');
30
Mar
stan
Pixabay

Feng Shui pravila za uredjenje stana

facebook messenger viber
Ukoliko ste bar malo istraživali različite pravce u uređenju enterijera i raspitivali se o načinima kako da vaš dom učinite još prijatnijim mestom za život, sigurno ste bar jednom čuli za Feng  Shui.

U ovom tekstu ćemo vam podrobnije opisati Feng Shui pravila za uređenje stana, ali, hajde da za početak objasnimo šta je to Feng Shui i na koji način je dospeo u dizajnerske trendove...

Šta je Feng Shui?

Feng Shui je kineski sistem verovanja koji, između ostalog, diktira određene elemente dizajna enterijera. Između ostalog, Feng Shui nudi nekolicinu odličnih saveta o tome na koji način odabrati stan ili kuću u kojoj će se stanovati, kako rasporediti nameštaj kako bi se povećao protok chi energije u vašem domu ili stanu. Pored toga, Feng Shui nudi preko potrebno jedinstvo estetike i funkcionalnosti. Iako je zapravo veoma kompleksan i potrebne su godine da bi se istinski savladao, dizajneri širom sveta vremenom su počeli sve više da se okreću Feng Shui-ju i da usvajaju neka od njegovih najosnovnijih pravila,.

Na duhovni aspekt Feng Shui-a uticale su istočne religiozne filozofije i verovanje u chi ili životnu energiju koja deluje kao sila u univerzumu. Principi Feng Shui-a pokušavaju da podstaknu protok pozitivne energije, a kada se to prenese na enterijer, to znači da bi prostor u kome boravite trebalo da doprinese vašem dobrom raspoloženju i efikasnom funkcionisanju. U pitanju je nešto više od pukog premeštanja nameštaja:

Feng Shui podrazumeva unošenje dobre energije, zdravlja i sreće u enterijer.

Koncept Feng Shui-a zasniva se na pet elemenata - drvo, vatru, zemlju, metal i vodu i njihovo uvođenje u vaš životni prostor kako bi se stvorila ravnoteža i kako bi u njega doprla  energija koja će vam pomoći da postignete svoje ciljeve.

Dakle, Feng Shui podrazumava isto ono što i svaki zdravorazuman čovek - da uređenje stana bude takvo da se u njemu osećate dobro i ugodno i čak i ako niste skloni istočnjačkim filozofijama, smernice Feng Shui-a mogu da vam koriste.

Postoje dve različite škole Feng Shui-ja, a to su: klasična Feng Shui škola ili tradicionalna (zapadnjačka). Mnogi koncepti kod obe navedene škole se često preklapaju ili su čak identični. U osnovi, svaki enterijer ima svoju energetsku mapu koja se naziva Feng Shui bagua i kada unosite promene ili menjate enterijer u skladu sa učenjima o Feng Shui-ju, na taj način možete da ojačate različita područja u svom životu. Neke od tih promena uključuju  upotrebu vode, ogledala, metala i određenih boja u različitim prostorijama za privlačenje određene energije.

Nered i nepotrebne stvari kao osnovni ometači energije

Prva stvar sa kojom će vam svako ko je imalo upućen u koncept Feng Shui-ja reći da se pozabavite jeste - nered. Čist, organizovan prostor omogućava protok dobre energije i istovremeno omogućava da harmonija uđe u prostor. Ovo se odnosi kako na ono što se vidi spolja, ali i na zatvorene elemente, poput fioka, ormara i slično.

I zato, započnite sa Feng Shui-jem tako što ćete se rešiti gomile nepotrebnih stvari koja vam opterećuje prostor. Pročešljajte ormare, ostave i sve što ne koristite i sve stvari koje čuvate iz razloga koje ste još odavno zaboravili jednostavno spakujte, bacite i/ili donirajte dalje. Kao što je detox organizma najbolji način da se organizam oporavi i da mu se povrati energija, tako će i pročišćavanje stana pokrenuti dobru energiju u vašem životnom prostoru.

Spavaća soba

U spavaćoj sobi je najvažnije da stvorite mirno okruženje kako biste se opustili nakon dugog dana. U fokusu sobe bi trebalo da nide krevet, a ne nered oko njega ili veš složen u jednom uglu.

Po pravilima Feng Shui-ja, krevet bi trebalo da se nalazi na mestu gde se mogu videti vrata, ali da se ne nalazi direktno preko puta njih. Ako je moguće, krevet postavite uza zid.

