');
18
Jan
zagadjenost vazduha
RAS Srbija

Vazduh u stanu može biti ZAGAĐENIJI od spoljašnjeg - ŠTA RADITI?

facebook messenger viber

Iz godine u godinu, zagađenje vazduha u Srbiji je tema po kojoj postajemo poznati na svetskom nivou. Naš glavni grad je više puta u proteklih nekoliko meseci nosio titulu najzagađenijeg grada na svetu. To je siguran znak da je krajnje vreme da razmislimo o vazduhu koji udišemo u našem domu ako već nismo počeli. 

Ali, da li ste znali da pored spoljašnjeg zagađenja, vazduh u vašem stanu može biti zagađen olovom (koji se može naći u kućnoj prašini), formaldehidom, sredstvima za higijenu, čak i isparljivim hemikalijama iz mirisa koji se koriste u konvencionalnim sredstvima za čišćenje? Neki zagađivači se zapate u domu. Neki stignu iz spoljašnje sredine, putem vazduha ili  stvarima koje se unose u stan, poput nameštaja, sredstava za čišćenje tepiha ili sloja boje na zidovima.


RAS Srbija zagadjenost vazduha


Evo nekoliko stvari koje možete odmah učiniti da poboljšate kvalitet vazduha u svom domu:


Promenite i očistite filtere na klima uređajima

Klima uređaji oduvek služe tome da u vašem stanu imate idealnu temperaturu tokom cele godine. Međutim, dok vazduh cirkuliše kroz klime, filtriraju se i neki od uobičajenih zagađivača vazduha. Ovo ne samo da stvara probleme vašem kvalitetu vazduha u stanu, već i utiče na sam rad klime i može da dovede do skupih popravki ako se ne reguliše na vreme. 

Kako biste ovo sprečili, postarajte se da redovno menjate i čistite filtere na klima uređajima, bilo da li to činite sami ili za to angažujete profesionalce - održavanje klime je obavezno kako bi vam ista trajala duže, a ukoliko ste skloni alergijama i/ili živite u gradu sa visokim nivoom zagađenja vazduha, neodržavanjem klime samo možete doprineti da taj vazduh bude još više zagađen.

Ukoliko je na vašoj trenutnoj lokaciji zagađenje nepodnošljivo, možda je najbolje rešenje da promenite životnu sredinu i potražite drugi stan:
PRODAJA STANOVA
IZDAVANJE STANOVA


Ne zaboravite i na druge filtere za vazduh

Filter iz klima uređaja nije jedina stvar koja održava vazduh čistim u vašem stanu. Ako zaista želite da poboljšate kvalitet vazduha u svom domu, obavezno proverite filtere i u ostalim kućnim aparatima. S vremena na vreme potrebno je da pregledate i da čistite filtere na vašem usisivaču, sušari za veš i drugim sličnim uređajima. Čišćenje ili zamena filtera u uređajima se inače zvanično preporučuje da se vrši na svakih nekoliko meseci.


Proverite radijatore i druge uređaje za grejanje i hlađenje

Pored klima uređaja, u stanu se za distribuciju toplog i hladnog vazduha po vašem domu mogu koristiti radijatori koji su takođe zaslužni da obezbede ugodnu temperaturu u svakoj sobi. Iako većina standardih radijatora ne izduvava vazduh, ukoliko se radijatori ne održavaju oni mogu da distribuiraju zagađivače i to iz jedne prostorije u drugu. 

Vremenom se u vašim radijatorima može nakupiti prašina, prljavština, pa čak buđ, čijim zagrevanjem i isparavanjem se smanjuje ukupan kvalitet vazduha u stanu. I zato je bitno da ih održavate u skladu sa uputstvima proizvođača. Takođe, radijatori su mnogima u zimskim mesecima rešenje za sušenje veša što je nešto što bi trebalo izbegavati u širokom luku. Naime, tokom sušenja stvari na radijatoru, dolazi do isparavanja deterdženta i omekšivača koji su korišćeni u pranju što takođe može da doprinese lošijem kvalitetu vazduha u vašem stanu.

RAS Srbija zagadjenost vazduha


Koristite aspiratore za kuhinju

Mnogi zagađivači vazduha u zatvorenom dolaze iz kuhinje. Šporeti na plin oslobađaju štetne zagađivače, uključujući ugljen monoksid i azot dioksid. Čak i električni šporeti proizvode iste ove zagađivače samo u nižim nivoima, kao i druge čestice koje se lako mogu apsorbovati iz vazduha u vaš krvotok. I zato, kada kuvate, obavezno uključite aspirator ili otvorite prozor da biste još više filtrirali vazduh.


Održavajte tepihe i druge tkanine u kući čistim

Prostirke, tepisi, zavese, jastučići i slični dekorativni elementi zasigurno će učiniti vaš dom udobnijim. I iako vlada uverenje da je vazduh zdraviji u stanovima koji nemaju ove dodatke, zapravo je istina da  oni deluju kao posebni vazdušni filteri jer zadržavaju prašinu i druge čestice u svojim brojnim vlaknima. U slučaju da se ovi dekorativni elementi ne održavaju, oni postaju pravi proizvođači negativnih čestica, ali, ako redovno čistite i održavate tepihe i slične dodatke u vašem stanu, na taj način ćete doprineti boljem vazduhu. 

