21
Mar

Koje su najbolje biljke za stan?

Biljke su jedan od najlakših i najlepših načina da oplemenimo naš dom. One ne samo da ulepšavaju, već imaju i korisnu ulogu. 

Bilo da živite u kući, stanu, gradskoj ili seoskoj sredini, razne vrste cveća i biljaka imaju tu moć prilagođavanja samo vašem stilu života. Pomažu vam da od svog doma napravite oazu spokoja i estetike. 

Postoji puno vrsta biljaka koje mogu biti veoma zahtevne, ali srećom postoje i one koje vam mogu oprostiti i sporadičnu negu.


Gajenje cveća u malom prostoru

Odlučili ste da dodatno uredite svoj dom tako što ćete mu dodati malo života i zelenila. Postoji nekoliko biljaka za koje možemo reći da se uklapaju u svaki životni prostor i u svačije životne navike. 

Za početak, mnogi se odlučuju za engleski bršljan, koji je veoma dekorativan, žbunast, sa lepom tamnozelenom bojom. Odlično izgleda na policama, jer njegovi listovi lepo padaju i privijaju se uz bilo koji predmet da je stavite. Zbog toga je ova biljka i postala simbol prijateljstva i ljubavi. Filadendron je jedna od najzastupljenijih biljaka. To je ono saksijsko cveće koje ste sigurno viđali u mnogim domovima. Spada u dekorativne puzavice, i zahteva zalivanje isključivo kad zemlja bude skroz suva. Ne traži mnogo svetla. 

izdavanje stanova

Fikusi su takođe vrlo dekorativne i česti stanovnici dnevnih soba. Biljke u manjim saksijama najbolje je staviti na prozore. U zavisnosti od dužine prozorskog okna, možete staviti od 3 do 5 manjih saksija. Ukoliko imate baš malo prostora, uvek možete napraviti vertikalni vrt, odnosno stalak gde ćete saksije ređati jednu iznad druge. Na taj način dobijate puno zelenila koje zauzima manje prostora. 

Takođe, postoje i biljke za kupatilo, a i vama ulepšavaju taj deo stana. Tu se najbolje snalaze biljke otporne na vlagu kao što su: paprati, begonije, filadendroni ili bambus. Ukoliko dobro uklopite biljku sa dezenom saksije, onda stvarno dobijate jedno malo dekorativno umetničko delo. Ključno je u odabiru sobnih biljaka da vodite računa kakve uslove vole biljke koje planirate da stavite, pa u skladu sa tim i da im nađete adekvatno mesto.

Cveće koje prečišćava vazduh

Osim dekorativne, biljke imaju i funkciju da pozitivno utiču na naše zdravlje. Upijaju elektromagnetna zračenja, umanjuju stres, suzbijaju neugodne mirise, umanjuju alergije i pozitvno utiču na san. Sobne biljke mogu da redukuju štetne materije iz vazduha, i svakako je dobro da ih imate. 

zuti zid

Međutim, da bi biljke potpuno prečišćavale vazduh, potrebno je da ih imate što više. To znači da imate pravu malu šumu u svom stanu. Po nekim procenama da bi biljke pružile efekat prečišćavanja vazduha potrebno je na svakih 10 metara kvadratnih postaviti jednu veću biljku. Odnosno, u prostorijama prosečne veličine staviti 5 – 10 biljaka. Biljke koje se navode kao dobri čistači vazduha su: aloe vera, dracena, bendžamin fikus, hrizantema, engleski bršljan, zeleni ljiljan, zlatna puzavica, jasmin.

