10
Jan

Širite porodicu? Saveti koji će vam pomoći da se preselite u veći dom

Roditeljstvo je uloga koja daje potpuno novu životnu dimenziju, posebno ukoliko se u toj ulozi ostvarujete prvi put. Taj osećaj nestrpljenja, novina i iščekivanja teško da može samo rečima da se opiše. Ipak, to je korak koji će neminovno doneti velike i brojne promene u vaš život. Zato je važno blagovremeno se pripremiti na sve što dolazi. Zajedno sa dolaskom bebe, nižu se i nove potrebe porodice, koje su vrlo dinamične i raznolike. Jedna od njih često je upravo selidba u veći životni prostor. 

Preseljenje u veći dom vrlo je česta i realna pojava koja se dešava kada je na putu beba. Početak novog života uz dete može zahtevati prodaju postojeće imovine i nekretnine – najčešće stana, radi kupovine novog i većeg doma. Tada je najvažnije da preseljenje bude mirno realizovano, bez stresa i razmišljanja. 

Kako je roditeljstvo zakucalo na vrata, neophodno je da se kvalitetno postave prioriteti za preseljenje. 

Treba vam veći dom? Pogledajte najveću ponudu oglasa na našem sajtu:
PRODAJA STANOVA
PRODAJA KUĆA


Blagovremeno organizujte selidbu

Pronalazak novog doma iz snova za vas i porodicu, treba da bude korak koji je detaljno isplaniran. Porodice traže domove koje imaju veću kvadraturu, više prostorija, terasu i obavezno mesto za parkiranje. Dolazak bebe signal je za promene, i sigurno će vam trebati dosta slobodnog prostora. Tu je unošenje kreveca, kolica, njihalice, igračaka i mnogo toga drugog, novog. 

Ukoliko zamislimo da ste pronašli savršenu kuću ili stan koji je komforniji i daje dosta prostora za dolazak prinove i za nove stvari, bitno je organizovati preseljenje. Naime, razmišljajte o tome kada i kako ćete se preseliti. Tu je i odluka da li vaš postojeći dom prodajete, izdajete ili zaključavate na neko vreme. 

Razmislite kako ćete se preseliti i napravite plan. Odvojite nekoliko dana za pakovanje stvari, pozovite bliske osobe da vam pomognu i kontaktirajte stručnjake za selidbe.

igranje u stanu


Rešite se stvari koje vam neće biti potrebne

Ukoliko je preseljenje u novi dom realnost koja vam je potrebna za planiranje proširenja porodice, ili je beba već stigla u vaš život, razmislite šta će vam sve biti potrebno od stvari. Iako vam možda neće delovati na prvi pogled značajno, dugoročno posmatrano je važno da sve što vam može smetati, prilikom preseljenja eliminišete. 

Pogledajte ponudu kuća i stanova u Beogradu i Novom Sadu:
PRODAJA STANOVA BEOGRAD
PRODAJA STANOVA NOVI SAD
PRODAJA KUĆA BEOGRAD
PRODAJA KUĆA NOVI SAD


Višak stvari ne mora da se baci naravno, već je moguće odložiti u ostave novog doma, ili druga mesta – roditeljske kuće i slično. Svakako, za ono u šta ste sigurni da će samo smetati, kao i da ne daje nikakvu korisnost u budućnosti, bolje je na vreme baciti, nego nositi sa sobom u novi dom. Tamo će sigurno biti višak, posebno ukoliko se razmišlja o svim sitnicama i stvarima koje će vam trebati kada beba dođe na svet, ili bude vremenom odrastala.

selidba


Učinite sadašnji dom atraktivnim za prodaju

Odluka o preseljenju u veći životni prostor obično se zasniva na prethodnoj proceni mogućnosti za prodaju postojećeg. Bilo da se radi o kući ili stanu, odlično je ako vaš sadašnji dom može da bude atraktivan za prodaju na tržištu nekretnina. 

Čak i ukoliko ne smatrate da je to izvodljivo u kratkom roku, tu su saveti koji mogu povećati vrednost prostora. To je odličan način da dođete do novca za kupovinu većeg stana ili kuće. 

