');
29
May

Garažno ili parking mesto? CENE, PREDNOSTI I MANE

facebook messenger viber
U daljem tekstu možete pročitati sve o kupovini, iznajmljivanju ili mesečnim pretplatama za mesto za vaš automobil.

Ako planirate da kupite stan i niste sigurni da li želite da imate garažu ili parking mesto, pokušaćemo da vam navedemo razlike između garažnog i parking mesta.


Garažno mesto

Garaža je odlična investicija ako pored automobila imate i dosta drugih vozila kao što su bicikli, motori ili neka dečija vozila koja treba skloniti sa sunca ili kiše, a koja ne želite da unosite u stan. Garaža uglavnom ima dosta prostora čak i sa autom unutra. Kada je u pitanju kupovina garaže uvek ćete biti poptuno sigurni da je vaše vozilo zaklonjeno od svih vremenskih uslova što je uvek dobra stvar. Danas garaže uglavnom imaju automatska vrata na dugme što dodatno olakšava korišćenje iste.

Pogledajte ponudu za izdavanje i prodaju garaža na našem sajtu:
PRODAJA GARAŽA
IZDAVANJE GARAŽA


Parking mesto

Parking mesto je takođe solidan izbor za vaš automobil, a možete i da nađete način da vaš automobil zaštitite od kiše ili snega. Osnovni način da to uradite jeste da kupite prekrivač za vaš auto koji ćete jednostavno moći da skinete i otklonite sav višak vode ili snega koji je završio na vašem automobilu. Takođe, postoji i nešto noviji izum kojim ćete rešiti sve vaše moguće probleme. Ovo je garaža koja može da stane u vaš gepek, tj. rasklopiva nadstrešnica za vaš automobil čija je konstrukcija napravljena od čvrstog fiberglasa koji može da izdrži razne vremenske uslove. Ovaj ’’šator’’ može zaštiti vaš automobil od kiše, snega, grada, a specijalni materijal od kojeg je napravljen može vaš auto zaštititi i od sunca i previsokog zagrevanja automobila. Na taj način će se, vaše parking mesto, za samo par minuta pretvoriti u garažu i tako vaš automobil štititi od spoljnih uticaja. 

parking


Cene garažnih mesta

Cena garaža po kvadratnom metru je od prošle godine znatno porasla. Cena garaže zavisi prvenstveno od lokacije garaže, ali je neka prosečna cena kvadrata otprilike 900 evra. Beograd je posebno skup pa cena kvadrata može da bude i 2000 evra. Kada shvatite da vam je garaža neophodna kako za vaš auto tako i za sve druge stvari onda davanje novca na istu neće biti previše teško. Takođe, cene garaža ne opadaju brzo tako da ćete u nekom trenutku sigurno moći da je prodate za isti ili sličan iznos ako vam više ne bude trebala. Garaže se uglavnom kreću od 12m2 do 20m2. Naravno, postoje i veće garaže, ali one se uglavnom koriste za veće automobile i više stvari. Ako nemate previše stvari 12m2 je sasvim dovoljno za vaš auto. Nekada se garaže uopšte ne koriste za automobil već za nepotreban nameštaj, kutije, staru odeću ili igračke koje ne želite da bacite već čuvate. Postoji i mogućnost iznajmljivanja garaže što je takođe dobra opcija ako znate da je nećete koristiti dugo. Nekada garaža ide u sklopu cene stana koji iznajmljujete ili kupujete. Kada kupujete stan sa garažom, a ona vam nije potrebna uglavnom se možete dogovoriti da vam prodavac ne proda garažu, a da cenu stana smanji za određenu svotu novca. Takođe, postoji i mogućnost dnevnog ili mesečnog paćanja garažnog mesta u gradskim garažama. U Beogradu dnevna pretplata košta od 1.000 dinara pa na više, dok se mesečne pretplate kreću od 8.000 dinara pa do 17.000 dinara.

parking


Cene parking mesta

Ako ste se odlučili da koristite parking mesto onda treba da znate da ćete retko gde naći da kupite parking mesto. Parking mesta možete da iznajmite na dan ili mesečno na parkiralištima u vašem gradu. Mesečna pretplata na parking mesto na parkiralištima se kreće od 1.500 dinara (uglavnom za stanare zgrada u neposrednoj blizini parkirališta) pa čak i do 12000 dinara, a ako želite parking mesto sa stubićem to vas može koštati do čak 24.000 dinara. Cena mesečnog parkinga naravno zavisi i od mesta na kome se parkiralište nalazi. Takođe, postoje i ona parking mesta koja pripadaju zgradi u kojoj živite i koja su sasvim besplatna. Samo treba da imate na umu da možda nekada nećete imati gde da se parkirate jer će biti zauzeta sva parking mesta. Možete na internetu istražiti mesto u kom živite i videti gde sve postoje besplatna parking mesta u blizini. Pa tako, ako znate da vam garaža nije potrebna i da vam je parking mesto sasvim dovoljno možda je najbolja opcija da se parkirate ispred vaše zgrade, kupite nadstrešnicu za vaš automobil protiv raznih vremenskih uslova i ne brinete da li će nevreme oštetiti vaš automobil. 

parking


Ulaganje u garažu

Ako želite, dobra je ideja i da kupite garažu i iznajmljujete je nekome za određenu svotu novca. Prvih meseci neće biti zarade već ćete vraćati novac koji ste potrošili na kupovinu garaže, ali nakon isplate ćete svakog meseca zarađivati od rentiranja garaže. Vi u svakom trenutku možete da počnete da koristite garažu ako vidite da vam je potrebna, a do tada možete lepo da zarađujete od iste. 

Za šta god se odlučili, bilo to parking ili garažno mesto, vaš automobil treba da bude zaštićen. Ako se parkirate na parking mestu uložite u zaštitu koja odgovara vašem automobilu, a ako imate garažno mesto onda vodite računa da su vam vrata garaže dobro zatvorena i sigurna. Zaštita od nepogodnih vremenskih uslova je vrlo važna jer može da utiče na sigurnost automobila. Srećna kupovina i nadamo se da smo pomogli u vašem izboru između parking mesta i garaže.