24
Sep

VODIČ za kupovinu kuće ili vikendice - 10 najbitnijih stavki

Ukoliko ste se umorili od ritma gradskog života, sve više vam smetaju buka i gužva, verovatno razmišljate o tome da kupite kuću.

U njoj biste mogli da provodite opuštenije vikende daleko od urbane džungle, a možda ćete poželeti da se čak i trajno preselite. Pre svega, postoji vše stavki na koje bi trebalo obratiti pažnju pre nego što se zadovoljno rukujete sa prodavcem i on vam uruči ključeve vašeg novog, drugog, doma, kao i pre nego što počnete sa njegovim korišćenjem.

Pogledajte ponudu kuća i vikendica i izaberite svoj raj na zemlji:
PRODAJA KUĆA
PRODAJA VIKENDICA

 

Bilo da se radi o vikendici za provod sa društvom, mirnom mestu za odmor sa malom decom ili budućem, trajnom mestu boravka ili nekoj drugoj nameni za koju ste predvideli kuću koju nameravate da kupite, prilikom razgledanja i pre nego što vas ponese kupovinom izazvana euforija, pokušajte da budete taktični i dobro proučite objekat. Kako svaka kuća ima dva lica, spoljašnje i unutrašnje, u daljem tekstu ćemo predstaviti po 5 stvari za oba, na koje bi trebalo da se posebno skoncentrišete i uzmete ih u obzir pre donošenja konačne odluke, kao i nakon nje, kako biste bili sigurni da će objekat zadovoljiti sve vaše zahteve, služiti svrsi i opravdati iznos koji ste za njega spremni da odvojite.

prodaja kuca


5 stavki na koje treba obratiti pažnju na spoljašnosti kuće ili vikendice


1. Proveriti pristupni put kući/vikendici 

Ovo je najlakši i ujedno i prvi korak u celom poduhvatu. Pre početka pregovora i razgledanja proverite da li je put asfaltiran, kao i da li u njemu ili betonu ispred kuće ima rupa ili je ispucao. Truckaje po neasfaltiranom, šljunkom posutom putu ili upadanje točkova automobila u rupe na asfaltu su već, sami po sebi, dovoljni znaci za uzbunu. 

Neadekvatno održavanje puteva u okolini može u ekstremnim situacijama znatno da oteža, ako ne i onemogući pristup, a zaglavljivanje u blatu na prilazima bez asfalta svakako kvari ceo utisak boravka i otežava funkcionisanje. Pukotine u betonu u pristupnom delu samog objekta može biti znak zanemarivanja, klizišta, grešaka prilikom izgradnje ili jednostavno posledica uticaja zuba vremena.

zemljani put

Izvor:pixabay.com

2. Obratiti pažnju na stanje oluka 

Jednostavnom kružnom šetnjom oko kuće možete ustanoviti u kakvom su stanju oluci, mada je preporučljivo da i ovom segmentu posvetite malo više pažnje i vremena, kako biste procenili da li je olucima potrebna zamena ili samo čišćenje. Oluci u lošem stanju, nagriženi korozijom, ispucali usled uticaja vremenskih prilika ili jednostavno dotrajali mogu predstavljati izvor dodatnih, neplaniranih troškova i prirediti neprijatnost već prilikom prvih padavina. 

oluk

Izvor:pixabay.com

3. Proveriti odvodne kanale, kanalizaciju i drenažu oko kuće, ako je ima 

Bitna karakteristika objekta, svakako će, za buduće vlasnike biti i to da li postoji priključak na kanalizacionu mrežu i u kakvom su stanju cevi ili, ako se koristi septička jama, u kakvom se stanju nalazi i da njena zapremina i stanje odgovaraju vašim potrebama. Što se drenaže tiče, dolazak vode u dodir sa građevinskim materijalom predstavlja potencijalno veliki problem i može da izazove različite neželjene promene na kući, dok sanacija tih oštećenja može da izazove velike troškove. Nepostojeći ili loše napravljen drenažni sistem treba da bude signal za uzbunu jer može predstavljati samo pokazatelj daljih, dodatnih i skrivenih problema i neplaniranih troškova.

