17
Sep

Vodič za renoviranje starog stana

Prilikom kupovine starog stana kupci odmah znaju da ih čeka renoviranje.

Niko se ne upušta rado u adaptaciju stare gradnje, jer su poslovi često dugotrajni, skupi i prljavi i niko ne zna do kada će renoviranje trajati. Međutim, ako su majstori pravi i ako postoji plan rada, onda sve može mnogo lakše da se završi. A kojim redom onda krenuti?

Prvo sve staro se izbacuje napolje, a uz to treba nabaviti i pvc vrata!

Čim se kroči u stari stan zna se da će određene stvari biti izbačene na vrata. A kada su i vrata stara, onda ništa drugo ne preostaje nego i da se ugrade nova pvc vrata. Najznačajnija prednost pvc vrata jeste dugovečnost, a zatim sledi izolacija. Naime, osim toplotne, za pvc vrata je karakteristična i zvučna izolacija. Estetski su lepša i upadljivija, a uz to ovakva vrata dodatno štede budžet, jer zadržavaju toplotu.

Renoviranje stare gradnje započinje demontažom. Najpre se uklanjaju stare pločice, podovi, sanitarije, ugradni nameštaj, električni prekidači, pa i unutrašnja vrata ukoliko ih je potrebno menjati. Sav šut koji se iz stana izbacuje mora da se odveze na deponiju, a komšije bi trebalo obavestiti da će biti radovi u toku.

elektricar

 

Sledi postavljanje nove instalacije i sanitarije!

Kada se sve staro iz stana ukloni, onda je vreme da se prvo postavi nova instalacija. Prvo se ugrađuju plastične cevi za kanalizaciju i vodovod, a onda sledi postavka električne instalacije. A onda na red dolazi postavljanje sanitarije. Mere za nove prozore majstori uzimaju još dok nisu stari prozori uklonjeni, a onda se uzimaju mere i za ostalu sanitariju. Postavljanje sanitarije jeste ozbiljan posao kojem treba posvetiti nekoliko dana.

Zatim na red dolaze unutrašnja vrata. Kada je u pitanju zamena unutrašnjih vrata, majstori prvo uzimaju mere prema starim vratima, a onda se vrata menjaju. Međutim, nekada zamena starih vrata ne mora da bude obavezna, jer se vrata mogu i prefarbati i taj postupak ne traje dugo.

A nakon toga se prelazi na gipsane radove.

Pre gipsanih radova preporučuje se isušivač vlage

Sve veći problem u zgradama jeste vlaga. Ovo je najčešće slučaj kod starih zgrada. Naime, kada su prozori i vrata čvrsto zadihtovani, vlaga napolje ne može da izađe. Ventilacija je standardna preporuka kako bi se ovaj problem rešio, ali često u stanovima i kućama ne pomaže. Loše izolovane kuće takođe imaju problem sa vlagom, ali i stanovi kod kojih je grejanje pomoću TA peći i kvarcnih grejalica. 

Prilikom renoviranja doma posebno treba da se obrati pažnja na pojavu vlage, jer malter sadrži mnogo vode i kad počne da isparava onda se pojavljuje vlaga. Zato je isušivač vlage odlično rešenje za problematične prostore. Naime, isušivač vlage pomaže da se osuši prostor koji je zahvatila vlaga.

Reč je o veoma korisnom uređaju koji ne samo da čuva zidove, već i zdravlje ukućana. Kada se zidovi dobro osuše, prelazi se na druge gipsane radove. A po njihovom završetku sledi krečenje, a zatim dolazi na red ubacivanje nameštaja, dizajniranje i uređenje enterijera. Po završetku radova sledi najvažniji deo, a to je useljenje.