');
31
Mar

Prolećno čišćenje - pripremite vaš dom za toplije dane

facebook messenger viber
Iako je redovno čišćenje i održavanje doma nešto što se podrazumava, veoma je lako da se fokusiramo na pojedine elemente koje svakodnevno održavamo u stanu, a da zanemarimo i zapostavimo neke druge površine i delove prostorija u koje se ređe zalazi ili koje nam jednostavno nisu prioritetne.

Iz tog razloga, dobro je da se s vremena na vreme organizuje jedno veliko čišćenje, a nema boljeg perioda za to od početka proleća.

Prolećno čišćenje je ujedno i jedinstvena prilika da u svom domu napravite jedan dobar reset. To vam je i šansa da nadoknadite sve ono stavke u vezu čišćenja koje već dugo nameravate, a nikako da se nakanite da uradite. Umesto da se pitate kada ste poslednji put očistili dušek, prostor ispod kauča ili prašinu sa vrha ormara ili kada ćete konačno reorganizovati potrepštine i posuđe u kuhinji, prolećno čišćenje je pravo vreme da obavite sve to odjednom. Osim toga, dubinsko čišćenje jednom godišnje će doprineti tome da se spreče veći problemi, što organizacioni, što i zdravstveni, a kada jednom potpuno očistite svoj dom - vi i vaši ukućani ćete mnogo bolje funkcionisati i mnogo ćete se bolje osećati u njemu.

Prolećno čišćenje je takođe dobra prilika da se završe određeni poslovi u vezi održavanja ko je bi inače trebalo obaviti samo jednom ili nekoliko puta na godišnjem nivou.

Ukoliko ste se psihofizički spremili za veliko prolećno čišćenje, sve što vam ostaje jeste da odlučite odakle ćete krenuti.

Odakle početi?

Najteže je početi. Da li od spavaćih soba? Od kupatila? Špajza?  Ovo je ujedno i najteži aspekt prolećnog čišćenja - jer se svaka prostorija čini podjednako važnom, što vam otežava da pronađete ključno mesto od koga ćete početi. Iako nije presudno koje će to mesto biti, preporuka je da započnete sa jednim od onih prostora koji su vam važni za organizaciju - možda veliki garderober ili kuhinjska ostava. Izvadite sve što je u njima, rešite se svega što više ne koristite, obavezno dobro pregledajte i očistite svaki kutak i ne zaboravite da sortirate stvari koje su za bacanje, koje želite da zadržite, kao i one koje možete nekom da prosledite. Neka vam ovo bude osnova za svaki prostor kroz koji prolazite. U početku će, naravno sve delovati haotično, ali kada jednom završite sa sređivanjem i organizacijom stvari, od police sa začinima do fijoke sa donjim vešom i čarapama, bićete zahvalni sebi kada shvatite koliko vremena ćete uštedeti, a naročito u danima kada morate na brzinu da završite puno stvari.

Pripremite sredstva za čišćenje

Vreme je da obnovite zalihe sredstava za čišćenje jer ne želite da u sred velike generalke morate da istrčavate do prodavnice po abrazivno sredstvo ili zbog nečeg sličnog. Razmislite o svim proizvodima koje inače koristite, kao i o onima koje će vam možda trebati za veliko čišćenje, napravite spisak i postarajte se da imate sve što vam je potrebno. Ne zaboravite i na prirodna sredstva koja možete sami da napravite, a koja su takođe vrlo efikasna - sredstva na bazi sirćeta, limuna i sode bikarbone. Pogledajte i da li imate dovoljno sunđera, rukavica, četki za ribanje i slično.

