');
25
Feb
zlatibor
Pixabay

Šta je to što ljude TOLIKO VUČE da posete Zlatibor?

facebook messenger viber
Jedna od sve popularnijih planina kojoj se mnogi iznova vraćaju jeste Zlatibor.

Nestvarni prirodni pejzaži koji sve posetioce ostavljaju bez daha, veliki broj zelenih površina okruženih četinarima kao i raznovrsnim listopadnim drvećem, prostrani pašnjaci, prebogata flora i fauna, samo su neki od razloga zašto ljudi masovno posećuju ovu zaista nestvarnu planinu. 

Još davne 1893. godine, nakon što je podigao čuvenu česmu, tadašnje seosko imanje Kulaševac dobilo je nov naziv – Kraljeva voda, kralj Aleksandar Obrenović je ukazivao meštanima da će Zlatibor jednog dana biti poznato turističko mesto koje će mnogi obilaziti. Na kraju se ispostavilo da je kraljeva tvrdnja tačna. Iz godine u godinu, ovo atraktivno planinsko područje poseti sve više turista, kako domaćih tako i inostranih. 


Zašto baš Zlatibor?

Postoji zaista veliki broj razloga zašto bi, ukoliko to niste do sada, trebalo da barem nekoliko dana provedete na jednoj od naših najpoznatijih planina. Brojna atraktivna mesta za rekreativni odmor, kulturno - istorijski spomenici, crkve i manastiri, muzeji i galerije, samo su neki od potencijala ovog zaista magičnog turističkog mesta. 

Pixabay zlatibor


Ski centar Tornik za ljubitelje zimskih ali i letnjih sportova

Ukoliko volite zimske sportove poput skijanja, ili želite da svoje "prve korake" u ovom sportu steknete na nekoj od srpskih planina, skijalište na Torniku predstavlja idealno mesto za vas. Ovaj poznati ski centar može se pohvaliti sa ukupno pet skijaških staza ukupne dužine od 10 km, kao i vrlo modernom žičarom koja je popularna kako u zimskim, tako i u letnjim mesecima kada se koristi za panoramsko razgledanje nestvarne prirodne lepote Zlatibora. 

Ono što je karakteristično za ski centar Tornik je što se svih pet staza pokrivaju veštačkim snegom, ukoliko se desi da početkom ili u toku zimskih meseci nema dovoljno prirodnog snega. To praktično znači da nezavisno od vremenskih uslova, svi ljubitelji zimskih sportova mogu uživati u njima u najhladnijem delu godine. 

unsplash / ljubomir žarkovic zlatibor

Photo by Ljubomir Žarković on Unsplash

Ako više preferirate da putujete na planinu leti, na Torniku možete pronaći zaista raznovrsne sadržaje, od planinskog biciklizma sa uređenim biciklističkim stazama, terene za mini golf, tzv. avantura park koji se prostire na četiri hektara borove šume, brojne sportske terene, staze za mountain cart i dr. 


Vodopad u selu Gostilje nikako ne biste smeli da propustite prilikom posete Zlatiboru

Jedna od najvećih atrakcija na svega 25 km od centra Zlatibora jesu Gostiljski vodopadi koji već na prvi pogled sve posetioce ostavljaju bez daha. Leti turisti mogu uživati u osveženju ove hladne izvorske vode koja se sa čak 22 metara visine obrušava sa krečnjačke litice što ove poznate vodopade ubraja u najveće prirodne vodopade na celoj teritoriji naše zemlje. 

Čitavo okruženje je veoma dobro uređeno pa posetioci mogu i degustirati  poznate nacionalne specijalitete u restoranu koji se nalazi u neposrednoj blizini ili mogu uživati u pogledu na vodopad sa neke od drvenih klupa, dok je za najmlađe napravljen mini zoo vrt kao i dečije igralište. 

