati neprestano da im nešto zabranjujete, izbegavajte bilo kakve biljke, cveće i dekoraciju koja može potencijalno da bude opasna. Fontana napravljena od kamena može da bude izrazito dekorativna, ali kamenje može biti i jako oštro. Travu redovno kosite, izbegavajte bodljikavo cveće i druge predmete koje bi mogle potencijalno da budu uzrok povrede. Kada imate manju decu, naravno da ćete više voditi računa o bezbednosti, a dekoraciju možete da “pojačavate” postepeno kako deca rastu. 

Izbegavajte pesticide i đubriva, posebno u delovima gde se deca mogu igrati u travi ili gde mogu da beru cveće. Obezbeđivanje sigurnog okruženja znači da će vaša deca češće moći da uživaju u dvorištu jer nećete morati neprestano da ih nadgledate kada su napolju. 

uređenje dvorišta


Ostavite prostor za izgradnju ili stvaranje.

Većina dece voli da kopa, da gradi i otkriva. Obezbedite kutiju za pesak ili površinu svog dvorišta koju možete iskopati bez da uništite vaše prelepo dvorište da biste udovoljili ovoj prirodnoj radoznalosti kod dece. Ne morate uopšte imati mnogo igračaka za decu u dvorištu, ali lopatice i kantice su na listi obaveznih igračaka! Takođe, u delu dvorišta gde se sedi, ostavite mesta ili dodatan sto za dečije aktivnosti, za crtanje, za vajanje plastelina, seckanje i slično. Možete jednostavno držati mušemu na stolu za kojim se sedi koju ćete lako prebrisati i na kojoj će konačno deca bez uzdržavanja moći da boje vodenim bojicama i temperama. Dvorište bi svakako trebalo da bude prostor za celu porodicu i svako mora imati dovoljno mesta za uživanje.


Stvorite prostor za opuštanje

Imati mesto za odmor i opuštanje u dvorištu jednako je važno kao i da imate mesto za igru. U najtoplijim danima leta deca ipak neće želeti da provode toliko vremena napolju jer će ih vrućina iscrpljivati. Umesto toga, deca mogu da sede ispod trema ili terasi - u zavisnosti od toga gde je trenutno hladovina - i da čitaju knjige, naprave piknik ili da sprovode neki drugi vid tihe igre. Pletene ljuljaške za dvorište su odlično mesto za opuštanje za celu porodicu. Kako bi bile udobnije, dodajte im jastučiće i pokrivače. A ako imate male puzače ili je jedini hlad koji imate na betonu, iskoristite neko ćebe za sedenje i zabavu na podu ili, još bolje, podne puzzle za decu koje imaju još bolju izolaciju, a pritom su jako zanimljive.

I ne brinite se, čim temperatura počne da opada u večernjim satima, deca će se ponovo razjuriti i istrošiti tu svoju neiscrpnu energiju. 

dvorište


Umesto skupih rekvizita - podstaknite decu na igru

A umesto velikih plastičnih kućica i drugih skupih i glomaznih igračaka na otvorenom koje će zatrpavati vaše dvorište, podstaknite decu da maštaju i da sami stvaraju svoju igru. Možete im na primer pokazati kako da naprave letnju pozornicu. Napravite pozorišne zavese od velikih čaršava koje imate u kući (možda baš onih koji se upravo suše u dvorištu). Pomoću nekoliko jeftinih materijala možete kreirati sobu na otvorenom koja je baš prava za čajne zabave, sastanke u tajnim prostorijama ili za žmurke.

Pokažite im kako dva kamena mogu podjednako efikasno da imitiraju golove za fudbal i kako da tu istu traku za kačenje veša mogu da koriste kao mrežu za badminton ili odbojku. 

Pretvorite stari ormar, komodu ili policu za knjige u igraonicu na otvorenom, ako imate vremena, napravite im pravu kuhunju ili im omogućite sve što im je potrebno  spremanje specijaliteta iz prirode. Nakupite stare šerpe i dajte deci rekvizite koje više ne koristite kako biste kuhinju opremili čašama, posudama, loncima, mernim šoljama, kašikama itd. Uostalom, pustite decu da biraju predmete, vi samo naglasite šta je dozvoljeno. 

Brzo ćete uvideti da deca nimalo nisu zavisna od tehnologije, da im je potreban samo prostor u kome će biti slobodna i malo početne motivacije koja će im zagolicati maštu - i letnje igrarije mogu da počnu.

Pročitajte i:
Kućne i okolokućne majstorije u doba izolacije
U kakvim vilama žive poznate SVETSKE zvezde?