26
Oct

Za koliko novca možete kupiti vikendicu u Srbiji?

Ove godine, više nego ikada, letovanje u Srbiji je bilo prilično u modi. 

A oni kojima su se neki predeli i mesta Srbije posebno dopali mogu se odlučiti da kupe vikendicu i time steknu lepo mesto za odsedanje koje će moći da posete u svakom trenutku. Bilo da ste oduvek želeli vikendicu u našoj zemlji ili da ste tek sada otkrili njene lepote pa biste hteli svoje parče raja, pročitajte u nastavku šta je to što je bitno da znate prilikom kupovine i kako se kreću cene u različitim krajevima Srbije.

Pogledajte kako se kreću cene vikendica u Srbiji:
PRODAJA VIKENDICA


Vikendice u Srbiji – šta formira cenu?

Da bismo razumeli zašto cene vikendica variraju, najpre moramo da sagledamo koje varijable utiču na cenu. Proverom sledećih faktora prilikom obilaska vikendice takođe možemo da dođemo do zaključka oko toga da li je vikendica preskupa za svoje stanje ili je možda zapravo retko jeftina i odlična šansa! 

Dakle, prva varijabla je, naravno, kvadratura. Svakome ko zna išta o nekretninama ovo neće izgledati čudno. Kvadratura čini najbitniji deo svake prodaje i ovde je formula za visinu cene vrlo očigledna. Dakle, što je kvadratura veća, cena će biti viša. 

prodaja kuca

Međutim, kod vikendica ovo je daleko od jedinog, pa možda i od najbitnijeg, faktora. Sledeća stavka koju treba pogledati je lokacija. Vikendica je mesto na kojem ćete provoditi odmore, ali svakako nameravate više vremena provesti van nje nego unutar. 

Vikendica je tu da pruži užitak doma blizu prirodnih lepota koje volite da posetite, što znači da bi fenomenalno velika vikendica bila beskorisna ako se ne nalazi kraj lepog mesta. Dakle, kvadratura nije najbitnija, lokacija je, i to se svakako vidi i u cenama. 

Cena vikendice kraj Dunava i one na Zlatiboru, recimo, značajno se razlikuju. Ovde na cenu utiče potražnja. Trenutno visoka potražnja vikendica na Zlatiboru uslovila je da tu vlada i nešto viša cena u odnosu na vikendice na Dunavu čija potražnja ne jenjava, ali opet nije toliko visoka kao što je to slučaj sa Zlatiborom. 

Pored lokacije i površine, takođe je bitno sagledati stanje. Da li je izolacija dobra, da li ima buba i drugih štetočina, da li su struja i vodoinstalacije dobre itd. Sve se ovo odražava na cenu. Često se mogu naći u ponudi vikendice po nerealno niskoj ceni kojima samo fali „malo renoviranje“. Dakle, budite pažljivi. 

Tu su takođe i porezi i osiguranje, odnosno stvari koje nisu deo same cene vikendice, ali su svakako troškovi na koje treba da računate. Troškovi održavanja, vode, struje i drugih potrepština takođe moraju ući u vaše računanje. Uz sve to, bezbednost takođe može koštati ako planirate da instalirate neki sistem nadzora koji se sve češće može naći u vikendicama širom Srbije. 

priroda

Sada znate šta je to što čini cenu vikendica u Srbiji pa možemo preći na pregled konkretnih cena za različite delove naše zemlje!

Vikendice u Beogradu i okolini

Najzad, vikendice u okolini prestonice postaju sve popularnije.

Na Kosmaju se cene vikendica kreću od 50.000 pa do 200.000 evra u zavisnosti od kvadrature koju tražite. Dakle, ako tražite vikednicu koja ima oko 100 kvadrata onda možete da nađete cenu koja je oko 50.000, ali ako želite kuću koja ima 400 ili 500 kvadrata onda bi trebalo da odvojite bar 200.000 evra za nju. Ako tražite neku zlatnu sredinu i želite kuću od oko 200 – 250 kvadrata možete naći vikednicu za oko 80.000 evra. 