Obavezno ostavite mesto sa obe strane kreveta za noćne ormariće ako je to moguće, ali njih nemojte stavljati uza zid. Za opuštenu atmosferu pre spavanja dodajte toplo osvetljenje iznad bočnih strana kreveta. Neka prostor ispod kreveta bude prazan i neka vazduh (i energija) struje oko kreveta. To znači da čak i ako vam okvir kreveta nije prislonjen na pod i imate mesta za odlaganje - nemojte dodavati kutije ispod njega.

Držite elektroniku,  radni sto i sve predmete povezane sa poslom van spavaće sobe. Pre nego što odete na spavanje, telefon ostavite u dnevnom boravku i zatvorite sva vrata, uključujući i ormar.

Izbegavajte biljke u spavaćoj sobi. Biljke ne bi trebalo da se nalaze u spavaćoj sobi po Feng Shui-ju.

Takođe, kada kupujete posteljinu za svoj krevet dajte prednost onima u neutralnim bojama.

Kućna kancelarija

U Feng Shuiju, severni zid vašeg doma je povezan sa vašom karijerom. I zato, kako biste privukli prosperitet i uspeh u karijeri koristite upravo taj zid za vaš poslovni prostor, kao i  nekoliko drugih dodataka poput vodenih elemenata, ogledala i motivacionog panoa.

Dodajte okruglo ogledalo na zid svog kancelarije i na svoj sto dodajte ukras koji sadrži vodu. To može biti slika sa nekim vodenim elementom, prava mala fontana ili druga vrsta ukras ana bazi vode. Metalni dodaci u radnom području takođe su dobar Feng Shui element, kao i dobro osvetljenje koje se uklapa u dizajn sobe.

Napravite motivacioni pano na kome ćete vizuelno prikazati različite ciljeve, od ljudi kojima se divite do mesta koja želite da posetite. Postavite ga iznad radnog stola, ako je to moguće.

Izbegavajte elemente drveta, vatre i zemlje u svom radnom prostoru, uključujući velike biljke i zelenu, smeđu, crvenu i ljubičastu boju.

Održavajte svoje radno mesto čistim i urednim, a naročito kada je reč o policama za knjige, kako biste sprečili bilo kakav prekid energije.

Kuhinja

Kuhinja predstavlja samo srce jednog doma. Ipak, kuhinja je takođe prostor koji je ispunjen vatrom, a previše vatre može da bude prepreka za sreću pojedinaca u kući i može da uzrokuje zdravstvene probleme i nestabilnost.

Kada planirate dizajn kuhinje, izbegavajte ovalne oblike i dajte prednost klasičnom rasporedu pod pravim uglovima.

Kada je u pitanju sam raspored elemenata u kuhinji, vodite računa da se elementi vatre i vode poput šporeta i sudopere ne nalaze jedan pored drugog ili jedan nasuprot drugom.

Kuhinja ne bi smela da bude okrenuta ka toaletu ili ispod toaleta na spratu, a ukoliko imate stan ili kuću sa više nivoa trpezarija i dnevni boravak bi trebalo da budu na istom nivou gde se nalazi i kuhinja.

Kada su u pitanju boje, narandžasta i crvena boja su često povezane sa hranom i pozitivnom energijom. Međutim, ukoliko u kuhinji imate previše ovih boja, one mogu da budu preterano stimulativne i zato je bolje da ih koristite u malim dozama ili da ih ublažite.

Plava boja dopunjuje narandžastu i crvenu, ali ima tendenciju da suzbija apetit jer je retka u prirodi. To je čini odličnom za ublažavanje crvene i narandžaste boje, kao i za uravnotežavanje energije u kuhinji.

Ukoliko ste ljubitelj crne boje koja se po Feng Shui-ju ne preporučuje jer je previše hladna, ali drželite moderan izgled koji crna boja unosi u enterijer, Feng Shui stručnjaci savetuju da dodate elemente u crvenoj boji koja će uneti kontrast i radost u prostor.

I na kraju, da zaključimo - Feng Shui je mnogo više od skupa pravila koje bi trebalo da primenite. Svrha je u onome što vam je namera da unesete u svoj prostor. Ne morate da prihvatite svaki detalj Feng Shui koncepta, ali nije na odmet da primenite neke savete kako biste uneli malo više reda i smirenosti u vaš prostor.