');
07
Sep
jahanje konja
Pixabay

Koje to planine u Srbiji i dalje beleže OGROMNU posetu?

facebook messenger viber
Zbog situacije u Srbiji i širom sveta usled virusa Covid-19 mnoge porodice odlučuju da ovog leta ne idu na klasične odmore u zemlje sa izlazom na more. 

Umesto toga, mnogi se odlučuju da ostanu baš u Srbiji i da odu na neku planinu sa svežim vazduhom i prelepim pejzažima. Koje su planine u Srbiji najposećenije ove godine možete da pročitate baš u ovom tekstu.


Zlatibor - dobar provod i danju i noću

Zlatibor je već prepun turista koji su došli iz svih delova Srbije. Mnogi se odlučuju za Zlatibor kao njihovo mesto za odmor upravo zato što je Zlatibor pravo mesto na kome možete uživati u miru, tišini i lepoti ispred vas. Naravno, ako ste ljubitelj obilazaka na Zlatiboru možete da vidite mnoga zanimljiva mesta! 

RAS Srbija zlatibor

Prvo što morate da vidite na Zlatiboru jeste Vodopad Gostilje koji ima dvadeset metara visine što ga čini jednim od najviših vodopada Srbije. Možete da napravite izlet kod vodopada Gostilje koji je otvoren od 09h do 20h svakim danom, a cena karte je 150 dinara. Takođe, jedno od mesta koja bi trebalo da posetite dok ste na Zlatiboru jeste Pećina Stopića. Ova pećina je udaljena oko 19km od samog Zlatibora, ali je vredno posetiti jer je izvor života pećine vodopad. Kroz pećinu takođe teče i potok. 

Ukoliko razmišljate o kupovini nekretnine na Zlatiboru, pogledajte kakve cene možete da očekujete:
PRODAJA STANOVA ZLATIBOR


Ako ste više ljubitelj aktivnog odmora, onda je Zlatibor odlično mesto za vas jer pruža razne sportske mogućnosti od fudbala do letenja paraglajdingom ili čak jahanja. 

Ako ste na Zlatibor otišli kako biste se proveli lepo i danju i noću možete da budete sigurni da je noćni provod ravan onom u Beogradu, a možete da izađete i radnim danima, a ne samo vikendom. Zlatibor je pravo mesto za mlade ljude koji vole dobar provod i žurke

RAS Srbija zlatibor


Kopaonik - odmor i rekreacija za sve uzraste

Ako ste za relaksirajući odmor u kojem ćete se potpuno opustiti i osvežiti onda je vreme da se uputite ka planini Kopaonik. Zbog svojih termalnih izvora i banja ovo je mesto gde ćete se osećati kao novi nakon samo par dana odmora. Najviši vodopad u Srbiji se upravo nalazi na Kopaoniku i visok je čak 71 metar. 

Oko planine se nalaze mnogi termalni izvori, a možete da posetite i neke od banja u okolini. Pored termalnih izvora na Kopaoniku postoje i mineralni izvori.

Mnogi kupuju stanove kako bi ih izdavali jer je poseta na Kopaoniku sve veća. Saznajte po kojim cenama možete postati vlasnik stana na ovoj planini:
PRODAJA STANOVA KOPAONIK


Na Kopaoniku postoji i zaštićena zona: ’’Nacionalni park Kopaonik’’ koji možete da posetite i zimi jer poseduje najveći skijaški centar u Srbiji. Najviši vrh Kopaonika jeste Pančićev vrh sa zavidnih 2017 metara nadmorske visine. Što se tiče noćnih provoda na Kopaoniku tu su razni kafići koji i te kako ostavljaju dobar utisak na svoje goste. Tematske žurke su redovne, živa muzika ili DJ su uvek tu, a atmosfera je prijatna i vesela.

RAS Srbija kopaonik


Rudnik - potpuni odmor i beg od urbanog

Do Rudnika će vam trebati manje od tri sata vožnje ako putujete iz Beograda ili okoline jer je udaljen 100 kilometara južno od Beograda. 