Napravite veliku premetačinu

Doba čizmi, kaputa i debelih pufnastih džempera je konačno iza nas. Vreme je da se u vaše ormare usele tanje prolećne jake i lagana obuća i garderoba. Postarajte se da svi komadi garderobe za koje znate da vam neće biti potrebni u narednom periodu budu propisno očišćeni i odloženi na mesto gde će moći da stoje dok vam ponovo ne zatrebaju. Najveća greška koju pravimo kada su u pitanju garderoberi jeste pretrpavanje i držanje garderobe iz svih sezona na istom mestu. To prilično otežava svakodnevno funkcionisanje. Ukoliko nemate posebno mesto gde biste mogli da odložite zimske stvari, onda bar napravite premetačinu tako da vam garderoba koju ćete sada koristiti bude pri ruci, a zimske stvari i one koje ne koristite odložite na više police tako da vam ne smetaju. Premetačina važi i za druge aspekte vašega doma - od kuhinjskih elemenata i špajza, preko terase i podruma. Sklonite sve što vam neće biti potrebno u narednom periodu izložite da vam bude pri ruci sve ono što će vam biti potrebno tokom proleća.

Detaljno čišćenje prozora

Da, proleće je definitivno pravo vreme da dobro očistite sve prozore u vašem domu, što sa unutrašnje, što sa spoljne strane. Brisanje će vam biti mnogo jednostavnije ukoliko imate gumirane brisače za stakla. I dok detaljno čistite svaki ugao, ne zaboravite da skinete sve zavese i da ih stavite da se operu, da očistite i venecijanere, garnišne, sims i sve druge dodatke koje se mogu naći oko vaših prozora. Zavese vratite tek nakon što ste sigurni da ste detaljno očistili sve druge delove prostorije u kojima se one nalaze. Ukoliko zimi koristite teške zavese i drapere radi efikasnije izolacije, sada je vreme da njih spakujete i zamenite sa nekim laganijim i prozračnijim varijantama.

Lusteri, sijalice, lampe

Veliko prolećno čišćenje je pravi trenutak da se pozabavite lusterima, sijalicama i ostalim vrstama rasvete koju posedujete u stanu. Odvrnite i skinite sve elemente rasvetnih tela za koje je to moguće, uključujući i sijalice koje mogu postati leglo prašine, očistite ih propisno i budite sigurni da su se svi elementi dobro osušili pre nego što ih vratite. Izbegavajte upotrebu sredstava za čišćenje, a naročito kada je u pitanju čišćenje samih sijalica - mikrofiber krpa koju ste prethodno pokvasili biće dovoljna za većinu prašnjavih stvari.

Osvežite krevet prolećnim kompletom posteljine

Ovo je jedna od brzih, a toliko efektnih prolećnih transformacija. Tople ćebiće i teške jorgane i prekrivače zamenite sa tanjim, prolećnim varijantama. Operite i očistite sve ćebiće i jorgane i stavite ih da se suše, a nove uvucite u prolećnu posteljinu i na kraju prebacite tanje prekrivače preko kreveta. Ovo ćete sve učiniti, naravno, nakon što temeljno očistite spavaću sobu (uključujući i one uglove iza i iznad ormara koji se često preskoče, ali i dušeke koji se nalaze na krevetu).

Zaštitite podove

Kada dođe do čišćenja krupnijih komada nameštaja i podova, proverite da li su sve zaštite za podove na svom mestu i da li su i dalje funkcionalne. Ukoliko primetite da se zaštita od habanja ispod stolice istrošila ili više ne može da se očisti od krupnih mrva i prašine, zamenite je novom. Ukoliko do sada niste koristili ove zaštite, a imate krupne komade nameštaja čiji nogari idu direktno na drvene podove, preporučujemo vam da ih nabavite. Oni se mogu naći u uradi sam radnjama i prodavnicama koje inače prodaju okove, prilično su povoljne, jednostavno se postavljaju, a uštedeće vam mnogo živaca i definitivno će sačuvati podove od habanja i eventualno odložiti hoblovanje parketa.

Očistite frižider

Veliko čišćenje celog doma podrazumeva i frižider. Preporuka je da neko vreme pred samo čišćenje ne zatrpavate frižider sa novim namirnicama, već da se potrudite da iskoristite one koje već imate kako biste ispraznili frižider što više. Kada jednom počnete sa generalkom, izvadite sve što se nalazi u njemu, otopite frižider i komore i detaljno očistite sve. Bacite obavezno sve stvari kojima je istekao rok i napravite reorganizaciju svega onoga što nameravate da zadržite. Ukoliko vam se čini da imate previše sitnica koje vam je sve teže da organizujete, na tržištu se sada mogu pronaći odlični organizeri i dodaci za frižider koji će vam efikasno rešiti taj problem.