4. Proveriti spoljašnji namestaj ako ga ima i stolariju  

Možda je na novoj kući ili vikendici pažnju posebno privukao drveni trem ili garnitura za sedenje pod drvetom sastavljena od balvana, prozorski kapci rustičnog izgleda ili unikatno stepenište za pristup tavanu, ipak, i kod ovih detalja ćete morati da budete taktični i da uzmete u razmatranje kako njihovo stanje, tako i održavanje i zaštitu istih tokom zimskog perioda. 

namestaj

Izvor: shutterstock.com

Crvotočina na drvenom nameštaju i stolariji, kao i korozija na metalnim površinama mogu zahtevati obimnu i tehnički zahtevnu, skupu reastauraciju, dok zaštita i obezbeđivanje istih od štetnog uticaja atmosferskih prilika iziskuju određeni broj radnih sati, a pripremama je potrebno prisutpiti tokom tačno određenih perioda u godini. 

5. Dvorišno osvetljenje i zemlja za zasad 

Ukoliko za cilj imate da na zemljištu oko kuće gajite neke vrste povrća i time bližnjima obezbedite ukusne, organske plodove, imajte u vidu da stavljanju semena u tlo prethodi priprema zemljišta u vidu riljanja i đubrenja, kao i tretiranja odgovarajućim preparatima za zaštitu od štetočina. Pored toga, kako se tokom zime ranije smrkava, u zavisnosti od veličine dvorišta i bašte, biće vam potrebna i adekvatna rasveta u vidu dvorišnih svetiljki, kako biste osigurali bezbedno kretanje i pristup svim njegovim delovima. 

prodaja kuca


5 stavki na koje treba obratiti pažnju u unutrašnjosti kuće ili vikendice


1. Proveriti izvor toplote 

U slučaju da u kući planirate da provedete jesen i zimu, svakako na prvom mestu treba da bude postojanje grejnog tela, kao i stanje u kom se ono nalazi. Potrebno je proveriti da li je peć spremna za upotrebu ili zahteva servisiranje, dok je kod kuća priključenih na gasovod ili toplovod nužno obaviti inspekciju priključka i stanje celokupne instalacije, kako tokom hladnog perioda ne bi bilo neprijatnih iznenađenja ili, u najgorem slučaju bezbednosnog rizika kao posledice neispravnosti ili zagušenja i drugih problema nastalih zbog nekorišćenja ili neredovnog održavanja sistema.

peć na drva


2. Ispravnost šporeta, kotla na drva ili kamina 

Kako bi nova kuća ili vikendica i tokom zime bila topao i siguran kutak u kom će vlasnici moći da uživaju, najbitnija je ispravnost grejnog tela kako bi se maksimalno koristili utrošeni energenti. Time se pored funkcionalnosti obezbeđuje i zaštita od pojave neprijatnih mirisa ili nakupljanja štetnih, otrovnih gasova. Isto pravilo i postupak važe i sa slučajeve gde se koristi kamin, s tim što se kod njega posebna pažnja poklanja odvođenju dima iz prostorije u kojoj se nalazi i stanju samog odžaka. Koji god izvor toplote da koristite, biće vam potrebno suvo mesto za skladištenje drva, pa treba imati u vidu postojanje prostora za ovu namenu.

3. Stanje prozora i vrata sa unutrasnje strane i izolacija  

Dotrajala, rasušena i izvitoperena vrata i prozori osim narušavanja estetskog momenta sa sobom donose i neprijatne, memljive mirise a mogu predstavljati potencijalni trošak zbog koga ćete, prema potrebnom novcu i vremenu za izvođenje radova, imati utisak  da čitavu vikendicu gradite iznova. Osim toga, čak i ako ste ispoštovali sve navedene korake koji se tiču grejanja, nećete moći da uživate ukoliko unutar kuće postoji strujanje hladnog vazduha kao posledicca lošeg dihtovanja i izolacije.

prozori


4. Proveriti strujne instalacije i da li kuća ima dovoljno izvora svetlosti 

Svetlost pomaže stvaranju prijatnijeg ambijenta, pa je preporučljivo da je u kući imate što više, posebno tokom perioda kada dani više nisu vedri i sunčani, a mrak pada ranije. Obavezno proverite stanje električnih instalacija, upalite svetlo gde god možete, proverite utičnice i uverite se da nisu dotrajale i da mogu da zadovolje potrebe potrošača kojim nameravate da ih opteretite. Time ćete, ujedno, izbeći i potrebu da, nakon izvođenja eventualnih radova na enterijeru morate praviti nove kanale i rupe u zidovima za sprovođenje novih kablova,  utičnica i sijaličnih mesta.

5. Pogledati kako je koncipiran ulaz kuće 

Prostor sa unutrašnje strane ulaznih vrata predstavljaće tampon zonu između dvorišta i čistog tepiha dnevnog boravka, pa je preporučljivo proveriti da li se može prilagoditi kao posebna celina u kojoj se mogu odlagati blatnjave cizme i  jakne za rad napolju, oko kuće.