RAS Srbija zagadjenost vazduha


Kontrolišite vlažnost u vašem domu

Previše vlažni uslovi u stanu pogodni su za stvaranje grinja, dok previše suv vazduh takođe nije idealan. I zato, potrebno je postignuti optimalnu vlažnost u domu. Za tu namenu možete koristiti odvlaživače i ovlaživače vazduha, a možete i preduzeti druge korake koji će osigurati da vlažnost u stanu ne bude ni visoka, niti premala. Najbolji način za to jeste da održavate idealnu temperaturu od 20 do 22 stepena celzijusovih, da ne sušite veš u kući, da redovno provetravate prostorije, otvarate prozor kada kuvate ili da tom prilikom koristite aspirator. Takođe, u slučaju jakog grejanja, nije na odmet da koristite obične posude sa vodom koje će postepeno isparavati na radijatoru. U ovim posudama mogu se dodati i razna esencijalna ulja koja su preporučena za upotrebu na taj način. 

Shuterstock (kašalj) kasalj


Nabavite sobne biljke za osvežavanje vazduha

Biljke su prirodni filteri za prečišćavanje vazduha. Kupovinom nekoliko sobnih biljaka možete da učinite čuda za poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem prostoru. Osim toga, istovremeno ćete doprineti poboljšanju dekora u vašoj kući. 

Naravno, nisu sve biljke idealne za držanje u stanu i nemaju baš sve biljke filtrirajuće dejstvo i zato je dobro da se pre nabavke dobro raspitate. Male biljke poput paprati i ljiljana (koje cvetaju u zatvorenom), kao i veće palme su najbolja opcija za izvlačenje zagađivača iz vazduha.

Shuterstock (biljke preciscivaci vazduha) biljke


Veštački prečišćivači vazduha  

Ukoliko živite u većim gradovima u kojima je zagađenje postalo normalna pojava (poput Beograda, Valjeva, Novog Sada ili Smedereva), iako saveti koje smo naveli mogu da doprinesu, ipak će vam biti potrebno nešto daleko efikasnije za prečišćivanje vazduha. Zagađenje u pojedinim gradovima u Srbiji neće nastati preko noći i zato, vreme je da razmislite o kupovini odgovarajućeg aparata za prečišćivanje vazduha. Nabavka ovih aparata definitivno nije luksuz ukoliko živite u gradu koji ima problem sa zagađenjem. Ovi aparati polako zauzumaju svoje mesto u gradskim upravama, školama i vrtićima. Za sada se u školama i vrtićima aparati za prečišćavanje nabavljaju zahvaljujući angažovanju roditelja, ali verujemo da će oni uskoro početi da se nabavljaju i putem javnih tendera kao što je to slučaj sa pojedinim gradskim upravama koje su shvatile nužnost nabavke ovih aparata. Pri tome, iako ovlaživači vazduha imaju svoju ulogu u postizanju kvalitetnijeg vazduha u domu, važno je razlikovati osveživače od prečišćivača vazduha jer osveživači ne prečišćuju vazduh, dok pojedini prečišćivači imaju i dodatnu funkciju osvežavanja vazduha u stanu. 


Šta raditi kada je vazduh u vašem gradu previše zagađen? 

Veoma je važno da pratite situaciju sa zagađenjem u vašem gradu kako biste mogli preventivno da delujete. To možete učiniti putem jednostavnih aplikacija i sajtova koji se bave praćenjem stanja sa zagađenjem. U danima kada je vazduh zagađen, potrebno je da:

  • razmislite o nabavci prečišćivača vazduha
  • izbegavate provetravanje i boravak napolju u danima kada je vazduh zagađen
  • primenjujete ostala pravila za održaanje optimalnog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru koje smo naveli


Dodatni saveti

Zagađenje vazduha obično shvatamo kao nešto što dolazi spolja - smog, ugljen dioksid, pm2 čestice i slično. Međutim, nije redak slučaj da vazduh unutar stanova, kancelarija i drugih zatvorenih prostora nekada može da bude zagađeniji od vazduha koji nam dolazi spolja. 

Evo još nekoliko stvari koje bi trebalo da primenjujete ako želite da budete sigurni da vazduh u vašem domu bude bezbedan:

  • nikotinski dim držite van svog životnog prostora. Ukoliko i sami pušite ili imate pušače među ukućanima, neka pušači izlaze napolje kada žele da zapale cigaretu
  • klonite se teških sredstava za čišćenje čija isparenja mogu da budu štetna
  • vodite računa o opštoj higijeni u stanu, redovno održavajte podove i brišite prašinu vlažnom krpom
  • vodite računa o svemu što unosite u stan - od nameštaja, do boja za zidove i drugih materijala koji mogu da sadrže štetne sastojke
  • izbegavajte jake parfeme, dezodoranse i deterdžente za veš koji takođe mogu da isparavaju

Dakle, za održavanje kvaliteta vazduha u vašem domu kako bi isti ostao čist i prozračan potrebno je održavanje i preventiva.  Sada kada ste saznali koji su to jednostavni koraci koji će vam pomoći da redukujete zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru, nadamo se da ćete odmah početi da ih primenjujete. A onda možete početi da zaista dišete bezbrižnije i lakše znajući da je vazduh u vašem domu čistiji i bezbedniji po vas i vaše ukućane nego ranije.