15
Jun

Može li se uštedeti tokom renoviranja stana?

Renoviranje stana nikada nije jedostavan posao koliko god bile sitne popravke u pitanju.

Ali pre početka radova, uvek je poželjno staviti na papir šta sve može da zatreba, koliko bi mogli radovi da traju i koliko će renoviranje stana približno koštati.

Renoviranje čitavog stana je dugotrajan proces, mukotrpan, a često i vrlo neizvestan. Mnogo je faktora koji utiču na tok radova, a često deo poslova zavisi i od drugih ljudi, vremenskih uslova, ali i neplaniranih troškova. Jeste da se radi o velikom poduhvatu, važno je da je organizacija dobra i da su majstori provereni i poslovi će biti završeni brzo, lako i što je njvažnije, na vreme!

Pre početka radova najčešća dilema svih jeste da li se može tokom renoviranja stana uštedeti i odakle krenuti sa štednjom. Evo koji praktični saveti mogu da pomognu.

Stare fotelje, trosede treba izbaciti!

Početak renoviranja kreće upravo od nameštaja. Ovaj korak ništa ne košta, a stari nameštaj samo zauzima prostor zato ga se treba rešiti odmah na početku. Kada se sve stare i dotrajale stvari bace, onda se pravi prostor za novi trosed ili modernu fotelju koja će se odlično uklopiti u novi enterijer. Prilikom odabira nameštaja, važno je kakvi će biti mebl štofovi i zbog toga se na vreme razmišlja o celokupnom dizajnu enterijera. Kada je renoviranje stana u pitanju, ono podrazumeva i njegovo uređenje, pa se o svemu mora misliti na vreme.

U kuhinji mesto starih aparata sada mogu da zamene novi koji ne moraju da budu skupoceni. A onda sve stvari treba razdvojiti po kutijama i nepotrebnih se stvari rešiti.

Sada dolazi važniji deo renoviranja.

Skidanje pločica i ugradnja ume da oduzme i vreme i novac, ali kada se ovaj posao jednom obavi posle više nema briga. Zatim dolazi nameštaj i njegova ugradnja, a koliko će ovde moći da se uštedi zavisi od idejnog rešenja. Kvalitetni mebl štofovi su od izuzetnig značaja, pa treba promisliti dobro da li vredi štedeti na njima. Sanitarija, podovi, električni prekidači često su prvi na meti prilikom izbacivanja stvari iz doma, a kada se sav nepotreban materijal ukloni, radovi mogu da se nastave.

Krevete i ormare treba prekriti zaštitnim folijama kako se ne bi isprljali.

Ugradnja novog poda ili renoviranje starog?

Uklanjanje starog poda ume da košta. Zato se ušteda može planirati jedino ako se stari parket prelakira i hobluje. Ušteda je moguća ako se za pod izabere laminat ili parket lajsne koje će potpuno promeniti izgled čitavog enterijera.

Posebna ušteda je moguća uz proverene majstore koji su po preporuci izabrani, jer onda majstori ne mogu potpuno da manipulišu cenom izvođenja radova.

Nakon renoviranja sledi uređenje doma!

Kada se završi adaptiranje stana, onda sledi onaj lepši deo, njegovo ulepšavanje. I ono ume da košta, a ako se jasno razdvoji koji nameštaj treba da se nabavi, kakvi mebl štofovi moraju da budu na stolicama, da li presvlačenje ugaone garniture može da se obavi umesto kupovine nove, onda je ušteda moguća.

Međutim, koliko god da radovi koštaju najvažnije je da su kvalitetno obavljeni i da je sigurnost vašeg doma na prvom mestu. Na taj način će se izbeći stalne popravke i zamene, jer najpovoljnije renoviranje ne znači i da je najpouzdanije i sigurno nije najbolje rešenje na duge staze.

U svakom slučaju, prilikom renoviranja i planiranja okvirnih troškova obavezno treba računati na makar 5% više od ukupne investicije, jer tako se računaju i neki nepredviđeni rashodi koji često umeju da iznenade prilikom izvođenja radova.