21
May

Letovanje u Srbiji - šta možete da očekujete?

Ovoga leta će, kako stvari stoje, usled svetske pandemije korona virusa, većina ljudi izabrati domaće destinacije za odmor.

Iako putovanje van zemlje nije zabranjeno, situacija je ipak neizvesna, a sama organizacija je otežana jer se faktori za ulazak i izlazak iz zemalja menjaju na nedeljnom nivou i teško da se može isplanirati bilo šta. Iz tog razloga, kao najbolja opcija nameće se putovanje u Srbiji.


Odmor u Srbiji

Ukoliko ste navikli da leti pobegnete negde vani i osećate se obeshrabreno kada pomislite da leto provodite u Srbiji, iznenadićete se kada shvatite koliko je naša zemlja bogata prirodnim lepotama za koje vam, ni da imate na raspolaganju čitavo leto za obilazak, ono ne bi bilo dovoljno.  

Pa tako, bilo da tražite mesto gde ćete se potpuno opustiti i pobeći od gradske vreve ili ste ljubitelji aktivnijeg odmora i ne drži vas mesto, ili ste pak za kombinaciju oba navedena, Srbija zaista ima toliko toga da ponudi. 

Nažalost, većina nas nije svesna toga, ali to će se uskoro promeniti. Zahvaljujući internet forumima i grupama na društvenim mrežama sa temom odmora u Srbiji, ovih dana saznajemo za mnoga manje poznata mesta koja predstavljaju prave male bisere srpskog turizma, kao i za domaće lokalitete koji su dugo bili nepravedno zapostavljeni i nedovoljno prikazivani u javnosti.

letovanje u srbiji


Pored svima poznatog Zlatibora, Tare, Uvca i Loznice, Fruške Gore, Durmitora, Obedske bare, Delibatske peščare i Vlasinskog jezera, ono o čemu bi valjalo da razmislite jesu Vučje, Kladovo, Gradačka banja, Homoljske planine, Rtanj, Palić, Stolovi, Ovčar Banja, Južni Banat i mnoga druga mesta. Samo za nabrajanje bi nam bio potreban čitav jedan blog tekst, ali suština je ista: koji god kraj naše zemlje da odaberete za odmor, u blizini ćete sigurno naći brojne istorijske znamenitosti i prirodne lepote koje zaista vredi obići.

Prodaja vikendica beleži porast

Svi oni koji su tokom vanrednog stanja bili prinuđeni da policijski čas provode u stanu, znaju koliko im je puta kroz glavu prošla misao šta bi bilo da imaju neku vikendicu. 

Iako su vikendice ranije bile veoma česta pojava, trend kupovine vlastitih vikendica je prethodnih decenija bio u opadanju, što zbog manje platežne moći, što zbog činjenice da mnogi ne žele da se vežu za jedno mesto gde će provoditi odmor. 

Želeli biste da kupite svoju oazu mira? Pogledajte ponudu vikendica na našem sajtu:
PRODAJA VIKENDICA

 

Međutim, s obzirom na procvat domaćeg turizma i na generalno povoljne cene po kojima se može kupiti zemlja ili zemlja sa vikendicom, kupovina vikendica u Srbiji beleži porast, a pre svega to može biti i pametna biznis odluka. Vikendicu možete koristiti za lične potrebe, ali vam može biti izvor i dodatne zarade, tako što ćete je iznajmljivati. 

Ukoliko ste poslom vezani za određeni grad, vikendicu možete kupiti u blizini, ili, ako vam je na umu neka bolja, udaljenija lokacija, uvek postoji mogućnost da unajmite nekoga ko će se baviti organizacijom oko izdavanja, a vi ćete i dalje profitirati i ostaje vam mesto gde i sami možete da pobegnete kada god poželite da napunite baterije.


Iznajmljivanje vikendica sve traženije

Najbolji način da iskusite čari Srbije jesu upravo vikendice. One su najčešći odabir, što stranih, što domaćih turista. Jer, ništa ne ilustruje sliku i priliku života na selu, planini ili kraj reke nego što to čine vikendice.

Istina je, u hotelima ćete se osećati komfornije, nećete morati da brinete o obrocima, sređivanju sobe i sličnim pojedinostima, ali, ako želite da se zaista osetite povezano sa prirodom od trenutka kada otvorite oči, vikendice su najbolji način za to. 