Ako ste iz Gornjeg Milanovca vama će trebati svega dvadesetak minuta vožnje do ove planine. Cvijićev vrh je najviši vrh Rudnika sa 1132 metra. Na Rudnik treba da odete kako biste uživali u šetnjama kroz šume i udisali svež vazduh ove takozvane vazdušne banje

RAS Srbija rudnik


Do pomenutog Cvijićevog vrha može da se planinari, a gosti ove planine mogu i da se rekreiraju na terenima za male sportove. Ima veliki broj staza zdravlja koje blagotvorno deluju na pluća. Na Rudniku možete da nađete neke noćne kafiće koji su mirniji, a provode i žurke ćete malo teže pronaći. 

U svakom slučaju je ovo prava planina za one koji vole duge šetnje i zdrav život.
 

RAS Srbija rudnik


Tara - prelepi pejzaži i brojne aktivnosti

Prelepi pejzaži i osvežavajuća planinska jezera su samo jedan od razloga zašto treba da se zaputite ka planini Tari. 

Tara poseduje nacionalni park osnovan 1981. godine. U nacionalnom parku Tara raste oko 1000 različitih biljnih vrsta, a to je otprilike trećina celokupne flore Srbije

Pored nacionalnog parka Tare, jedno od najposećenijih mesta Tare jesu Kaluđerske Bare. One se nalaze blizu Bajine Bašte i Mitrovca. U Mitrovcu se nalazi i rekreativni hotel za decu ’’Mitrovac’’. Ovo je mesto za ljubitelje biljaka i prirode. 

Duge šetnje i uživo gledanje onih biljaka koje niste u mogućnosti da vidite u svom gradu za neke može da bude prava oaza mira i odmora. Tara je jedna od najlepših planina Srbije sa očuvanim prirodnim lepotama i vredi je posetiti.

Shuterstock (tara planina-compressed) Tara

 

Divčibare - malo, ali prelepo

Većina dece tokom školovanja bar jednom poseti Divčibare sa školom. Mnogi se zbog toga rado i vraćaju kada malo odrastu. Većina nas primeti da je Divčibare mnogo lepše od onoga što se sećamo kao deca. 

Divčibare je malo, ali prelepo mesto. Iako Divčibare nije zvanično planina već visoravan na planini Maljen mi smo morali da je stavimo na ovaj spisak jer je ovo takođe jedno od najposećenijih mesta ovog leta. Iako je mesto malo mnogi vole da dođu na Divčibare upravo zbog toga. Ako želite da pobegnete od buke i lošeg vazduha vašeg grada ovo je pravo mesto za vas. 

RAS Srbija Divcibare


Divčibare ima svega oko 150 stalnih stanovnika tako da ćete biti u mogućnosti da uživate u miru i tišini. Možete i da idete na duže i lepe šetnje pune zelenila i prelepih pogleda. Na Divčibarama možete da posetite i prelepu Crkvu Svetog Pantelejmona, a možete se i provozati turističkim vozom. Ako želite da osetite i snažan seoski turizam ovog mesta onda možete da posetite i pijacu na Divčibarama koja zaista ima tezge pune prelepih domaćih proizvoda. 

RAS Srbija Divcibare


Svaka od ovih planina ima da pruži nešto potpuno drugačije i skroz svoje. Kada znate kakav odmor želite da imate i šta sve želite da vidite tokom njega onda možete da odaberete vašu destinaciju. Mladima je uglavnom bitno da mesto ima dobar noćni provod pa će izabrati one planine koje pružaju tako nešto. Ako želite samo da se odmorite i da uživate takođe znate koju planinu bi trebalo da izaberete iako je svaka od njih lepa na svoj način. 

Koju god planinu da izaberete nećete pogrešiti i provešćete se prelepo bez obzira što ne idete na more.