Ukoliko vas zanima vikendica u Beogradu ili okolini, pogledajte oglase:
PRODAJA VIKENDICA BEOGRAD


Dunav, koji nudi lepu alternativu moru i uživanje prilikom vrelih dana, ima značajno jeftinije vikendice pogotovo ako tražite vikendicu koja je malo dalje od Beograda (npr. Bela stena). Na Beloj steni se vikednice mogu naći čak i za 4.000 evra. Naravno, te vikendice zahtevaju dodatno ulaganje u sređivanje iste i nisu preterano velike. Dakle, ako niste želeli da odlazite mnogo daleko od Beograda i da ne date mnogo novca za vikendicu, a da ipak imate gde da odete tokom letnjih dana onda su ovakva mesta poput Bele stene prava stvar. 

prodaja kuca

Naravno, što ste bliži Beogradu to su cene veće. Avala, poznato mesto za odmor Beograđana, nudi veliki raspon cena. Možete naći brvnare za oko 8.000 evra, a možete naći i kuću od 100 kvadrata za 50.000 evra. Kuće od 150 – 200 kvadrata koštaju oko 100.000 evra.


Vikendice na Zlatiboru, Staroj planini i Goču

Kada je u pitanju prirodno bogatstvo naša zemlja ima čime da se diči. Ovo prepoznaje veliki broj domaćih, a i stranih turista koji tokom cele godine (ali najviše zimi) posećuju planine Srbije.

Tu je, najpre, Zlatibor, sa oko milion posetilaca svake godine. Ovo je vrlo impresivno, ali takođe obeshrabrujuće ako nameravate da kupite vikendicu na Zlatiboru. Pod pretpostavkom da želite barem 50-ak kvadrata, cene neće biti mnogo niže od 45-50 hiljada evra. Za luksuznije vikendice cene rastu i do preko 2000 evra po kvadratu! Zlatibor je, ipak, izuzetak, i mnogo razumnije cene se mogu naći za neke druge predele.

zlatibor

Npr, Stara planina nudi pristojne vikendice po ceni od 8 do 24 hiljade evra za lokaciju blizu Pirota. Ako ste se zaputili na Babin zub možete naići na cene u sličnom okviru, a na planini Goč cene idu u rasponu od 15 do 32 hiljade evra.


Istočna Srbija sve popularnija

Sa renoviranjem Golubačke tvrđave čini se da se obnavlja i interesovanje turista za istok naše zemlje.

Svako ko je ikada posetio Borsko jezero, reći će da odista izgleda kao more u malom. Vikendice na ovoj lokaciji idu u rasponu od 18 do 50 hiljada evra za standardne, i do čak 70 hiljada evra za zaista dobro opremljene vikendice. 

Obližnji Golubac privlači sve više turista pa se da za očekivati da će uskoro cene rasti. No, cene vikendica su za sada od 10.000 evra za male vikendice do oko 40.000 evra za one sa placevima u blizini nacionalnog parka Đerdap. 

vikendice na reci

Srebrno jezero ima opseg cena od 12.000 do 60.000 evra, premda izvanredne ponude mogu dostići i cene koje se penju na velikih 125 hiljada evra.  


Krušedol, Čortanovci, Bela Crkva...

Ako biste, pak, da odete u suprotnom smeru, uvek možete naći mesto za letnji i zimski odmor na Fruškoj gori ili kraj Drine. Kada je u pitanju ova prva lokacija, govorimo o cenama koje se kreću od 16 hiljada evra za omanju ali pristojnu vikendicu kraj Krušedola, pa do one od više od 50.000 evra kakvu možemo naći u okolini Čortanovca. 

Ko više voli da uživa u ravnicama i bogatstvima severa, naćiće na vrlo pogodne vikendice. Na primer, blizu Inđije možete očekivati čak 100 kvadrata za oko 30.000, dok se cena može podići i do 50.000. Slično važi i za Novi sad, dok su cene kraj Delibatske peščare i Bele Crkve povoljnije pa se kreću od oko 15 do 25.000 evra. 

Nadamo se da vam je ova lista pomogla da se informišete o cenama vikendica u Srbiji i da će vam pomoći pri izboru istih! Svakako za više informacija istražite na našem sajtu!