Uostalom, u okviru ponude sadržaja u okviru iznajmljivanja vikendice možete pronaći toliko toga da se nimalo ne osetite manje komforno nego u hotelu, ali uz mnogo intimniji i autentičniji doživljaj. 

vikendice kolaz


Vikendica uz autentične domaće obroke

Pored specifične prirode, Srbija je nadaleko poznata po svojoj autentičnoj kuhinji. I dok u svim krajevima zemlje lako možete naći restorane i bifee koji služe domaće specijalitete, ipak prava domaća kuhinja dolazi iz pojedinačnih domaćinstava. 

Vlasnici vikendica koji se bave izdavanjem prepoznali su potrebu turista (što stranih, ali i domaćih turista koji su se uželeli dobre domaće kuhinje) i u ponudu za izdavanje uvrstili su i mogućnost pripreme obroka. Pa tako, ukoliko se odlučite za ovu opciju, domaćini mogu da vam obezbede i sva tri obroka napravljena od namirnica koje su specifične za taj kraj. 

Ukoliko se nađete u Vojvodini, moći ćete da probate čuveni Bački ručak i riblji paprikaš; dok iz Šumadije ne smete da odete, a da ne probate ukusnu domaću gibanicu i sarme; u Zapadnoj Srbiji imate planinski doručak koji čine kačamak, pršuta, kajmak i sir, zatim imate nezaobilazne duvan čvarke i užičke lepinje; u Jugozapadnoj Srbiji čeka vas kajmak, sjenički sir, novopazarski ćevapi, ratluk i specifična kafa; dok vas na jugoistoku i jugu očekuju Niški burek, sarmice u vinovoj lozi, punjene suve paprike, leskovački roštilj i jagnjetina ispod sača; u istočnoj Srbiji ne smete da zaobiđete ribu i vino, med, rakiju i mlečne proizvode sa Homoljskih planina, đerdapski grilovan sir, negotinska i smederevska vina, sokobanjske mlečne proizvode i mnoge druge. 

Hrana je već dovoljan razlog da posetite ove krajeve zar ne? 

srpska hrana


Izleti i vikend ture

Kao što smo već pomenuli, ako ste od onih koji ne miruju i koji žele aktivan odmor u prirodi, mnoge vikendice nude i mogućnost iznajmljivanja bicikala, a možete iznajmiti i kvadro ili obične motore uz koje ćete lakše ići u obilazak. 

Neki vlasnici vikendica koje se iznajmljuju predstavljaju se i kao vodiči i mogu vam iz prve ruke pokazati atrakcije koje se nude u okolini. Složićete se da niko ne može bolje da vam predstavi određeni kraj nego upravo osoba koja tu i živi. 


Vikendice na selu dočekale svojih 5 minuta 

Iako je seoski turizam grana koja lagano dobija na popularnosti, ovoga leta se predviđa da će seoski turizam biti u punom jeku. Ovome u prilog govori i činjenica da je mnogo onih koji su se tokom vanrednog stanja okrenuli selu. 

S obzirom na to da su kuće na selu prilično isplative, tj. mogu se kupiti i za po nekoliko hiljada eura,  nedavna situacija pokazala nam je koliko one mogu biti značajne, procena je da će u narednom periodu potražnja za kupovinom i iznajmljivanjem kuća i vikendica na selu biti značajno povećana. 

vikendice na reci


Smeštaj sa bazenom

Oni koji odmor ne mogu da zamisle bez sunčanja i brčkanja, mogu da potraže vikendice koje u svom sastavu imaju i bazen. 

U ponudi su vikendice sa manjim ili većim bazenima, a posebno su atraktivni kompleksi od desetinu autentičnih brvnara u prirodi koje su smeštene oko većeg bazena. Idealna kombinacija, zar ne? 


Vaučeri Srbije

Ovo je nešto što odavno postoji, ali što opet nedovoljno građana koristi kao opciju. 

Uz vaučere Srbije možete letovati u vikendicama širom zemlje. Bitno je samo da se konkretna vikendica nalazi na spisku smeštaja kod kojih se može iskoristiti vaučer, ali povodom ekspanzije lokalnog turizma, procenjuje se da će ponuda vikendica ove godine biti veća nego inače. 

Sve što je potrebno jeste da ste državljanin Srbije i da vaša lična primanja ne prelaze 70.000 rsd na mesečnom nivou (ove godine je taj limit povećan, ranije je bio 60.000 rsd). 

priroda


Prijave su počele 13. maja i ukoliko smatrate da zadovoljavate uslove, požurite u najbližu poštu i prijavite se za besplatan vaučer za smeštaj u Srbiji u iznosu od 5.000 rsd. Vaučeri se mogu iskoristiti do 20. novembra tekuće godine za koju su odobreni.