Pixabay zlatibor


Stopića pećina za ljubitelje arheologije ali i za one znatiželjne

Skoro da ne postoji osoba koja je bila na Zlatiboru, a da nije posetila jednu od najpoznatijih pećina koja je svega dvadesetak minuta vožnje udaljena od turističkog centra. Reč je o vrlo impresivnom arheološkom nalazištu koje iz godine u godinu poseti sve veći broj turista. Svetla i tamna dvorana, kao i Velika sala sa kadama kroz koju protiče Trnavski potok samo su neke od celina koje možete doživeti u okviru same pećine. 

Nešto o čemu će vam svi koji obiđu Stopića pećinu pričati jesu slapovi koji nastaju prirodnim putem prelivanjem vode iz tzv. Bigrenih kada koje su karakteristične po raznim udubljenjima sa kamenim zidovima. Zaštitni znak ove zaista nestvarne pećine pored slapova, predstavljaju još i "Pseće groblje" kao i vodopad poznat pod nazivom "Izvor života".

Veliki broj crkava i manastira koje okružuje netaknuta priroda

Za sve one koji se opuštaju posetom nekih od verskih objekata koji datiraju još od davnina, manastir Uvac kao i manastir Dubrava su mesta koja bi trebalo da posete ukoliko planiraju putovanje na jednu od naših najposećenijih planina tokom cele kalendarske godine. Oba manastira su specifična po samom ambijentu koji ih okružuje. Naime, pogled i uživanje u netaknutoj prirodi je nešto što nijednog posetioca neće ostaviti ravnodušnim. Sa druge strane tu je i bogata istorija s obzirom na to da su ove poznate svetkovine sagrađene još u srednjem veku, ali isto tako i nekoliko puta rušene, a zatim i obnavljane kako bi zadržale svoj prvobitni izgled.

Pixabay zlatibor

Crva Preobraženja Gospodnjeg, sagrađena ne tako davno, nastala je upravo na inicijativu meštana ali i svih onih turista koji su imali želju da prilikom boravka na planini jedan deo svog vremena izdvoje za posetu duhovnog i verskog mesta kao što je poseta hramu. 


Za one koji žude za adrenalinom na raspolaganju su brojni turistički sadržaji

Bilo da vam je cilj da svoj odmor provedete aktivno, baveći se nekim rekreativnim ili profesionalnim sportom, ili ste po prirodi osoba kojoj je dovoljno što će vreme provesti na čistom vazduhu u nekoj opuštenoj šetnji sa svojim najbližima, Zlatibor je mesto koje će ispuniti sva vaša očekivanja. 

Ako spadate u prvi tip osobe, dakle, žudite za adrenalinom i imate viška energije, trebalo bi da probate neke od ekstremnih sportova. Za sve ljubitelje planinarenja, na raspolaganju vam je penjanje na nekoliko planinskih vrhova. Među najvišim spadaju Tornik kao i Brijač na Murtenici (prostiru se na preko 1400 metara nadmorske visine). Za njima dalje idu Čigota, Cuker, Kobilja glava i ostali.

unsplash / gorana zlatibor
Photo by gorana b on Unsplash

Ako je Zlatibor mesto kojem se iznova vraćate, zašto ne biste postali vlasnik nekog od apartmana na ovoj zaista očaravajućoj planini?

Ukoliko volite prirodu i gledate da svaki deo slobodnog vremena provedete na nekoj od planina poput Zlatibora, mogli biste da razmislite o ideji da jednog dana imate "nešto svoje" poput vikendice ili nekog moderno opremljenog apartmana koji ćete, u danima kada niste na planini, moći da izdajete i od toga dodatno zaradite. Na ovaj način spojićete lepo i korisno. Ovo poznato turističko mesto se sve više razvija kada se radi o infrastrukturi, ali i o izgradnji novih objekata s obzirom na to da iz godine u godinu postoji sve veća tražnja za apartmanom više, naročito u sezoni godišnjih odmora, kao i za vreme državnih i verskih praznika.

Svi oni koji su zainteresovani za kupovinu nekretnine na Zlatiboru, sve potrebne informacije mogu pronaći na sledećim linkovima: 
PRODAJA STANOVA ZLATIBOR
PRODAJA KUĆA ZLATIBOR