Dugoročno, važno je da kupovina prostora sa više kvadrata bude isplativa, realna i moguća u kraćem roku, jer beba za najviše 9 meseci stiže u vaš život. Zato, odmah na posao i održavajte vaš prostor svežim i čistim, sve do iseljenja. 

Dobro pogledajte zidove, podove i ambijent, pa razmislite da li biste i sami ponovo kupili vaš stan ili kuću. Učinite prostor što atraktivnijim, modernijim i bavite se detaljima kako bi cena za prodaju mogla da bude što veća. Okrečite zidove, obnovite podove i očistite nameštaj, bez obzira da li kupujete novi prilikom preseljenja ili nosite sa sobom u novi dom. Svaki uloženi dinar isplatiće se većom cenom koja se može ostvariti prilikom prodaje. To će biti odličan izvor novčanih sredstava za kupovinu novog doma. 

stan pokrivalica


Angažujte profesionalce za sigurnu selidbu

Selidba treba da bude unapred zamišljena i isplanirana, kao proces koji će biti formalan i jednostavan. Posebno ukoliko se radi o mladom bračnom paru kojem je beba na putu i bez iskustva sa selidbama, savet je angažovanje profesionalne pomoći. I ne samo to, već je potrebna i pomoć porodice i prijatelja oko pakovanja stvari. 

Savet je uvek koristiti manje i lakše kutije, makar bile baš brojne, jer su jednostavnije za prenošenje i raspakivanje. Prevoz obezbeđuju profesionalne agencije za selidbe, koje čine da ovaj posao bude vrlo efikasan i ostvaren u kratkom vremenskom roku. 

Takođe, moguće je angažovati ih i za usluge bezbednog i sigurnog pakovanja vaših stvari, ukoliko su u pitanju dragocenosti ili su lomljive i krhke. 

kutija


Razmišljajte o uređenju budućeg komfornijeg doma

Iako je sama selidba obimna procedura, ono što je neophodno, jeste razmisliti i urediti dom pre preseljenja. Nezgodna je situacija kada treba da se preselite u dom koji nije opremljen. Zato je odlično ukoliko unapred angažujete majstore koji će urediti i adaptirati zidove i podove. 

Isto tako, postavljanje kuhinjskih elemenata, rasvete i uređenje kupatila treba da prethodi uređenju. Sve to, može biti već pripremljeno, jer se novi dom može kupiti sa gotovo svim pripremljenim elementima uređenja enterijera. 

Posebno ukoliko se radi o parovima kod kojih je prinova na putu, potrebno je razmišljati o mnogo detalja. Tu je prostor koji će biti dečija soba, mesto za krevetac, način osvetljenja, prostor za igru, fotelju, njihalicu i mnogo drugih detalja. Svako proaktivno razmišljanje učiniće da se selidba efikasnije organizuje, kao i da budete zadovoljniji svojim preseljenjem. Zato je uvek plus ukoliko će selidba podrazumevati samo unošenje vaših stvari u novi dom, a ne i naknadnu kupovinu kuhinje, nameštaja, sanitarija i slično. 

deca


Selidba je procedura koja može dosta dugo da traje, kao i da bude iscrpljujuća i da izgleda da se pakovanju i prenošenju stvari ne nazire kraj. Uz to, ako ste u situaciji da je prinova blizu, kao i da imate prilično ograničeno vreme da sve „skockate“ i pripremite se za novu životnu ulogu, to može da bude dosta zahtevniji poduhvat. Ipak, blagovremena organizacija, planiranje i angažovanje bliske i profesionalne pomoći, učiniće da selidba bude potpuno neosetna i laka. Eliminisanje viška stvari, pakovanje u manje kutije, pomoć i podrška drugih ljudi, samo su neki od elemenata koji će biti od velike pomoći za uspešno preseljenje u veći dom. 

Na sve navedeno, dodajemo i značaj uređenja budućeg životnog prostora pre selidbe, kako bi celokupna procedura još kraće trajala i učinila da veoma brzo imate osmeh na licu, budete odmorni i naspavani u novom domu, kao i spremni za dolazak bebe. Sama prinova po sebi je najveća radost, tako da će sve druge obaveze, pa i preseljenje biti zaista jedna sitnica koja će ispisati novo iskustvo.