Čišćenje uređaja

Većina današnjih domaćinstava poseduje veš mašine i mašine za pranje sudova. Pored toga, u vašem domu možda imate uređaje za kafu, mašine za sušenje veša, ali i klima uređaje, ventilatore  i prečišćivače i/ili ovlaživače vazduha. Svi ovi uređaji moraju se povremeno detaljno očistiti - neki od kamenca, neki od prašine, plesni,... ukoliko već neko vreme niste čistili sve ove uređaje, obavezno to učinite u toku velike generalke. Naročito ukoliko ćete klima uređaj koristiti za hlađenje kada krenu topliji dani.

Primer prolećnog čišćenja u jednom danu

Ukoliko se pitate kojim redosledom ćete sve navedene zadatke da uradiite u praksi, evo jednog predloga za prolećno čišćenje u periodu od 24 sata - od popodneva do naredne večeri:

Početak:

Krenite sa premetačinom - sortirajte stvari u ormarima, sklonite sve što je zimsko i napravite mesta za prolećne stvari. Ukoliko imate dovoljno vremena, reorganizujte i namirnice i zalihe u kuhinji ili ostavi, ako ne, to ćete verovatno da učinite narednog dana.

Ujutru

Jutro započnite tako što ćete skinuti posteljinu sa svih kreveta, uključujući pokrivače, i sakupiti sve na jedno mesto.

Počnite da perete jedno po jedno, a dok mašina radi, obavezno osvežite dušeke. Jedan od odličnih načina za čišćenje dušeka jeste da iste pospete sodom bikarbonom, dobro ih istrljate, a zatim usisate usisivačem. Ukoliko ste u mogućnosti, dubinsko čišenje tepiha i dušeka je odlična stvar za prolećno čišćenje.

Ispraznite svaku kantu za smeće koju imate u kući, iznesite ih napolje, dobro izribajte, a zatim ostavite da se suše. 

Naprskajte odgovarajućim sredstvom baterije, slavine, tuš i rernu.

Proverite posteljinu kako napreduje - ukoliko je prva tura pranja gotova, stavite je da se suši i uključite novu da se opere.

Izribajte unutrašnjost rerne, a zatim tuševe i slavine i završite sa detaljnim čiščenjem lavaboa, kade i sudopere.

Popodne.

Dohvatite se četke i krpa za brisanje prašine i očistite svaku oblast koju ste odredili za danas tako što ćete početi od stvari koje se nalaze na višim područjima. Uključite police za knjige, vrhove ormara, rasvetna tela, sijalice, nameštaj, okvire vrata, ramove za slike itd. Ne zaboravite i vrata ormara, dovratke od soba, kao i kvake.

Nemojte vraćati posteljinu na krevete dok ne završite sa krupnim čiščenjem. Pređite na čišćenje prozora nakon temeljnog čišćenja prašine, skinite zavese i počnite i njih da perete.

Nakon čišćenja prozora i svih eventualnih dodataka koji se nalaze u blizini njih (simsovi, garnišne, venecijaneri i sl,) očistite ostale staklene površine u svom domu.

Uveče:

Sada je vreme da vratite čiste stvari koje ste prali u toku dana.
Odložite zimsku krevetninu i stavite čistu posteljinu i pokrivače na sve krevete.
Okačite sve zavese ukoliko ste uspeli da ih operete.
Vratite kante za smeće na svoja mesta.

Usisajte podove širom kuće sada kada je prašina od prethodnog čišćenja uspela da se slegne. Usisajte obavezno i prostore ispod nameštaja i ne zaboravite i da prođete podove ispod tepiha.

Prebrišite podove.

Sada, kada ste priveli kraju najveći deo čišćenja, napravite listu na kojoj ćete zapisati sve one stvari koje ste želeli, ali jednostavno niste stigli da uradite. U ovom slučaju, to bi bilo detaljno čišćenje kuhinjskih elemenata, frižidera, klima uređaja, dubinsko pranje tepiha i slično. Napravite plan kada ćete i na koji način obaviti sve što vam je preostalo i smislite kako ćete da se počastite, jer ste uspešno završili najveći deo posla!