Ukoliko ste u potrazi za stanom koji ćete ukrasiti cvećem po vašem ukusu, pogledajte oglase:
PRODAJA STANOVA


Biljke koje su lake za održavanje

Postoje i oni koji vole sobno cveće, ali jednostavno im to ne ide od ruke. Njima se neretko dešava i da im se kaktus osuši. Srećom, postoje biljke koje toliko nisu zahtevne, da će i oni najnetalentovaniji za negu biljaka biti uspešni u tome. Jedna od njih je biljka poznata pod nazivom indijansko pero, koja može da opstane i na jakom suncu i u potpunom mraku. Ako zaboravite da je zalijete, i to je u redu, pa čak ako zaboravite to i na mesec dana. Biljka spatifilum je lepa i dekorativna biljka koja cveta, a isto tako ne zahteva puno pažnje. Božićni kaktus je biljka koja akumulira vodu, pa je zato veoma izdržljiva i jednostavna za održavanje. Takođe, cveta manjim cvetovima i veoma je dekorativna. I kao posebno lepa i otporna biljka navodi se drvo života, koje je zbog svog oblika i izdržljivosti čest izbor za dnevne sobe, hodnike i stepeništa. 

prozori


Zašto treba da imamo cveće u stanu?

Sem što upotpunjuje izgled vašeg enterijera, sobno cveće ima nekoliko pozitivnih uticaja na naš život i prostor u kom boravimo. Poboljšava vaše emotivno stanje i vremenom se pokazuje kao uspešni uređivač naših emocija. Pruža mir i balans i osećaj sreće dok se brinete o cveću. Poboljšava produktivnost i koncentraciju, pa ako boravite u prostoriji gde ima više biljaka, vrlo je moguće da ćete postići veće rezultate. Osim kiseonika koje nam daje, cveće povoljno utiče na san, smanjuje alergije, a može da umanji i glavobolje. I na kraju, sobne biljke dokazano bude u nama pozitivnu energiju i osećaj mira. Pa ako se još uvek dvoumite, ovi razlozi će vas sigurno ubediti da je vreme za biljke u stanu.

zuta


Na šta treba obratiti pažnju?

Mnogi ne znaju da su neke sobne biljke otrovne, što može biti nezgodno za manju decu i kućne ljubimce. Na primer, difenbahija u stabljikama sadrži otrovan sok i ukoliko sečete stabljiku, obavezno to radite sa rukavicama, jer u suprotnom možete dodirnuti oči što utiče na vid i moguće slepilo. Biljka Indijsko pero može vam pružiti osećaj mučnine, pa i dijareju ukoliko progutate njene listove. Pa ako imate nestašne ljubimce ili decu koja prohodavaju i istražuju, bilo bi najbolje podići je na neko više mesto u stanu. 

Zamija je još jedna dekorativna biljka koja je popularna u domovima, ali koja je isto tako toksična. Ako se dogodi da progutate deo njenog lista, možete bol, iritaciju kože i otok. U svakom slučaju se dobro informišite koje biljke su otrovne i u skladu sa tim im nađite odgovarajuće mesto u vašem domu ili ih jednostavno zaobiđite. Kada to rešite, sledeće na šta treba da obratite pažnju pri kupovini biljke je da li je ona bolesna, a to ćete uraditi tako što ćete dobro pogledati da li su listovi žuti, beživotni i da li je stabljika mekana i gnjecava. Ukoliko kupite biljku koja je zarazna i puna vaši, rizikujete da zarazite i ostale biljke u domu. 

terase

I na kraju, veoma je bitna veličina saksije i redovno presađivanje. Saksija ne treba da bude mala, ali ni prevelika. Presađivanje je veomavažno, ali i ono se najčešće vrši kad je biljka u stanju mirovanja, pa se i oko toga treba dobro informisati. Uz ovih par saveta, gajenje cveća će iči jednostavno, a uz malo nege biljke će vam mnogostruko vratiti.

Sobne biljke i cveće može biti najlepši poklon koji ćete dati dragoj osobi, ali i sebi. Ukoliko se odlučite za biljke sa raznobojnim cvetovima sam pogled na njih će vam ulepšati svako jutro, a vaš dan će početi ispunjen pozitivnom energijom.